Terbaca perkongsian daripada wanita ini yang dikenali sebagai SCha EllCha Lee di laman sosial cukup mengujakan. Berjaya menurunkan berat badannya daripada 82kg menjadi 58kg. Pastinya bukan kerja mudah!

Menariknya juga, perkongsian cara yang diamalkan tersebut membuktikan ramai telah berjaya sepertinya dan turut dikongsikan di akaun fbnya. Ini pastinya menambahkan lagi keterujaan kita yang ada masalah berat badan untuk mencuba teknik yang diamalkannya.

Untuk itu, jom kita semak apa langkah-langkah yang perlu diambil untuk kembalikan berat badan ideal kita. Jom semak.


TIPS KURUS SAYA FROM 82KG++ to 58KG! 

Progress dulu, sekarang maintain ja. Sebab active dan tetap jaga makan.

BMR : 1546.5
DCR : 2126.43
DCI : 1594.80
Tinggi : 158cm
Berat Asal : 82kg+
Berat 2016 : 58kg
Tempoh : 10 bulan

Loss 25kg dalam masa 10bulan. Sebulan lost 2-3kg macam tu. Pada yang minta tips dan contoh menu² sepanjang journey saya, ok hari ni saya share antara menu² saya. Ni antara menu² breakfast, lunch dan dinner saya.

Kalau suka dan nak follow silakan. Semoga Bermanfaat untuk semua.

1. Kurangkan garam dan minyak. kalau boleh, elakkan makanan bersodium tinggi, gula, processed food, dan fast food.

2. Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, telur, tauhu, tempe, buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Makan kerap tetapi dalam portion yang betul. Suku suku separuh.

4. Kurangkan pengambilan karbo. Setiap main meal ambil segenggam sahaja karbo.

5. Lebihkan sayur-sayuran. kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji) sekali snack, atau boleh ambil buah buahan atau sayur sayuran sebagai healthy snack.

6. Perlu tahu maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK! Saya sendiri makan 6-7kali sehari.

7. Lupakan terus air bergas atau berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea.

8. Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% dari senaman akan membantu mempercepatkan proses penurunan. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga, sememangnya agak slow sedikit progress nya.

9. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang dah berjaya! (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan).

IKLAN

10. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu kan? Sabar.

11. Tidur mesti cukup 6-7jam sehari, tidur yang berkualiti baik untuk kesihatan.

12. Minum air putih sehingga Urin anda berwarna jernih. Bila Urin warna jernih, InsyaALLAH badan kita cukup air.

13. Bersenam. Saya tak bersenam hari², cukup 3-4kali seminggu. Janji konsisten. Jangan buat seminggu lepas tu cuti sebulan. Heheh bersenam. Saya suka cardio. Tapi saya mixedkan macam² senaman supaya saya tak bosan. Selamat mencuba. Slowly but surely

Selain itu di dalam posting berlainan, turut disertakan cara mudah diet Dalam diet Mami, diamalkan untuk dijadikan rujukan bersama.

yang Mami pentingkan portion. 1/4 Carbs, 1/4 Protein dan 1/2 Fiber. Senang cerita boleh amal macam diet yang KKM sarankan tu. Suku Suku Separuh. Mudah faham.

IKLAN

Guna piring kecil

Untuk permulaan, u gaiss boleh cuba makan jaga portion dulu. Then makan dalam piring yang lebih kecil supaya kita rasa makanan tu banyak sangat. Jadi otak pun akan set makanan tu cukup untuk buat kita kenyang.

Mulakan 1 gelas air

Kunyah perlahan, Badan ambil masa lebih kurang 20 minit untuk sampai kan signal kenyang ke otak, jadi kunyah perlahan. Mulakan dengan air kosong dahulu 1 gelas sebelum makan.

Cuba kurangkan makanan dan minuman yang manis². Banyakkan minum air kosong. Untuk permulaan boleh cuba dulu tips mudah yang MamiScha sarankan tu ok.

Pilihan menu

Dalam post ni Mami share beberapa menu MamiScha. Tak perlu ikut sebijik sebijik pun. U gaiss boleh ubah ikut kemampuan masing², kalau betul² follow InsyaALLAH boleh loss 3-5kg sebulan ikut badan masing² ya. Menu² ni boleh makan untuk breakfast, lunch dan dinner ikut keperluan masing².

Oh ya, Mami makan 6-7kali tau. Bergantung kepada keperluan mami untuk hari² tertentu. Jangan lupa snacking ya gaiss, snacking boleh ambil 2-3jam antara main meal. Boleh ambil healthy snack seperti buah buahan, kekacang, ubi keledek atau sumber protein​ seperti telur rebus.

sumber : scha ellcha lee