Rupanya nasi ayam ni ada macam-macam jenis. Kalau ibu-ibu dah bosan dengan menu yang selalu buat, apa kata cuba pula resipi Nasi Ayam Thai ni. Bahan yang digunakan cukup mudah dan cara masaknya pun simple je. Yang penting sedap.

Jom admin kongsikan resipi air tangan dari Khas Fena ini.

Kalau korang rasa nak masak benda yang menjimatkan masa, nasi ayam thai ni memang sesuai sangat. Sebab ayam tu campak sekali beras, masak, siap!

Kalau nak tahu cara masak, boleh tengok resepi kat setiap gambar okeh.

Resepi ni sesuai untuk dua orang makan. Selamat mencuba!

RESIPI NASI AYAM THAI

Bahan A:

– 2 inci halia dihiris
– Akar ketumbar
– Bawang besar selabu dihiris
– Kiub ayam seketul
– 2 Cawan Beras
– 1 ekor ayam

Bahan Sos:

– 4ulas bawang putih ditumbuk halus
– 3 biji cili padi ditumbuk halus (takde dalam gambar) kalau taknak pedas satu biji je dah cukup
– 3 biji cili padi dipotong
– Daun ketumbar hiris halus
– 2 SB sos cili thai
– 1 Sudu teh kicap pekat
– 2 senduk air rebusan ayam
– 2 biji limau kasturi
– garam secubit

Bahan Sup:

– Air rebusan ayam
– 2 sudu teh serbuk lada hitam
– 1 sudu teh garam

Cara-caranya:

IKLAN

1. Masuk air dalam periuk, masukkan ayam, masuk garam sikit lebih kurang 1 sdt, lepastu masuk bahan A yang kita prepare (jangan masukkan beras lagi). Biarkan mendidih. Kejap je didihkan, tak payah tunggu ayam masak sebab nanti nak masukkan dalam rice cooker lagi kan.

2. Lepas ayam tadi dah mendidih, ambil 3 cawan air rebusan tu masukkan dalam rice cooker berisi beras tadi. Lepastu susun ayam kat atas macamni. Masak nasi macam biasa.
Simpan sikit air rebusan tu untuk buat sup nanti.

Cara buat sos:

IKLAN

1. Masuk 2 sdm sos cili thai. I pakai brand life.2. 1 sdt kicap manis. Memang sikit je tau. Kalau banyak kang tak cantik sos kita nampak gelap.


3. 2 senduk air rebusan ayam tadi.


4. Jus limau kasturi, 2 biji.
5. Garam sikit, dalam secubit. Gula tak perlu letak sebab sos thai tu memang dah manis.


6. Last tabur sesame seed. Ni nak cantik je. Tak letak pun takpe. Okay, siap!

Cara buat sup:


1. Lebihan air rebusan ayam tadi letak sikit serbuk lada hitam


2. Garam sikit. Biarkan mendidih kejap. Siap sudah.
Tabur daun sup sikit. Dah boleh makan dengan nasik.

Senang je kan? Jom cuba buat mommy hehe