Anak kita, acuan kita. Ajari dan didik mereka dengan kasih sayang tapi dalam masa yang  sama kena ada ketegasan dan pastikan mereka ikut arahan.

Biar dididik sebagai hamba, jangan bila dah besar jadi raja. Dan paling ditakuti, bertukar menjadi anak derhaka, yang dimurkai oleh Allah S.W.T. itu yang cukup kita bimbangkan.

Awas, 5 Tanda Anak Kita Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayahnya. Ubah Sebelum Terlambat!

Nak manjakan anak tak salah, tapi jangan keterlaluan sehingga anak boleh ‘pijak kepala’.

Perkongsian oleh saudara Taufiq Razif ini boleh dijadikan panduan untuk semua. Semoga bermanfaat. Ubah sebelum terlambat.

Awas, 5 Tanda Anak Kita Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayahnya. Ubah Sebelum Terlambat!

5 Tanda Anak Kita Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayahnya.

Banyak sangat yang saya jumpa mak ayah yang dikawal oleh anaknya tanpa dia sendiri sedari. Ni tanda-tandanya bila anak dah mula naik kepala dan jadi raja pada mak ayahnya :

1. Mak ayah mula jadi overprotective

IKLAN

Anaknya tak boleh disentuh dan taknak anak susah langsung! Sifat melindungi ni bagus sebab itu memang fitrah mak ayah yang Tuhan dah bagi tapi kalau dah melampau sangat tu namanya Helicopter Parenting. Anak yang datang daripada Helicopter Parents ni biasanya akan jadi manja melampau, tak pandai berdikari dan mudah mengalami masalah cemas ( anxiety ) bila dah dewasa nanti.

2. Mak ayah tak pernah cakap TAK BOLEH kat anak

Semua benda mak ayah tu terpaksa tunaikan sebab anak meragam tak berhenti bila permintaan tak ditunaikan.Padahal sifat meragam tu muncul sebab anak dah tahu dah bila meragam je mak dan ayahnya akan kalah dan tunaikan permintaannya.

Awas, 5 Tanda Anak Kita Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayahnya. Ubah Sebelum Terlambat!

3. Mak ayah bagi je semua makanan yang anak minta

Mak ayah tu dah tak boleh bezakan antara real food dan jajan. Semua makanan yang tak sihat mula memenuhi peti ais rumah masing-masing kerana mak ayah tu tak mampu tolak kemahuan anak-anak. Padahal jajan tu penuh dengan kalori tetapi kosong nutrisi.

IKLAN

4. Mak ayah tak boleh dengar anak menangis

Mak ayah tu jadi gelabah dan gelisah sangat kalau anak menangis. Akhirnya mak ayah tu tunaikan segala kemahuan anak. Padahal tangisan anak tu adalah tangisan manipulatif. Tangisan manipulatif ni bukan tangisan yang real pun. Tangisan manipulatif adalah tangisan yang dibuat-buat kerana anak tahu tangisan tu berjaya membuatkan mak ayahnya tunduk dan patuh pada segala kemahuannya!

Awas, 5 Tanda Anak Kita Dah Mula Jadi Raja Kepada Mak Ayahnya. Ubah Sebelum Terlambat!

5. Smartphone mak ayah selalu berada di tangan anaknya

Kalau sekali sekala tak apa. Yang bahayanya sampaikan 24 jam smartphone tu berada di tangan si anak. Akhirnya anak menjadi ketagih dan mula tak dapat kawal emosi ( lack of self control ) bila berjauhan dengan smartphone mak ayahnya.Pssst. Benda ni tak ramai mak ayah yang tahu tau. Tolong sebarkan pada mak ayah yang belum tahu ye.

IKLAN