Tanyalah sesiapa pun, mesti dalam hidup mereka pernah berdiet untuk turunkan berat badan. Bermacam-macam cara dilakukan, dan hal ini telah dikongsikan oleh Nancy Maria tentang pengalamannya setelah 4 kali mengalami turun naik berat badan, sebab berdiet mengikut cara yang salah.

Namun akhirnya, Nancy temui jawapan untuk kekal maintain. Ikuti perkongsiannya.


Pengalaman Yoyo/Crash diet.
Saya nak kongsikan pengalaman ini dengan seringkas-ringkasnya. Cinta saya pada makanan menyebabkan berat saya sukar dikawal. Namun saya cepat sedar apabila BMI dah cecah overweight.

Teknik saya selama ini salah. Sebab tu berat saya cepat naik macam jet apabila saya berhenti bersenam dan diet. Kenapa?

1. Saya diet crash (yoyo) atau diet defisit kalori. Hanya ambil 800-900 kalori saja sehari. (Itu dulu. Skrg tak sbb dah pandai). Tak cukup dan tak seimbang gara-gara nak kurus.
2. Saya tak ada ilmu berdiet. Saya skip banyak meal. Konon-konon nak cepat kurus. Banyak zat penting saya abaikan. Matlamat hanya untuk kurus. Kurus nipis macam papan.
3. Saya hanya melakukan senaman kardio saja. Hanya jogging je..tak buat senaman weight langsung. Pagi petang saya jogging hahaha…..
4. Saya hanya tengok angka penimbang..bukan inci dan peratusan lemak dalam badan. Selagi tak turun berat, selagi tu la berlapar.
5. Niat saya salah. Saya hanya nak kurus. Nak sangat kurus. Bukan berniat jadikan diet dan senaman itu lifestye.

Dah 4 kali melalui pengalaman turunkan berat.

Pengalaman pertama:

 

Pengalaman kedua :

IKLAN

 

Pengalaman ketiga :

Pengalaman keempat :

IKLAN

Saya banyak belajar dan saya simpulkan….Ini yang sepatutnya.

1. Ambil kalori mengikut keperluan badan. Tak boleh defisit.
2. Mesti tahu kandungan kalori makanan spy apa yg kita ambil lebih berkualiti.
3. Untuk turunkan berat dan maintain…mesti buat senaman kardio dan weight training. Banyak sebab yg saya tak dpt tulis pjg. Salah 1nya, angkat berat akan mbentuk otot yg lebih pejal. So kita akan susah utk gemuk balik.
4. Jangan terlalu taksub melihat penimbang. Yang penting inci berkurang. Sebabnya otot lebih berat daripada lemak.
5. Jadikan diet dan bersenam sebagai lifestyle. Supaya kita tak stress untuk maintain.
6. Biar berat turun dengan perlahan tak apa. Yang penting kita konsisten.
7. Crash diet tidak akan bertahan. Malah berat akan naik lebih cepat kalau berhenti bersenam dan diet. Itu yang saya lalui dulu. Sbb tu diet yoyo.
8. Semakin meningkatnya usia, semakin perlahan penurunan berat kita kerana metabolisme badan tak seperti orang muda.
9. Senaman amat penting. Terutamanya senaman angkat berat. Jangan diet saja. Sebab bersenam membantu badan fit. Awet muda. Keyakinan diri. Strengh dan banyak lagi kebaikannya..

Nota kaki: Saya tak expert. Hanya belajar melalui pengalaman dan belajar daripada coach serta melalui pembacaan. Memang betul saya tak obes, tapi nak turunkan berat 10kg yang terakhir untuk masuk ke BMI paling ideal adalah fasa yg paling sukar. Bertabahlah.

Sedikit info saya:
Berat: 53kg (22 jun 2018 berat 52.2kg)
Tinggi: 163cm
Umur: 41thn

sumber :Nancy Maria