Boleh dikatakan dalam sehari ada sahaja tin minuman kosong, kertas, botol dan sebagainya kita buang begitu sahaja ke dalam tong sampah. Namun tahukah anda, terkini setiap barang-barang yang boleh dikitar semula apabila dikumpulkan dengan jumlah berat tertentu boleh ditebus dengan makanan seperti beras, minyak, garam, gula dan sebagainya.

Ini sebagaimana memetik berita yang dilaporkan di Harian Metro, idea tukar barangan kitar semula seperti itu  bertujuan untuk mendidik masyarakat tentang kepentingan memulihara alam sekitar.

Langkah itu bakal diperkenalkan melalui projek Life Initiative for Earth (LIFE) anjuran Edotco Malaysia (edotco) dan Global Peace Mission (GPM) Malaysia.

Pengarah Urusan edotco Malaysia, Wan Zainal Adileen berkata, projek merangkumi lima negeri di Malaysia itu menyasarkan pengumpulan sebanyak 50 tan sampah yang boleh dikitar semula.

Katanya, Selangor dipilih sebagai lokasi pertama projek diikuti Sabah pada 22 hingga 26 Oktober ini, Melaka (23 dan 30 Oktober), Pahang (6 November) dan Perak (21 November).

“Hari ini (semalam) sebanyak 120 bungkusan sampah berjaya dikumpulkan penduduk Kampung Sungai Kajang di sini.

“15kg Kertas Boleh Tebus 5kg Beras, 1kg Tin Boleh Tebus 1kg Minyak Masak….”-Tukar Barangan Kitar Semula Dengan Keperluan Harian!
sumber foto : myMetro

“Langkah itu bermula dengan fasa kesedaran di mana penduduk dididik mengenai kepentingan pemuliharaan alam sekitar.

“Kemudian, ia beralih ke fasa kedua membabitkan program pertukaran bahan kitar semula kepada makanan sebagai penghargaan atas usaha mereka,” katanya tadi.

Terdahulu, sebanyak 20 kotak makanan disumbangkan kepada keluarga asnaf yang turut bersama menyokong dan menjayakan projek LIFE.

“15kg Kertas Boleh Tebus 5kg Beras, 1kg Tin Boleh Tebus 1kg Minyak Masak….”-Tukar Barangan Kitar Semula Dengan Keperluan Harian!
sumber foto: Bernama

Selain itu, sebanyak 20 pokok bucida atau dikenali ‘pokok doa’ ditanam di salah satu lokasi kilang memproses gula sawit terawal di kawasan berkenaan.

Pada masa sama, Wan Zainal berkata, untuk memudahkan pertukaran bahan kitar semula, kaunter pandu lalu akan dibuka bagi memudahkan penduduk menghantar bahan kitar semula yang telah dikumpulkan.

IKLAN

Beliau memberi contoh, satu kilogram kadbod atau kertas boleh menebus satu paket garam, diikuti tiga kilogram kadbod (satu kilogram tepung atau gula), 15 kilogram kadbod (lima kilogram beras), satu kilogram tin atau aluminium (satu kilogram minyak masak) dan 30 beg plastik (satu karton susu).

“Sebagai pertukaran, mereka dapat menebus barang-barang untuk keperluan harian dan berpeluang menerima keperluan makanan asas mengikut kuantiti serta kategori bahan kitar semula yang dikumpulkan.

“Pertukaran ini menawarkan barang keperluan asas seperti beras, susu, minyak masak, tepung, gula dan garam,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif GPM Malaysia Ahmad Fahmi Mohd Samsudin berkata, pihaknya terpanggil untuk menjalankan Projek LIFE bersama edotco Malaysia dengan objektif menjaga kelestarian alam di samping membantu golongan asnaf.

“Melalui program ini, kami bakal menyentuh beberapa teras daripada sasaran pembangunan mampan (SDGs) yang telah dilancarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Sumber : myMetro dan BERNAMA

 

IKLAN

 

ARTIKEL MENARIK:“Personal Loan Ni Macam Virus..” – Pastikan Tahu Urus Duit Jika Tidak Boleh Muflis!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

“15kg Kertas Boleh Tebus 5kg Beras, 1kg Tin Boleh Tebus 1kg Minyak Masak….”-Tukar Barangan Kitar Semula Dengan Keperluan Harian!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual untuk anda merasai seperti berada di Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands dan beberapa lagi tempat menarik di Genting Highlands!

IKLAN

Bila anda join event ini, anda juga layak menerima 2 tiket Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands secara PERCUMA untuk anda sekeluarga.

Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama sepanjang program ini. Jadi jangan tunggu lagi, tempat terhad! Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“15kg Kertas Boleh Tebus 5kg Beras, 1kg Tin Boleh Tebus 1kg Minyak Masak….”-Tukar Barangan Kitar Semula Dengan Keperluan Harian!

 

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI