Setiap antara kita tentu mengimpikan untuk dipanggil menjadi tetamu Allah. Apatah lagi jika diusia muda sudah berpeluang menunaikan Haji, alangkah berungtungnya!  Di mana ketika usia itu kita memiliki tahap kesihatan yang bagus dan tubuh badan yang kuat. Pasti kemanisan beribadah dapat dirasai dan disempurnakan sebaiknya.

Pun begitu untuk menjadi tetamu Allah di usia muda, bukan dapat direalisasikan dengan sekelip mata. Mungkin kisah yang dikongsikan oleh seorang ibu ini dan juga merupakan seorang guru boleh dijadikan inspirasi.

Semangat dan kegigihannya untuk menabung dan sekali gus mendaftar haji buat anak-anaknya cukup luar biasa. Bahkan untuk setiap anak muridnya juga dibantu untuk memiliki simpanan di Tabung Haji. Hal ini wajar dicontohi agar anak-anak kita juga bakal menjadi tetamu Allah di usia muda.

Ini perkongsian daripada puan Noor Azihan Sulaiman

Ramai yang tanya saya, rahsia anak-anak dapat menunaikan haji pada usia yang muda.

Tak ada rahsia. Saya dan Tabung Haji memang tak dapat dipisahkan. Kalau ada award, boleh bagi la kat saya.

Seawal usia 15 tahun saya dah buka akaun TH. Masa tu ada pameran di sekolah dan saya singgah buka akaun di booth TH. Dari situlah bermulanya persahabatan saya dengan TH.

Ada duit RM5, saya pos ke TH Gerik. Begitulah yang saya lakukan masa zaman sekolah. Sehinggalah saya keluar mengajar, barulah saya buat potongan gaji secara tetap.

Sebelum berkahwin, sebelum ada anak, saya sudah membantu membuka akaun TH untuk anak-anak murid Tahun 1 saya. Masa tu kaunter TH dibuka pada setiap hari Sabtu di bangunan Arkeb MARA Lenggong.

Saya wujudkan tabung simpanan untuk anak-anak murid. Kalau mereka masih ingat, setiap hari mereka akan menabung duit lebihan belanja sekolah mereka, sekupang dua kupang…

Masa tu mana ada media sosial macam sekarang. Nak ambil gambar buku catatan tabungan pun tak dapat. Kena guna kamera isi filem Kodak.

IKLAN

Apabila duit mereka cukup RM5 atau lebih, saya akan bawa ke kaunter TH. Sehingga mereka di Tahun 6, saya masih meneruskan usaha tabungan tersebut. Buku akaun TH mereka, saya pulangkan kepada mereka apabila mereka tamat tahun 6.

Kalaulah ibu bapa mereka prihatin pada masa itu dan membuat pendaftaran haji anak-anak mereka, tentu sekarang mereka semua sudah bergelar haji hajah terlebih dahulu daripada anak-anak saya.

Baca artikel menarik lain di sini:

Buka Akaun TH Seawal Umur 2 Minggu

“16 Tahun, Allah Jemput Jadi TetamuNya…”-Ibu Ni Kongsi Rahsia Anak-anak Tunai Haji Di Usia Muda!

Jadi, tak ada hairanlah kalau saya membuka akaun TH anak-anak saya seawal usia mereka 2 minggu iaitu sebaik-baik sahaja mereka memperoleh surat beranak dan seterusnya mendaftarkan haji mereka.

IKLAN

Target saya, sebulan RM100, setahun RM1200, sepuluh tahun RM12 000 simpanan bersih tidak termasuk bonus. Bermakna pada usia 10 tahun, mereka sudah cukup wang untuk mengerjakan haji.

2007, umur abang genap 10 tahun. Dia selalu ikut opahnya pergi kursus haji kerana pada tahun tersebut opahnya dapat tawaran mengerjakan haji. Dia bagitau kawan-kawannya yang dia nak pergi haji.

“16 Tahun, Allah Jemput Jadi TetamuNya…”-Ibu Ni Kongsi Rahsia Anak-anak Tunai Haji Di Usia Muda!

Suatu hari saya terserempak cikgunya. Cikgu dia bagitau, Syaiful bagitau semua orang yang dia nak pergi haji. Cikgunya kata,”Dia ingat senang-senang kot nak gi haji. Kalau tak ada duit, mana boleh pergi haji. Setakat pergi kursus je la.”

Saya senyum je. Tak jawab apa-apa pun. Tak la pulak saya bagitau, duit dia memang dah cukup. Dia bagitau tu memang betul dia nak pergi haji sebab memang dah daftar pun haji dia masa tu.

IKLAN

16 Tahun, Allah Jemput Jadi TetamuNya

“16 Tahun, Allah Jemput Jadi TetamuNya…”-Ibu Ni Kongsi Rahsia Anak-anak Tunai Haji Di Usia Muda!

Alhamdulillah, 6 tahun kemudian, pada usianya 16 tahun, Allah menjemput abang menjadi tetamu agung-Nya.

Anak-anak memang sejak kecil lagi pulun mengaji dan nak khatam Quran cepat-cepat sebab ma ayah janji nak bawa umrah kalau semua dah khatam Quran.

Bukan paksa anak-anak tapi asbab itu jugalah mereka bersungguh-sungguh mengaji dan berguru.

Doa mama semoga anak-anak mama terus istiqomah dalam mengerjakan amal ibadat, mencintai rumah Allah dan mencintai agama Allah.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

“16 Tahun, Allah Jemput Jadi TetamuNya…”-Ibu Ni Kongsi Rahsia Anak-anak Tunai Haji Di Usia Muda!