Mungkin tidak semua suka makan nasi yang dimasak daripada beras perang. Ada mengatakan rasanya tawar dan menyebabkan kurang berselera untuk dijamah. Pun begitu, apa kata anda bertukar makan beras perang untuk tujuan mengambil manfaat dan khasiat terkandung di dalam setiap butiran beras perang tersebut.

Mungkin tiada siapa menyangka di  dalam Brown Rice ada 88% manganese. Bila satu makanan tu ada manganese, ia bantu baiki kesihatan dan perkembangan tulang. Kalau gabung dengan kalsium, zinc dan copper, manganese sokong ketumpatan mineral dalam tulang.

Begitulah kenyataan yang diberikan oleh Dr Rizal Abu Bakar di akaun facebooknya.

Manfaat Brown Rice

Kalau anak-anak rajin ambil brwon rice, cepatlah membesar. Tinggi menggalah jadinya.

Kajian dapati makanan ada manganese kurangkan kerapuhan tulang belakang wanita dewasa. Kes berkaitan osteoporosis akan menurun.

Manganese ni adalah sejenis anti oksida yang halang sel dari rosak kerana factor radikal bebas. Seperti yang kita tahu radikal bebas sebabkan penuaan, penyakit jantung dan kanser.

Yang paling tidak disangka ialah manganese ni bantu stabilkan gula dalam darah. Indeks glisemik brown rice ni lebih rendah dari beras putih biasa. Maka tak berlakulah insulin spike. Lega pankreas.

Insulin berlebihan ni boleh jadi toksid kepada otak. Terutama pada bahagian hippocampus – pusat memori.

Kalau manganese tak cukup tubuh tak dapat gunakan nutrien. Contoh nutrient yang jadi mangsa ialah choline, thiamin, vitamin C dan E. Choline penting untuk belajar.

Kita tahu vitamin C penting untuk kuatkan sistem imun. Penting untuk cantikkan kulit. Rugikan kalau manganese tak cukup. Tak dapatlah vitamin C diserap.

Manganese ni akan jadikan pergerakan aliran elektrik dalam sel otak lebih efisyen. Hasilnya otak jadi lebih power. Tak jadi lagi insiden macam wifi tinggal satu bar.

Ini baru satu bab dalam Brown Rice. Belum masuk bab Folic Acid, Iron, Niacin, Thiamin, Pyridoxine, Pantothenic Acid, riboflavin, fosforus, Magnesium dan Selenium. Bayangkan betapa banyak kelebihan brown rice ni

IKLAN
Photo by Łukasz Rawa on Unsplash

Brown rice masuk kategori gluten free. Siapa yang gluten intolerance mungkin akan dapat manfaat bila ambil brown rice. Satu lagi ialah bab nak turunkan berat badan. Bolehlah cuba Brown Rice ni.

Photo by Jeremy Bezanger on Unsplash

Apa yang menarik ialah hasil kajian ke atas 74,000 wanita. Ambil Brown rice bukan saja kecilkan pinggang, malah lemak di perut menjadi semakin kecil. Menarik tak bab kecil pinggang hilang lemak ni?

Sumber : Dr Rizal Abu Bakar