Keterujaan ibu ayah masa kini berkongsi tentang gambar keluarga dan anak, lokasi, aktiviti harian di media sosial, hakikatnya jika terlalu berkongsi info, itu boleh mengundang padah.

Atas alasan ini juga, seorang ayah yang dikenali sebagai Ihsan Zainal, tidak berkongsi terlalu terbuka mengenai hal keluarganya di media sosial.

Anak Hampir Dilarikan Orang Depan Sekolah. Ayah Ni Kongsikan Insiden Tu!

Pun begitu, perkongsiannya kali ini tentang kisah anaknya yang hampir-hampir diculik di depan pagar sekolah. Diharapkan kisah ini dapat membuka mata dan kesedaran ibu ayah diluar sana agar tidak terlalu mendedahkan identiti diri serta keluarga di media sosial.

Nak tahu lanjut kisahnya, jom baca perkongsian ni.
​​​​​
​​Tu sebab aku tak share sangat pasal anak anak aku dalam wall aku.. baik g sekolah atau memana ke..

IKLAN

Semalam je terjadi satu peristiwa dimana ketika wife aku nak jemput balik anak aku sorang ni.. tetiba ntah mana sorang tu pakai smart.. nak jemput anak aku.. dengan hanya terbalikkan nama nya.. rasanya “try n error” kot.. kebetulan wife aku dibelakang die turut terdengar nama anak aku..

Namun nasib baik cikgunya mengenali wife aku, yelakan.. sekolah baru mana cikgu nak ingat semua muka mak ayah.. tapi sebab abang dia pernah belajar situ jadi muka kami ni memang tak asing bagi mereka.. cikgunya menahan dan berkata awak bukan ibu bapa nya.. fuhhh disitu kita nampak tanggungjawab guru sangat berat.. bukan hanya semasa waktu kelas, tetapi juga selepas kelas..

IKLAN

Orang tu siap cakap apa tau? “owhh tersalah sekolah dan berlalu pergi” mana mungkin banyak banyak sekolah ko boleh tersalah dengan sebut nama murid boleh dikatakan 90% betul.. cumanya terbalik je..

IKLAN

Perkara ini turut diberitahu kepada guru besar sekolahnya untuk tindakan lanjut.. guru besar sangat terkejut dan memandang serius perkara ini.. aku juga berharap agar mak ayah sentiasa alert dengan perkara ini..

Elak berkongsi nama anak, nama sekolah di media sosial.. macam-macam boleh terjadi.. mungkin bukan kerana budak, tapi mungkin kerana perasaan lain terhadap mak ayah ke boleh jadi..

sumber : Ihsan Zainal