Seronoknya bila dah ada rumah sendiri kan. Terbayang-bayang apa konsep dan tema untuk dihias di kediaman sendiri. Tetapi kalau dah namanya rumah secondhand, nak tak nak anda kena terima segala macam kekurangan.

Part paling sedih bila masuk bilik air, Pasti ada yang termenung seketika melihat apa yang ditinggalkan oleh orang sebelum ini. Tapi tak perlu pening kepala. Jom belajar cara mudah untuk melakukan pembersihan tanpa mengeluarkan belanja yang mahal.

Tip ini dikongsikan oleh Hani Mynis. Selamat mencuba!


#kemasrumahwithhani : deep cleaning bilik air

The downside of buying secondhand house, dia datang sekali dgn pakej bilik air yang kalau tengok boleh hilang selera makan seminggu haha 🙈🙈
.
Tapi berita baik nya, dapat lah hani buat tutorial utk uols macam mana utk buat deep cleaning bilik air ha!
.
Kecuali zip cream cleanser tu, semua bahan pencuci hani beli dari Eco.

Keadaan bilik air sebelum dicuci.

IKLAN

IKLAN


.
Semoga bermanfaat 🤗😘
.
.
P/s: as requested, hani import dari ig story je haha
.
P/s:
Ada sesetengah kotoran yg degil susah nak hilang mmg perlukan bantuan harsh chemicals seperti peluntur dan asid. Oleh itu, guna dgn cermat, baca arahan pada botol, utamakan keselamatan. Apa yang hani buat dlm tutorial ni bukan deep cleaning yg weekly hani buat tau 🙈🙈 deep cleaning yg mcm ni sesuai utk monthly atau every 3 months. Weekly cleaning memadai guna pencuci tandas biasa shj(bergantung kpd tahap kekotoran) 😘🤗

P/s: semua hardware yg boleh ditukar kitorang tukar. Walaupun beli rumah secondhand nak juga lah fefeling beli rumah baru kan hahah 🙈🙈. Yg ditukar: penutup mangkuk tandas (kedai hardware), kepala paip (mr diy), paip besi sekali dgn kepala dia tu (Eco), penapis besi kat sinki (Yang Yang Rm2), shower head (Eco)