Mendidik anak merupakan satu perkara yang sangat penting dalam dunia parenting. Lebih-lebih lagi jika anak itu masih lagi berusia kecil. Mahu mempunyai anak ini merupakan satu tanggungjawab yang besar dan bukan amanah yang boleh dipermainkan.

Ketika diusia masih kecil, ibu bapa merupakan contoh terbesar yang dipandang oleh anak-anak. Oleh itu mereka sebenarnya mempunyai pengaruh yang sangat kuat. Jika tidak, dari mana lagi asalnya pembentukkan personaliti mereka?

Tatkala membesar, melakukan kesilapan dalam kehidupan harian merupaka  satu perkara yang normal. Apa yang tidak normal adalah apabila anak-anak diketawakan dan diperlekehkan kerana kesilapan yang dilakukan. Sepertinya menyatakan “padan muka” atau mengejek merupakan satu perkara yang amatlah tidak sihat kepada minda si kecil!

Wajib Baca : ‘Mungkin Ini Hikmah Allah Hadiahkan Pada Aku’ – Rita Rudaini

IKLAN

Si Manja Kehilangan Keyakinan Diri
Sama seperti kita sebagai manusia akan hilang keyakinan diri apabila diejek akan kesilapan yang telah dilakukan. Cuba bayangkan, kita yang sedang belajar mengenai sesuatu dan kita melakukan kesilapan. Apa perasaannya jika kita diejek dengan kesilapan itu?  Malu bukan? Now, bayangkan pula si kecil yang mengalaminya!

Takut Mencuba Sesuatu Yang Baru
Apabila sudah sering dikuasai dengan pandangan diperlekehkan, akan munculnya pula perasaan takut untuk mencuba sesuatu yang lain. Bukan itu sahaja, perasaan ini juga akan menjadi punca kehilangan semangat untuk  mempelajari sesuatu!

Murung
Si kecil akan cepat murung dan sukar untuk bergembira. Hal ini kerana mindanya sering terganggu akan perasaan seperti dirinya tidak berguna dan tidak bagus. Yang paling teruk, akan menjadi satu masalah apabila anak akan mudah terpengaruh dengan perkara negatif!

IKLAN

Pendedahan ibu bapa kepada si anak adalah merupakan satu pendedahan yang sangat penting. Oleh itu dinasihatkan kepada anda untuk menjadi ibu bapa yang lebih bijak.

Mesti Baca :

IKLAN

 

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Anak Akan Deprasi Dan Murung Jika Ibu Bapa Selalu Mentertawakan Kesilapan Mereka

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI