Lazimnya, andai ada ahli keluarga yang telah meninggal dunia, kita sebagai warisnya yang tinggal terasa bertanggungjawab untuk menutup akaun fb milik arwah agar tidak berlaku sebarang kekeliruan atau disalah gunakan oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Pun begitu, hasrat ini mungkin tidak dapat dilakukan kerana kita tidak tahu cara yang betul kerana tidak mengetahui email dan kata laluannya. Proses untuk menutup akaun fb milik arwah akan menjadi sukar dan mungkin tidak dapat dilakukan.

Sedar dengan hal itu, maka sewajarnya kita persiapkan dan mempermudahkan waris kita untuk delete akaun kita suatu hari nanti, andai kita dijemput ke negeri abadi.

Caranya bagaimana?

Ya, ikuti perkongsian daripada Nur Aliah Mohd Nor ini dan semoga ianya memberi manfaat dan info berguna untuk kita sekeluarga.


Ni Cara Untuk Delete Akaun Facebook Kita Jika Kita Meninggal Dunia

Pasti ramai lagi yang tak tahu dekat facebook kita ada 1 fungsi button ni yang dinamakan sebagai ‘Legacy Contact’.

Legacy contact ni bahasa mudahnya kita lantik seorang waris kita untuk handle akaun facebook kita dan orang itu boleh tolong delete akaun facebook tersebut.

Sebenarnya banyak lagi kelebihan dalam Legacy Contact ni. Nanti korang boleh baca di bahagian komen ye. Sekarang Lia cuma nak kongsikan dulu step untuk sampai ke bahagian Legacy Contact ini.

Cuma pesan Lia kalau boleh password facebook kita biar keluarga kita tahu juga ya. Kalau berlaku apa-apa yang tak diingini mereka boleh LogIn facebook kita.

Boleh tengok step dekat gambar di bawah ini ye..

Langkah 1

IKLAN

 

Langkah 2

 

 

IKLAN

Langkah 3

 

Langkah 4

 

sumber : Nur Aliah Mohd Nor