Ilmu kewangan tidak semua antara kita mengetahuinya dengan sempurna. Akibatnya ada yang lolos untuk menyimpan setiap bulan akibat pelbagai komitmen.

Sikap sebegini jika tidak diubah segera akan menyebabkan anda tidak mempunyai tabugan buat keluarga. Paling takut, bila tiada tabung kecemasan.

Sebagaimana perkongsian wanita ini menarik untuk kita muhasabah diri mengenai pengurusan kewangan. Ikuti perkongsian puan Marlia Ramli

JIWA PERLU KUAT

Wanita Ini Kongsi 10 Kaedah Rancang Kewangan, Jiwa Kena Kental Baru Boleh Jadi Golongan T20!
Gambar sekadar hiasan

Sebagai wanita yang bersama dengan suami sejak zaman sifar di poket, akak kongsikan bagaimana dari golongan miskin bandar berpeluang berada di dalam golongan high side T20 bila tiba masa.

1) matlamat perlu jelas. Seiring dengan mindset. Suami dan isteri perlu sama-sama buat keputusan, tak nak terus kekal jadi miskin bandar. Keputusan ini mesti dibuat!

2) satu cabang pendapatan tak cukup. Sebagai marhaen kena terima hakikat, kita miskin. Maka, kita kena kerja lebih kuat pada masa berpeluang di usia muda. Pastikan ada minima dual income.

3) mulakan dengan simpanan dan membina tabungan. Menabung dan menabung. Asingkan simpanan 50% wang tunai dan 50% emas. Pastikan pendapatan darab minima 6 bulan wajib ada.

4) sasarkan maksimum guna 50% hingga 70% sahaja pendapatan setiap bulan. Hidup di bawah kemampuan supaya dapat berikan diri “buffer” andai berlaku musibah gaji dipotong, pendapatan terjejas dan sebagainya.

IKLAN

5) rendah diri. Miskin tak pe, jangan miskin bercampur sombong dan ada denial syndrome. Terima teguran, berlapang dada dan pastikan ada minimum 5 rakan yang lebih berilmu dan lebih kaya daripada kita.

6) sedekah dan zakat. Jangan tunggu kaya baru nak bayar zakat. Sumbangkan zakat sehingga kaya. Bukannya banyak, 2.5% sahaja. Ianya pembersih harta.

7) wujudkan sessi brainstorming bersama pasangan minima 2x sebulan. Masa terbaik adalah pada tengah bulan dan hujung bulan. Sentiasa semak status kewangan keluarga.
 

8. Elak jadi penjamin pinjaman sesiapa. Orang sekeliling di awalnya tak akan faham jihad anda. Mereka akan asingkan diri, cakap anda berkira segala perkara. Anda akan disisihkan. Abaikan saja.

9) pastikan rancang bilangan anak. Jangan anak lahir baru nak fikir. Plan ahead. Setiap anak ada rezeki tetapi melalui usaha ibu bapa. Duit tak datang bergolek dan emas tak turun dari langit.

IKLAN

10) JIWA PERLU KUAT. Konsisten. Ulang proses jihad kewangan secara konsisten. Jangan biarkan semangat mudah mati. Hidup memang keras. Kita perlu berjuang. Sikit-sikit nak sentap baik jadi puding jagung je. apeni?

Wanita Ini Kongsi 10 Kaedah Rancang Kewangan, Jiwa Kena Kental Baru Boleh Jadi Golongan T20!

Sumber: Marlia Ramli

 

IKLAN

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM20.00 sahaja terhad untuk 30 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Wanita Ini Kongsi 10 Kaedah Rancang Kewangan, Jiwa Kena Kental Baru Boleh Jadi Golongan T20!

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Wanita Ini Kongsi 10 Kaedah Rancang Kewangan, Jiwa Kena Kental Baru Boleh Jadi Golongan T20!