Peti sejuk ini walupun kita gunakan untuk menyimpan stok makanan agar kekal segar, namun jangan pula dilambak tanpa disusun rapi hingga sukar untuk dicapai.

Jadi apa kata, lakukan cara yang dipraktikkan ini, peti sejuk nampak kemas dan cantik.

Jom semak perkongsian Hani Mynis ini moga bermanfaat.


Pegurusan peti ais

Seminggu sekali hani akan luangkan sikit masa utk kemas peti ais. Selalunya hari Khamis lah sebab nak kena check apa lagi bahan mentah yang masih ada dlm petiais utk plan minggu depan punya menu pulak.

Ni hani share pengurusan peti ais pulak.

Tips nak peti ais nampak kemas dan bersih:

Boleh pasang lapik kat setiap shelf. Sekarang dah trend orang pasang glass wallpaper kan? Cantik-cantik semua. Hani dari 3 4 tahun dulu memang setia pakai placemats dari mr. diy je.

Hani prefer pakai placemats sebab senang nak tanggalkan placemats untuk pergi cuci kalau placemats tu kotor (tak payah keluarkan tray ).

Lagi pulak hani suka tukar-tukar style kejap corak bunga-bunga kejap corak lain. Apa pun, tips hani kalau nak pakai placemats, pilih yang transparent bukan yang legap sebab yang legap menghalang cahaya dr tembus hingga ke shelf paling bawah.

IKLAN

Kalau gelap sangat peti ais tu kang tak nampak pulak isi harta karun kat shelf bawah-bawah dan area belakang-belakang.

?pilih satu atau dua warna tema bekas yang nak disimpan dalam peti ais.

?untuk setiap container, jika ada, pilih bekas bertapak empat segi dari berbentuk bulat. Jimat ruang dan lebih kemas (dr segi visual)

IKLAN

?buat pengkhususan setiap shelf untuk letak apa. Optional: labelkan (guna masking tape pun ok)

Detail label pengkhususan setiap shelf ada dalam caption gambar sebagai rujukan.

Happy organising ? Semoga bermanfaat.

Sumber :  Hani Mynis