Kentang goreng ialah kudapan yang digemarni oleh kanak-kanak. Rasanya yang rangup memang best.

Ramai orang menyukai kentang goreng. Tambahan pula jika membeli di restoran makanan segera yang terkenal.

Namun asyik beli aje, apa kata buat sendiri. Tapi bila buat sendiri selalu tak menjadi. Mesti lembik lepas goreng. Dah sejuk lagilah.

Nak buat tentu ada tipnya. Ini rahsianya nak jadikan kentang goreng jadi rangup.

Resepi Kentang Goreng Rangup.

Kentang goreng simple rangup diluar, lembut di dalam ~ macam kentang McD 

Kali kedua buat kentang goreng homemade untuk difrozenkan… Anak saya suka sangat. Buat banyak-banyak setiap kali dia nak senang sebab dh ada dalam peti ais, tinggal goreng je balik.
Yang penting berbaloi buat sendiri fries untuk anak dan nak bagi anak makan tanpa was-was dan sedap 

Resepi cara saya 
 Kentang potong jejari dan rendam dalam air + cuka – ikut suka nak rendam berapa lama, agak2 jer. Cuka pun agak-agak jer… 

Option satu :
Toskan dan gaul ngan tepung bestari yang original, nak pedas guna yang pedas, sampai semua kentang bersalut dengan tepung. Anak saya tak suka pedas…

Option dua :
Kalau tak nak guna tepung bestari boleh guna tepung gandum campur tepung beras macam kita nak buat bancuhan goreng pisang. Jangan lupa letak juga garam sikit dan lada sulah… jangan bayak sangat, nnt pedas 

Bila semua dh bersalut tepung, bolehla mula menggoreng 

Kalau nak buat frozen, goreng sekejap jer lepas tu angkat dan tos minyak dia. Biarkan sejuk dulu…

Dah sejuk boleh masukkan dalam beg zip lock dan simpan dalam peti ais.

IKLAN

Bila anak nak makan boleh keluarkan kejap, pastu goreng sampai kekuningan. 

Gerenti sedap! Mama goreng sikit, anak suh goreng lagi sebab tak cukup. 

Selamat mencuba!

IKLAN

Sumber: Masriza Basr

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club