Jika membeli daun pisang untuk digunakan di dalam menyediakan masakan panggang atau sebagainya tentu sahaja akan berbaki daun pisang yang dibeli. Jika hendak dibuang selebihnya terasa sayang pula.

Sekiranya ingin disimpan, perlulah tahu caranya agar daun pisang boleh disimpan lama dan di dalam keadaan yang masih segar. Menyimpan daun pisang jika tidak kena caranya tidak dapat bertahan lama.  Selang dua atau tiga hari biasanya sudah menjadi kuning-kekuningan bahkan kering.  Padahal, jika disimpan dengan cara yang betul daun pisang sebenarnya boleh bertahan hingga lebih sebulan lamanya.

Ingin tahu caranya?

Ada Cara Simpan Daun Pisang Supaya Kekal Segar & Tahan Lama. Dah Sebulan Pun Masih Elok!
Photo by Mukil Menon on Unsplash

Terdapat dua kaedah menyimpan daun pisang, iaitu sama ada disimpan di dalam suhu bilik mahupun di dalam peti sejuk.

Simpan Dalam Suhu Bilik

  1. Tahan 3 hari

Cuci terlebih dahulu daun pisang yang ingin disimpan dan kemudian lipat daun pisang membentuk gulungan berlapis-lapis. Setelah itu, masukkan ke dalam  plastik dan ikat kemas. Simpan di suhu bilik  dan hindarkan daripada terkena matahari secara langsung. Cara menyimpan daun pisang di suhu ruang seperti ini cukup efektif hingga 3 hari. Jika lebih dari itu, biasanya daun akan layu tapi tidak terlalu kering.

Kalau ingin menyimpan lebih lama di suhu bilik lebih daripada tiga hari, anda perlulah rajin mencuci daun pisang tersebut setiap tiga kali sehari.

Ada Cara Simpan Daun Pisang Supaya Kekal Segar & Tahan Lama. Dah Sebulan Pun Masih Elok!

2. Tahan Lebih Seminggu

Agar tahan lebih lama walau tidak disimpan di dalam peti sejuk, anda perlu simpan daun pisang dengan cara merendamnya di dalam air. Caranya, gulung daun pisang menjadi gulungan yang berukuran sedang. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu tipis.

Setelah itu, ikat menggunakan tali rafia. Kemudian isikan bekas dan disisi air untuk merendam daun pisang tersebut. Pastikan daun pisang terendam sepenuhnya. Cara menyimpan daun pisang seperti ini cukup efektif agar daunnya tetap hijau.

Menyimpan Di Dalam Peti Sejuk

  1. Kekal Elok Dalam Tempoh Seminggu

Sebagian orang menghindari untuk menyimpan daun pisang di dalam peti sejuk kerana khawatir daun pisang akan kering dan menguning. Suhu sejuk di dalam peti sejuk memang boleh membuat sayuran bahkan daun pisang menjadi kering.

Oleh itu, sebelum menyimpan daun pisang di dalam peti sejuk perlulah dicuci terlebih daghulu. Kemudian lipat daun pisang membentuk gulungan berlapis-lapis. Setelah itu, terus bungkus dengan plastik dan ikat kemas.

IKLAN

Ada Cara Simpan Daun Pisang Supaya Kekal Segar & Tahan Lama. Dah Sebulan Pun Masih Elok!

Simpan di dalam peti sejuk pada bahagian paling bawah atau rak penyimpanan sayur. Cara menyimpan daun pisang seperti ini memang sangat efektif dan praktis, tapi anda harus pastikan plastik pembungkusnya jangan sampai terbuka. Jika terbuka, daun pisang tetap boleh menguning jika disimpan lebih dari seminggu.

2. Kekal Segar Walau Sebulan Lamanya

Buat anda yang ada membeli daun pisang dan ada lebihan tidak tahu bila lagi hendak digunakan bolehlah menyimpan daun pisang dengan cara begini. Sebelum menyimpan daun pisang patikan daun pisang masih di dalam keadaan segar.

Ada Cara Simpan Daun Pisang Supaya Kekal Segar & Tahan Lama. Dah Sebulan Pun Masih Elok!
Photo by Studio Kealaula on Unsplash

Perkara pertama perlu buat adalah cuci terlebih dahulu  kemudian buat gulungan panjang dan ikat menggunakan tali rafia. Bungkus gulungan daun pisang tersebut menggunakan plastik. Pastikan plastik tertutup rapat, dan kemudian simpan di dalam freezer.

Selain mencuci daun, anda juga boleh lapiskan permukaan daun dengan minyak kelapa sebelum membungkusnya dengan plastik. Tujuan mencuci atau disapu dengan minyak hanya untuk menjaga kelembapan daun saat disimpan. Daun yang disimpan di dalam freezer akan membeku, sehingga saat ingin menggunakannya, anda harus meletakkan daun pisang di suhu bilik selama 30 minit hingga boleh digunakan.

sumber : Zona Info

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Susah Sangat Nak Simpan Duit? Wanita Ni Kongsi Cara Menarik Menabung 52 Minggu!

LAGI ARTIKEL MENARIK :“Rumah Persaraan Sebaiknya Kecil & Setingkat Sahaja”-Dr Azizul Azli Jelaskan Cara Nak Persiapkan Rumah Persaraan!

Ada Cara Simpan Daun Pisang Supaya Kekal Segar & Tahan Lama. Dah Sebulan Pun Masih Elok!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!

Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Ada Cara Simpan Daun Pisang Supaya Kekal Segar & Tahan Lama. Dah Sebulan Pun Masih Elok!

IKLAN