Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik buat anak-anak mereka. Justeru, dalam mendidik dan membesarkan anak-anak, tidak sama cara didikan. Begitu juga dengan pelakon dan usahawan Hanis Zalikha, 30.

Hanis dan Hairul berkahwin pada 5 Jun 2015. Hasil perkahwinan itu, mereka dikurniakan dua orang anak iaitu Yusuf Iskandar dan Alisa Aisyah.

Melihatkan cara pemilik jenama Cakenis ini membesarkan anak-anaknya cukup memberi inspirasi terutama kepada pasangan muda yang lain.

Tidak hairanlah, setiap kali memuat naik video mahpun gambar perkongsian di instagramnya, ramai ibu-ibu yang memberi komen.

Baru-baru ini, Hanis berkongsi tip bagaimana memastikan tidak  berlakunya lambakan barang mainan di rumah.

Menurut Hanis, mendidik anak-anakanya ‘melepaskan’ secara sukarela mainan tersebut dengan menderma yang lama jika sudah mempunyai mainan yang baharu. Mainan lama tersebut akan diberikan kepada orang lain yang lebih memerlukan.

IKLAN

Kaedah yang dipraktikkan Hanis ini juga ini dapat melatih anak-anaknya supaya lebih peka dalam pemilihan jenis barang. Bukan itu sahaja, mereka tidak akan sewenang-wenangnya meminta mainan yang baharu memandangkan sayang untuk melepaskan mainan lama kepada orang lain.

Dalam pada Itu, Hanis turut berkongsi tip untuk ibu bapa supaya membiarkan anak-anak memilih sendiri jenis mainanan yang ingin mereka berikan kepada orang lain.

IKLAN

Teknik ini melatih anak-anak supaya dapat membuat sesuatu keputusan berdasarkan apa yang mereka suka dan apa yang mereka tidak suka. Ini juga menjadikan mereka mempunyai presepsi dimana pendapat mereka dihargai dari kecil hingga dewasa kelak.

Sumber: Hanis Zalikha

Bila PKP ni, anak-anak kerjanya lapar je. Sekejap2 minta makan, mak pun letih nak melayan permintaan sorang-sorang! Tak payah risau, join je kelas buat roti bersama kami ni. Boleh buat stok untuk anak-anak makan! Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club