Atlet berusia 18 tahun, Azeem Fahmi  yang memecahkan rekod kebangsaan 100m dengan catatan 10.09 saat (s) di Kejohanan Olahraga Dunia Bawah 20 Tahun di Colombia, minggu lalu, kini kian menjadi tumpuan wargamaya.

Memetik berita yang dikongsikan akhbar tempatan, difahamkan sekarang ini Muhammad Azeem Fahmi berada dalam dilema bagi memilih universiti terbaik untuk melanjutkan pengajian dan mengembangkan kerjayanya dalam sukan olahraga.

Universiti Houston Vs Universiti Auburn 

Ujarnya setakat ini dua universiti dalam pertimbangannya iaitu Universiti Houston dan Universiti Auburn di Amerika Syarikat (AS).

Katanya, jika dia memilih Universiti Houston, salah satu sebab adalah kerana universiti itu sudah melahirkan ramai jaguh pecut bertaraf dunia selain legenda AS yang juga pemenang pingat emas Sukan Olimpik sembilan kali, Carl Lewis sebagai ketua jurulatih.

“Selain itu, di Houston komuniti Islam di sana besar dan sedikit sebanyak dapat membantu saya dan menjamin keadaan saya di sana.

“Dari segi latihan, Universiti Houston sudah melahirkan jaguh pecut bertaraf dunia termasuk yang ada ketika ini Shaun Maswanganyi dari Afrika Selatan yang turut beraksi di Sukan Olimpik Tokyo 2020,” katanya.

Menurutnya, universiti itu memang terkenal dalam sukan olahraga dunia apabila ketua jurulatihnya adalah Lewis.

Namun, katanya, baru-baru ini dia mendapat tawaran dari Universiti Auburn yang lebih bagus dari segi akademik berbanding universiti sukan lain.

“Setakat ini, inilah dua universiti yang bermain dalam fikiran saya sekarang dan kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.

IKLAN

Bincang Terlebih Dahulu

“Namun, kedua-dua ada dalam divisyen satu (saingan olahraga di AS). Ini adalah peluang untuk saya menyerta kejohanan besar lain seperti Kejohanan Dunia, Sukan Olimpik dan Liga Berlian.

“Apapun saya akan bincang dengan keluarga dan jurulatih untuk memutuskan universiti mana yang terbaik untuk masa depan saya,” kata Azeem ketika ditemui sebaik tiba dari Colombia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), hari ini.

“Apapun Saya Bincang Dengan Keluarga…”-Azeem Fahmi Delima Buat Pilihan!

Catatan direkodkan Azeem di Colombia menyaksikan dia memperbaharui rekod kebangsaan milik Khairul Hafiz Jantan sebelum ini 10.18s ketika menjuarai saingan Sukan Malaysia (Sukma) 2016 di Sarawak.

Azeem yang layak sehingga peringkat akhir bagaimanapun terpaksa akur menamatkan saingan di kedudukan kelima dengan catatan 10.14s.

pengambilan januari  

Selain Houston dan Auburn, Azeem yang meraih keputusan 6A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) turut menerima tawaran daripada dua lagi universiti iaitu Minnesota dan Oregon.

IKLAN

Pelari muda itu, berkata jika semuanya berjalan dengan lancar, dia menyasarkan untuk mendaftarkan diri di universiti yang menjadi pilihannya pada Januari depan.

“Banyak proses perlu saya lakukan termasuklah menghadiri kelas bagi membolehkan melanjutkan pengajian di AS.

“Kalau ikutkan kami sasarkan masuk pengambilan Januari tetapi jika tidak sempat, memang kena masuk pengambilan September tahun depan,” katanya.

Sumber: myMetro

ARTIKEL MENARIK : Selepas Balik Haji, Rico Rinaldi Tolak Tempahan Baju Seksi. Ramai Puji & Doakan Istiqomah!

Baca Ini Juga :“Bagus Didikan Suaminya..”- Minah Salleh Lebih Melayu, Tabah Diuji Suami Stroke!

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Apapun Saya Bincang Dengan Keluarga…”-Azeem Fahmi Delima Buat Pilihan!

 

 

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI