Cuaca yang tidak menentu ditambah dengan kualiti udara yang tidak baik kini, ramai anak-anak yang tidak sihat dan demam serta batuk berpanjangan. Jangan cemas merawat anak demam sebaliknya rawat anak sebaiknya dan pantau kesihatan anak.

Apa nak buat bila anak demam? Ini yang dikongsikan oleh Dr. Erna Nadia sebagai panduan mak ayah untuk memantau anak demam.


Sedikit tips apabila anak tidak sihat:

1. Berikan ubat demam ( paracetamol) setiap 6 jam sekali. Jika anak ada G6PD, boleh bagi ibuprofen pada anak ( elok dapatkan nasihat doktor ya).

Anak Tiba-Tiba Demam Jangan Cemas, Ini Cara Tepat Rawat Anak!

2. Pastikan anak memakai pakai yang nipis. Tidak perlu bedung atau selimut mereka. Nanti lagi panas badan mereka.

3. Kerapkan anak anak mandi atau lap badan mereka. Ini untuk pastikan suhu mereka turun.

IKLAN

4. Bantu mereka minum air kosong dengan kerap. Sejam sekali offer mereka minum. Semasa tidak sihat, badan perlu lebih untuk sejukkan badan dan juga untuk pastikan organ berkerja dengan padu untuk melawan jangkitan kuman.

Anak Tiba-Tiba Demam Jangan Cemas, Ini Cara Tepat Rawat Anak!

 

 

5. Biar mereka berehat. Semasa anak kecil tidur, sewaktu itulah badan mereka sedang melawan kuman dan sewaktu itulah proses pemulihan berlaku.

IKLAN

6. Jika mereka ada batuk, selsema, sakit tekak, muntah, cirit atau simptom lain, berikan mereka ubat setelah mendapat rawatan dari doktor.

7. Offer makanan yang mudah ditelan dan dihadam oleh anak anak. Jika mereka tak mahu nasi, tak perlu paksa. Bagi apa yang mereka mahu makan contohnya roti, sup, buah. Asalkan mereka makan.

8. Jika demam ( suhu lebih 39) sudah melebihi 3 hari, walau dah bagi ubat demam 6-8 jam sekali, terus bawa anak berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Anak Tiba-Tiba Demam Jangan Cemas, Ini Cara Tepat Rawat Anak!

9. Jangan lupa lakukan ujian covid-19, influenza atau RSV untuk pastikan mereka tidak dijangkiti virus berkenaan.

IKLAN

10. Jika anak kelihatan lemah, lesu, tak mahu makan dan minum, pampers kering hampir seharian, menangis tiada air mata, nafas laju, nafas berbunyi, menangis kuat tanpa boleh dipujuk, muntah atau cirit melebihi 10 kali, sawan atau perut keras, teruslah bawa ke jabatan kecemasan hospital bagi pemeriksaan lanjut. Inilah tanda amaran pada anak kecil.

Harap membantu dan semoga dipermudahkan segala urusan kita.

Menarik: Nak OOTD Sama Anak Jangan Sampai Tak Selesa, Ayda Jebat Kongsi Tip Mudah Bawa Anak Bercuti Ke Luar Negara!

Anak Tiba-Tiba Demam Jangan Cemas, Ini Cara Tepat Rawat Anak!

Buat mama papa yang ada baby boleh merangkak, inilah masanya untuk anda sertai Virtual Baby Merangkak Race Pa&Ma! Serlahkan kepantasan dan kecomelan si manja merangkak dalam bentuk video yang kreatif dan menarik.

JOM DAFTAR SEGERA DI https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-baby-merangkak-race/

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club