Pelakon Noorkhiriah meluahkan rasa syukur dan gembira apabila kerja amal dalam menguruskan jenazah secara percuma berjalan lancar dan mendapat sambutan baik.

Kerja amal yang bermula sejak dua tahun lalu di bawah Pertubuhan Amal Nur By Khiriah sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa Satu.

“Urus Jenazah Ni Tak Tentu, Kadang Ada Kes Kadang Tiada Langsung.” Kerja Amal Buat Norkhiriah Istiqamah & Ingat Mati!

Ia diusahakan bersama suaminya, Azfaizul Ahtan yang merupakan insan yang banyak menggerakkan operasi khidmat pengurusan jenazah sebagai ‘orang kuat’ kerja amal itu.

“Saya hanya bantu dari aspek perkongsian dan hebahan melalui Instagram (IG). Memang ada yang memuji usaha ini, tetapi saya tak buat apa-apa pun.

“Suami dan pasukan kerjanya yang lebih ke depan. Saya sering memaklumkan usaha ini dilakukan secara percuma buat golongan sasaran iaitu Muslim dari awal hingga selesai pengurusan jenazah.

“Urus Jenazah Ni Tak Tentu, Kadang Ada Kes Kadang Tiada Langsung.” Kerja Amal Buat Norkhiriah Istiqamah & Ingat Mati!

“Khidmat ini dilakukan untuk semua peringkat usia. Malah, ada kes yang mana kaki hendak dipotong akibat kencing manis juga kami uruskan,” katanya kepada BH Online.

Tambahnya, kerja amal itu juga membuatkan dirinya terus istiqamah dan mengingati kematian.

“Permintaan mengurus jenazah yang diterima tidak menentu. Ada ketika, sampai empat kes sehari. Kadang-kadang tiada langsung.

“Malah, sekadar berkongsi, suami pernah menguruskan jenazah yang sudah empat tahun tersimpan dalam peti mayat kerana dipercayai tiada waris menuntutnya.

IKLAN

“Ada ketika apabila mendapat tahu ada yang meninggal pada usia muda, secara tak langsung, ia menginsafkan diri kita,” katanya.

“Urus Jenazah Ni Tak Tentu, Kadang Ada Kes Kadang Tiada Langsung.” Kerja Amal Buat Norkhiriah Istiqamah & Ingat Mati!

Noorkhiriah atau nama penuh Noorkhiriah Ahmad Shapie berkata, pertubuhannya kini memiliki empat van jenazah untuk digunakan.

Dia bagaimana pun tidak menafikan ada peminat bertanya mengapa memilih kerja amal menguruskan jenazah.

“Urus Jenazah Ni Tak Tentu, Kadang Ada Kes Kadang Tiada Langsung.” Kerja Amal Buat Norkhiriah Istiqamah & Ingat Mati!

“Pada awalnya, suami hanya menghantar jenazah ke tanah perkuburan. Kemudian lama-kelamaan, suami terbabit sama dalam proses memandikan jenazah, kafan, solat dan hantar jenazah ke pusara,” katanya sambil menambah suami dibantu lima petugas lain.

IKLAN

Dalam perkembangan lain, aktres berusia 44 tahun itu bersyukur diberi kepercayaan sebagai duta jus kesihatan keluaran Vieura Group Sdn Bhd.

“Rasa terharu kerana pada usia sekarang, orang masih buka rezeki jadi duta produk. Inilah rezeki saya sebenarnya. Mungkin rezeki ‘shooting’ tidak rancak seperti dahulu, tetapi ada sahaja perkara baik datang.

“Dalam ramai-ramai orang, saya terpilih dan ini amat mengujakan,” katanya.

Sumber: pertubuhanamalnurbykhiriah


ARTIKEL MENARIK: “Allah Sangat Baik Dengan El, Allah Izinkan. Syukur Alhamdulillah.” Elfira Dedah Jantina Anak, Bakal Timang Bayi Perempuan!

IKLAN

ARTIKEL POPULAR: “Babah Cakap Rupa Ayyash Macam Ibu.” Kandungan 29 Minggu Terpaksa Czer Air Ketuban Kering, Ibu Ni Reda Anak ‘Pergi’

“Berjaya Mahramkan Musa. Dia Power.” Dah 3 Bulan Mizz Nina Masih Susukan Bayi Angkatnya, Pakar Laktasi Ni Kongsi Cerita!

BACA INI JUGA : ”Lawanya Adik. Anak Ramai, Badan Maintain Je.” Che Ta Kongsi Gambar Keluarga, Warganet Puji Nampak Sebaya Tak Makan Usia!


Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy
#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI