Sambutan Hari Raya Aidil Adha yang bakal disambut seluruh umat Islam pada minggu depan buat ‘ mak ayah’ si bulus mula berfikir perihal kucing kesayangan mereka.

Pastikan kucing kesayangan ditempatkan di boarding yang cukup selesa buat mereka. Pastikan anda buat research lebih dahulu sebelum menghantar kucing boarding.

Pun begitu selepas balik dari boarding, anda kenalah berikan lebih perhatian pada kucing kesayangan anda. Ini check list anda kena tahu, perkongsian daripada Dr. Mazrul Fahmi Mahadzir dari Nadia Veterinar Clinic.

Apa Perlu Buat Lepas Check Out Anak Bulus Dari Boarding Raya? Ini Check List Kena Tahu!


PERLU BUAT LEPAS CHECK OUT ANAK BULUS DARI BOARDING RAYA?

IKLAN

1. Check kucing betul tak kucing sendiri yang dibawa balik . Jangan pi salah amek kucing orang pulak hehew.

2. Monitor keadaan kucing. Check selera makan ada ke tak. Masih merajuk tamo makan ke sebab kene tinggal. Kalau dia taknak kibbles, upah dengan wetfood atau mana-mana makanan faveret die. Tapi kalau da sampai 3 hari tak makan, sila bawa ke vet untuk check up tau.

Apa Perlu Buat Lepas Check Out Anak Bulus Dari Boarding Raya? Ini Check List Kena Tahu!

IKLAN

3. Selak setiap bulu di badan si comel dan check juga telinga.Ini untuk pastikan tiada kutu atau kutu telinga datang membiak di badan si bulus tu.

4. Periksa sama ada anak bulus boleh kencing & berak dengan normal atau tidak. Jika cirit sila bawa ke vet.

5. Spend time lebih sikit dengan anak bulus. Ini bukan saja untuk sesi pujuk memujuk, tapi acik ankel boleh monitor kalau tetibe ada perubahan pada anak bulus tu.

IKLAN

Apa Perlu Buat Lepas Check Out Anak Bulus Dari Boarding Raya? Ini Check List Kena Tahu!

6. Kalau anak bulus berbau busuk, boleh bawa pergi grooming untuk mandikan sebab sesetengah kucing ni suka berguling dalam pasir waktu dalam boarding hehee.

So far ini antara perkara yang acik ankel perlu buat tau. Kasih sayang yang mencukupi untuk anak bulus buat kucing happy, kita pon happy.

Kredit: Mazrul Fahmi Mahadzir via Nadia Veterinar Clinic.