Baru nak buat Kari Ikan, baru perasan kelapa parut yang dibeli semalam sudah basi kerana terlupa simpan dalam peti. Mesti kecewakan, sebab kelapa parut tidak tahan lama terdedah pada suhu bilik.
Sebenarnya ada cara yang mudah untuk menyimpan kelapa parut supaya tahan lama.
Jom baca petua yang dikongsikan oleh Niza Hamid
IKLAN
PETUA SIMPAN KELAPA PARUT TAHAN BERBULAN Yang suka buat kuih berasaskan kelapa parut mesti kene simpan banyak stoc kan? Nak buat inti la, nak campur dalam adunan kuih, nak perah jadi santan, kene la simpan stoc bebanyak.
Kene cuba cara ni nak simpan biar tahan lama tak masam. BAHAN
======
Kelapa parut
Sedikit garam CARANYA
========
IKLAN
Letakkan kelapa parut dalam loyang.
Taburkan dan gaulkan garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah sebagai anti pereputan, buat tahan lama.
Masukkan loyang ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.
Biarkan sehingga sejuk dan masukkan ke dalam plastik anggaran sekali masak. Simpan dalam peti sejuk bahagian sejuk beku.
Bila nak guna, keluarkan berapa banyak nak guna dan kukus semula.
Cara ni kelapa parut boleh tahan 2-3 bulan.
Tips tambahan:
Kalau nak buat santan pekat, kisar kelapa parut dengan sedikit air sebelum ditapis. Boleh ulang kisar hingga 3 kali.
#Share petua ni biar yang lain pun tahu.
IKLAN
Nota gambar:
Leka mengukus sambil update status, hangit suda. Huhuhu. Jangan folow yang ni. Folo cara simpan je ok?
Niza Hamid
Kongsi petua mudah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Nak masak apa hari ni ye. bagi ibu-ibu yang pening nak sediakan hidangan untuk keluarga hari ini, Kalau boleh nak sediakan hidangan yang sedap tapi mudah dan cepat.
Jadi dapatlah Mak-mak luangkan lebih masa dengan keluarga. Jadi, apa kata cuba resepi ayam bakar yang sangat simple ni tapi sedap.
RESEPI AYAM BAKAR
Bahan A
1/2 ekor ayam, cuci bersih & toskan
Bahan B
1 batang serai
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
Boleh kisar atau tumbuk.
Bahan C (kuantiti sesuai selera ye)
Sedikit sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Serbuk kunyit
Lada hitam serbuk
Lada hitam hancur
Sedikit lada putih
Garam
Sedikit minyak masak @ minyak bijan
Lebih kurang 1 sudu besar planta
Sediakan mangkuk, gaul sebati semua bahan C, masukkan bahan B gaul sebati kemudian perap pada ayam sekurangnya 30min.
Bahan D
Gula atau madu. Boleh skip kalau x suka, sy letak madu supaya tak de la nnt rasa masin je. Kalau guna gula terus masuk & kacau bersama dalam bahan perap td.
Kalau guna madu, sapu bila ayam lagi 10-15min nak masak baru ayam nampak cantik berkilat.
Bakar dalam oven ikut suhu masing² ye. Sy guna suhu bawah 180, atas 150. Lebih kurang 1 jam 30min.
Mendapatkan berat badan yang ideal mungkin mudah bagi mereka yang belum berkahwin atau jenis yang metabolisme tinggi. Namun bagi yang sudah berkahwin dan memiliki anak, perubahan pada bentuk badan tidak dapat nak dielakkan.
Jika ada yang mampu kekal idea itu satu bonus buat mereka. Tak perlu susah payah nak berdiet kan. Bagi yang terpaksa berdiet, mungkin terpaksa menahan nafsu makan terutama bagi makanan kegemaran mereka yang mempunyai kalori tinggi dan sebagainya.
Tapi sebenarnya, ada satu jenis diet di mana seseorang itu tidak perlu betul-betul ‘diet’ pun, tapi masih boleh makan cuma dengan cara yang berbeza.
Perkongsian dari Kak Xara mungkin dapat membantu anda. Jom kita baca!
Hai hampaaa.. Kak Xara nak share macam mana Kak Xara turun berat dari 56kg ke 46kg.. Kak Xara tak ada la diet mana pun sebab Kak Xara tak boleh kalau tak makan nasi.. So Kak Xara pilih diet yang boleh makan nasi.. ??
Kak Xara buat DIET RENDAH KALORI.. Kalau nk buat diet ni hampa kena kira sikit jumlah kalori yang hampa perlu sehari.. Cara nak kira Kak Xara buh kat bawah.. Make sure tengok gambaq smpai habis tau sbb hampa kena kira kalori kalau nak buat ni..
Diet ni cadangan hampa mkan nasi dari beras perang tu tapi Kak Xara tibai ja nasi putih tu.. Tak banyak la maakn.. Lauk tu lagi banyak dari nasi la.. Sayur benda penting dan wajib ada setiap kali Kak Xara makan..
JANGAN SKIP SARAPAN ✔️ Jangan skip mana-mana hidangan. Lagi-lagi sarapan pagi. Rugi! Sarapan tu penting untuk mencetus metabolism harian anda. Tapi jangan la hampa tibai nasik lemak 3 bungkus..
SAY NO TO MAKAN MALAM Maksud tak makan malam ni bukan tak boleh makan terus.. Kalau nk makan berat sikit hampa makan sebelum pukul 8.. Lepas pukul 8 makan untuk kunyah manja ja.. Macam apple hijau.
SAY NO TO MINUMAN MANIS Pastu Kak Xara memang tak amik minuman manis.. Dah dekat setahun Kak Xara minum ayaq kosong ja.. Tapi kadang2 ada jgk tersedut ayaq manis sikit.. Sikit ja tak banyak pastu insaf sat.. hehe
SAY NO TO ICE Yang ni betoi2.. Dulu Kak Xara klau p kedai mkn.. Wajib order ais 1 cawan asing sbb seronok dok pepak/gigit ais.. Nikmat weyh.. Tapi semenjak perut koi kedepan.. Buat sit up pon tak menjadi.. Kak Xara stop amik ais.. serius wey menjadi.. Perut kempis.. (ada yg kata ais tak menggemokkan.. tapi Kak Xara tak amik ais untuk elak Kak Xara tak minum minuman manis. sbb dua2 ni mcm combo.. wajib.. spa nk minum ayaq sirap tak buh ais.. so ni slh satu cara nk elak minuman manis.)
TEH HIJAU ✔️ Kak Xara minum teh hijau taw hampa.. Jangan gatai dok p tambah gula nah.. stg rasa2 pait sikit dok buat rajin tambah gula pulak.. Teh hijau ni dia pertingkatkan pembakaran lemak.
SENAMAN ✔️ Hampa buat la senaman sikit2.. Kalau rasa mls nak keluar umah.. Hampa tengok ja youtube.. Buat la tabata ka zumba sorang2 kat umah.. Kalau umah dua tingkat.. naik turun tangga tu.. Tak yah lama-lama.. Sat pon jadi la janji buat.. Kak Xara dulu dok p zumba.. Kadang-kadang 3 kali seminggu.
Bab2 makan Kak Xara boleh cakap hat tu ja sebab Kak Xara pon terumbang ambing lagi.. Point dia Kak Xara nak ajaq cara kira kalori yang perlu supaya hampa boleh mantain apa hampa makan.
Cara Kira Kalori
Tambahan Kak Xara tunjuk apps yang hampa boleh download untuk kira kalori hampa dengan hampa makan apa pun dia kira skali.. best kan??
RUJUK GAMBAR NGAN VIDEO KAT BAWAH:
Nak kira ni hampa rujuk BMR ngan DCR punya gambaq tu..
Apabila teringin nak makan kek coklat, sudah pasti, kedai kek jadi pilihan. Paling best kalau dapat kek jenis moist.
Jika nak beli tentu agak mahal. Apa kata buat sendiri di rumah.
Jom cuba resipi ni oleh Asma Hatta melalui MAHN
Kek coklat mousse…favourite anak2…ada balance lagi sikit… Cukup buat desert anak2 lps lunch… Bukan saja senang nak buat tapi sangat sedap.
Patutlah Sedap Nak Buat Kek Coklat Mousse.
Update resepi:
Kek Coklat Mousse
🍰Kek coklat moist
(Sy buat 1/2 adunan shj )
Bahan A
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula kasar… Nk guna 3/4 shj pun boleh..
1 cwn minyak masak nk lg sedap guna myk jagung
1 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
Cara2:
🌷Masak atas api perlahan 5 minit atau sehingga gula hancur dan semua bahan sebati..ketepikan..
Bahan B
1 cwn tpg gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
🌷Ayak semua bahan di atas.
Bahan C
4 biji telur gred A – blend sekejap sampai nampak kembang… Saya nak cepat whisk aje .
Next… Masukkan Bahan B berselang seli dgn Bahan C ke dalam Bahan A. Kacau sebati.. Guna whisk je… Senang…. Grease dan lapik loyang 8 @9 inci. Kukus selama 1 jam atau sampai masak. Sebelum kukus tutup adunan dengan plastik cling wrap tu… Air tak masuk… Guna api besar ya tapi jgn la besar sgt sy guna steamer trio hihi nak senang…
🍰Mousse coklat
Bahan2
60gm Coklat masakan.. Sy guna dark beryls
200gm non dairy whipping cream
🌷Cara2
Double boil coklat… Ketepikan
Putar cream sampai soft peak maknanya LEMBUT shj.. Jgn stiff peak nnt mousse rasa kasar.
Masukkan coklat cair… Terus putar sekejap… Agak2 dah boleh lepa stop.
Kek dah sejuk boleh la potong, layer dan lepa ikut kesukaan masing2. Kemudian tuang coklat ganache atas kek. Sejukkan sekejap… siap. Coklat ganache boleh pakai mana2 resepi sbb saya buat main agak2 aje . Ok, selamat mencuba
🌸 Perhatian :
1 adunan kek= 2 adunan mousse
Kek coklat moist boleh pakai
mana2 resepi. Credit resepi asal
kek Pn. Munira Baharom.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Rasa Mak Ajar Masak (RMAM) telah melabuhkan tirai pada 9 April yang lalu dengan perkongsian pelbagai resipi menarik oleh barisan selebriti tanah air. Program...