Rambut adalah mahkota wanita yang sangat berharga. Setiap wanita ingin memiliki rambut yang sihat dan cantik termasuklah wanita yang bertudung.

Petua Hebat Untuk Ibu Yang Ada Masalah Rambut Gugur. Guna Bahan Dari Rumah Aje

Rambut dijaga rapi tentu sudah tentu membuatkan rambut yang tidak kering, sihat, lebat dan bersinar.

Namun tiada jalan pintas untuk mendapatkan rambut seperti yang diidamkan jika kita tidak tahu menjaga dan merapikan rambut dengan baik.

Selain menggunakan pelbagai jenis produk kecantikan yang berada dipasaran, boleh mencuba menggunakan beberapa petua penjagaan rambut cara ilami. Penjagan rambut termasulah petua yang sering diamalkan untuk merawat masalah keguguran seperti limau nipis, daun bunga raya, kulit tembikai dan lidah buaya.

IKLAN

 Petua rawat keguguran rambut

Asyik Gugur Je Rambut, Guna 4 Bahan Ni Untuk Kekal Lebat Dan Bersinar.
.
Petua 1: Ambil perahan air limau nipis dan sapu rata-rata di kulit kepala. Amalkannya untuk selama 2 minggu. Seterusnya anda ambil santan untuk menyuburkan rambut anda. Lumurkan keseluruhan rambut hingga ke kulit kepala bagi mendapatkan hasil yang baik. Jangan cepat-cepat hendak membasuh rambut anda. Perapkan rambut anda dengan tuala untuk ½ jam. Biarkan ia berminyak dan meresap. Kemudian basuh dengan air suam. Amalkannya selama 2 bulan.
.
Petua 2: Ambil beberapa helai daun bunga raya dan lidah buaya. Basuh hingga bersih dan kisarkan hingga hancur. Perap ramuan di atas kepala selama 1 jam. Lakukan 2 kali seminggu. Anda akan memperolehi rambut lebat, hitam dan berkilat semulajadi.

IKLAN

Asyik Gugur Je Rambut, Guna 4 Bahan Ni Untuk Kekal Lebat Dan Bersinar.
.

Petua 3: Setiap kali anda makan buah tembikai, jangan buang kulitnya. Ambil bahagian kulit tembikai dan gosok kulit kepala anda. Biarkan ia meresap ke kulit kepala dan tunggu dalam masa 20 hingga 30 minit. Selepas itu barulah anda cuci rambut anda sebersih-bersihnya. Jika anda ingin biarkan semalaman pun tak mengapa. Gunakan “shower cap” atau balut dengan kain supaya ia tidak meleleh ke bantal tidur anda. Anda hanya perlu amalkan petua ini sekali dalam seminggu.
.
Petua 4: Bagi anda yang rajin selepas rawatan menyuburkan rambut gunalah daun lidah buaya untuk mendapatkan rambut yang lebih cantik lagi menawan. Caranya ambil lendir daun lidah buaya tu dan sapukan kepada rambut hingga kekulit kepala. InsyaAllah dalam masa 2 bulan rambut anda tidak akan gugur malah semakin cantik dan sihat
.
Insyaallah.. Semoga dengan tips yang dikongsikan ini dapat menjadi ilmu yang bermanfaat untuk semua.

IKLAN

Sumber: Petua Ibu

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Asyik Gugur Je Rambut, Guna 4 Bahan Ni Untuk Kekal Lebat Dan Bersinar.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI