Isu penularan Covid-19 di Kedah baru-baru ini mencetuskan pelbagai spekulasi. Semuanya disebabkan oleh seorang individu bermastautin tetap di Jitra, Kedah, yang juga pemilik restoran Nasi Kandar berkenaan. lelaki tersebut didakwa berada di restoran milikinya dengan memakai gelang pink Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Individu tersebut itelah diarah menjalani Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) namun demikian, individu itu TIDAK mematuhi syarat perintah itu.
Indeks kes kluster itu merupakan seorang pemilik kedai makan, 4 pekerja kedai makan tersebut dan 1 ahli keluarga dikesan positif. 2 orang pelanggan dari restoran turut dijangkiti dan menyebabkan jangkitan kepada ahli keluarga yang lain. Pihak polis telah menggesa orang ramai yang makan di kedai nasi kandar di Napoh di antara 13 hingga 24 Julai lalu, untuk menjalani pemeriksaan saringan COVID-19 di mana-mana klinik kesihatan dengan segera.

Sehingga 2 Ogos 2020 jam 12 tengah hari, sebanyak 313 orang telah disaring. Daripada jumlah ini, 20 kes dikesan positif COVID-19, 280 negatif dan 13 kes masih menunggu keputusan ujian.

Kerajaan negeri Kedah telah mengumumkan Targetted Enhancement Movement Control Order’ (TEMCO) di kawasan pergerakan orang ramai pada radius 1 kilometer daripada Restoren Nasi Kandar Salleh, Hosba.

MKN Kedah telah mengarahkan 5 buah sekolah di dua daerah di negeri itu ditutup selama 28 hari mulai hari ini.
Kisah suami wanita ini yang dikatakan positif kerana singgah makan di restoran berkenaan mencetuskan pelbagai spekulasi di laman whattsApp. Terbaru, isterinya, Noraini Mukhtar tampil menepis dakwaan dan menceritakan kisah sebenar sekali gsu menyangkal dakwaan palsu yang kian menular di media sosial kini. Menurut Puan Noraini,suami nya dikatakan kontak rapat kerana pernah berurus niaga dengan pekerja kedai itu. Disebabkan itu, suaminya diminta menjalani ujian saringan. walau bagaimana pun ketupusan ujian tersebut disahkan negatif.
Kami dan covid..
Assalamualaikum
Tiba2 rasa nk buat coretan sikit. Bknnya apa, sebab rasa terkesan dgn apa yg jd.

28/7/2020 (selasa)
Jam : -+ 5 lebih

Dpt call dr husband, ktnya pej kshatan call dia utk jalani saringan covid..brkaitan kes kluster SIVAGANGGA. Allah..mcm kna sakit jntung..dh knapa..
tnya hsband :’abg p mkn kt kedai dia ka’
hsband ckp :’ehh..dak aihh, x penah p pon’
Tnya lg: ‘dh tu pasaipa kna saring’
Hsband ckp..’ depa kta (merujuk pd yg call dia td) ada contack ngan nasi kndaq tu..sebab mangsa dan pekerja mai beli brg kt ctu..(tmpt qeja hsband)

Plkdh mulala x leh dok diam, call mmber yg kbetulan adik dia qeja sma dgn hsband..

IKLAN

Aku : wei, ___ dpt call dk? Dari pjbt kshtan?
Dia : dak pon…awt?
Aku : explainlaaa pnjng lebar dgn penoh ktakutan & kesedihan brsarang d hati
Dia : satgi aku call adik aku tnya..
Dia : wei…dpt jgk call tu..kna p jgk..

Susah hati laaa…ish..x kan kot, x penah p mkn, tp jd mangsa, mau tu ckp hat x elok kt si tokey nsi kandaq tu bejela la..habih semua tkeluar, x tapih sikit dh pon
Ya la..dr PKP per1 lg kami skluarga x penah lnggar arahan..tiba2 PKPP jd mcm ni.. sapa x marah..rasa teraniaya..
Atas nasihat seorang yg brada dlm bidang kejururawatan, mmber call la Pn PPAK kami..cerita masalah ni..bla..bla..bla..
Atas nsihat bos dan memikirkan tndakan awal lngkah berjaga2 sebab melibatkan knk2 kecil, kami x d benarkan ke tabika ( tmpt qeja la tu..lp nk habaq, qeja kami ckgu Tabika na). Ok, akur dgn arahan..aku pon ckp kt ank2, esk x yh p sek na..bg abah settle dlu apa yg patut..nasibla esk last sek dh ank2 pon..
Call mak..mntak maaf x jd blk raya haji ( walau dh planning bagai) sebab takut kesihatan mak..mak pon dh x bqapa chat
29/7/2020 (rabu)
Jam 9.00
Hband dh ada d tmpat saringan, menggu hsband d sring mcm ada batu besaq d dada..
T.hari hband call ckp PPD call, soh ambik ank d asrama sebab ank dh diasingkan
Sekali lg..Ya Allah..tp fhm tindakan depa..lngkah brjaga2.
Mntak tlg abg ipaq ambikkan sebab dh x rasa nk kluar.
Dlm jam 2ptg, hsband blk..bwk surat. Dlm surat dnyatakan hband kna kuarantin diri smpai 2/8/2020.
Pg hari yg sma sy dan kwn2 dh d arahkan utk tutup premis Tabika..sebabnya..LANGKAH AWAL BERJAGA-JAGA, memandangkan kes berada di dalam kawasan dan ada kakitangan yg trlibat (sy dan beberapa rkn yg ada dlm kaw Napoh)..betulla tu..kami brurusan dgn knk2 kecil..sdh tntulah kebajikan mereka mnjadi keutamaan kami..
Apa yg nk sy kongsikan d cni brmula arahan penutupan Tabika, tiba2 bnyk plk berita lain yg smpai..dh viral sna cni suami ckgu Tabika Kg Bemban dah positif..wsp msk bertalu2..ingtkan d cni sj..rupanya dh merebak 1 malaysia..kwn2 dh mula hantar kt sy kenyataan yg viral tu..mula ingt biasa ja la..tp lma2 dh jd luar biasa..yg ckp hsband p mkn ctu..ada crita hsband p beli air kt ctu..dh mcm2 versi cerita yg kuaq..
Mulala sy dh kejang jari melayan stiap wsp yg msk..sebab nk betulkan keadaan..
Ptg tarikh yg sma sy plk yg dpt call dari pjbt kesihatan..mntak buat saringan esknya..sekali lg rasa berat ja dada..mna dgn wsp yg dok jwb x habih2 lg ni.
30/7/2020 (khamis)
Jam 8.30 pg
Sy drive sorang ke tmpt saringan..jnji dgn sorang kwn yg juga kna mcm sy sebab kes yg sma..bila smpai..mak oiii..ramainya org, hebat sngguh penangan SIVAGANGGA..
Petugas2 kkm dgn pakaian rasmi covid, polis, dh ada d sna..sesak rasa ramai sngat..akhirnya seorang doc buat announcement..hnya contact trdekat ja yg akn d saring iaitu org yg pernah mkn @ mmbeli mknan d kedai trsbut pd tarikh2 yg d nyatakan & org yg dpt pnggilan tel dr pjbt kesihatan..
Duppp…trmasuk sy la tu..tp contact trdekat..sy x mkn ctu..hsband pon x mkn ctu..better tnya doc dlu.
Alhamdulillah..kebetulan doc tu sepupu suami..x pyh buat la dia kt..blk la, kami bkn contact dkat pon..sebab ramai sngt..takut kluster lain plk yg wujud leganya rasa..
Lewat ptg raya dia tel..ckp result ngetif, klu nk blk raya kna ambil surat utk pelepasan kuarantin..tp d sebabkan dlm surat pjbt kshatan tarikh kuarantin brakhir 2/8..kami ikutkan ja..hari ni last la tarikh tu..bila dh dpt bukti result sy pon wsp Pn PPAK..maklum..alhamdulillah..

IKLAN

Hsband dh sah ngetif..t.kasih pd yg wsp, call tnya khabar..tnya berita sahih walau dh viral teqok..pd yg brtnya sy jelaskan…HNYA SARINGAN..belum positif lg
Pd yg x brtanya..mcm2 andaian d buat..trpulang

Harap lps bca cerita pnjg lebaq ni..clear dh kot..yg sindir2 kta lebih krg, dlm gruop wsp sy n suami..boleh dh la hentikan..yg brcerita d kedai2 mkn..tmpat2 beli ikan ka..kedai2 brg ka..boleh dh la mula cqita yg betoi blk..
Yg tngok kami mcm penjenayah pon..dh boleh mula snyum blk
Trkesan jgk la dgn apa yg jadi..jd dah clear na..kes viral suami ckgu Tabika kg Bemban positif x wujud dh na..
T.kasih keluarga, Pn PPAK, kwn2 yg support..

Maaf andai luahan ni ada yg terasa hati..bkn nk kta kt spa2..cuma nk clearkan apa yg x betoi..tu ja.
Ok..lega dh leh kuaq semua.
MORAL OF THE STORY..
Bila dh pakai gelang pink…dok la rmh..jgn dok susahkan org len..

#JGA DIRI ELOK2
#COVID D MNA2
#1HB 8..MASK JGN LP