Setiap ibu bapa pastinya inginkan kejayaan buat anak-anaknya. Mereka sanggup melakukan apa sahaja bagi memastikan anak-anak mendapat pendidikan yang sempurna. Malah ada yang sanggup kerja lebih masa demi memastikan mempunyai peruntukkan bagi memastukan anak-anak mendapat mengikut kelas tambahan bagi memperolehi keputusan peperiksaan yang terbaik untuk masa depan anak.

Sebagaimana perkongsian yang dipaparkan oleh Mohd Noor Azam Tuan yang mengisahkan bagaimana jiranya sanggup berjimat cermat demi memastikan kejayaan anaknya. Lebih mengejutkan, jirannya tetap memperuntukkan sejumlah perbelanjaan tambahan untuk kelas waktu cuti sekolah biarpuan terpaksa makan bubur. Sungguh deep perkongsian ini. Sungguh komited ibu bapa ini sehingga sanggup melakukan pengorbanan sebegitu demi memastikan kejayaan anak. Moga menjadi motivasi bersama untuk membina sebuah keluarga inspirasi demi kecemerlangan anak-anak. 

“Azam, Kami Sanggup Makan Bubur Asal Anak Jadi Pandai.” Lelaki Ini Berkongsi Kisah Jirannya Yang Hantar Anak Ke Sekolah Walaupun Musim Cuti. Deep!

GERAM!! SAYA PERHATI LAMA DAH JIRAN SAYA NI!!  

Dia kaum Cina. Mula-mula segan mahu tanya, tetapi rasa ingin tahu itu ada.

Sepanjang cuti sekolah ni, setiap hari van sekolah akan datang untuk ambil anaknya ke sekolah. Saya tahu sebab bunyi hon akan dibunyikan. 

Seminggu 5 kali. Pukul 8 pagi sampai 11 pagi. Dah tentu sekolah swasta.

Oleh sebab saya mahu tahu dan belajar sesuatu, saya tegur dia sewaktu dia sedang membasuh kereta.

Selepas berbual biasa, saya terus bertanyakan perihal anaknya.

IKLAN

Katanya, memàng mereka hantar anak ke sekolah walau musim cuti. Duduk rumahpun asyik main tak tentu. Di sekolah bukan belajar saja, ada aktiviti untuk bakat. Anaknya berumur 6 tahun. Katanya lagi semua anaknya macam tu.

Saya tanya kos dan dia senyum saja.

“Azam, kami sanggup makan bubur asal anak jadi pandai. Ini keretapun sudah habis bayar. Dalam rumah saya kosong saja. Rumah memang mahal sebab tempat sini bagus untuk pelaburan. You spend habis beli barang mahu pakai berapa tahun?

Azam beli perabot mahal, dua tiga tahun sudah tukar. Bukan harga makin naik. Azam beli mahal confirm pakai sampai reput. Bestkah? Beli biasa saja nanti rosak cepat tukar baru. Itupun jika perlu saja. Tak perlu tak payah beli. utamakan anak-anak.

Kita kena tahu apa perlu dan apa kita hendak. Bukan semua kita hendak itu perlu. Azam kena pandai bezakan. Nanti membazir. ITU PELABURAN DIRI MAAA..”

IKLAN

Sambungnya lagi.

“Kereta ada 2. 1 pakai hari-hari. Cari kos maintenance rendah. 1 lagi mahal sikit tak apa. Itu untuk jalan jauh. Bukan selalu. Jadi sekali servis memang mahal cuma bukan selalu”

Anak-anaknya dihantar ke kelas berenang, ping-pong dan macam-macam lagi. ‘Have fun’ kata dia. Nanti dia pandai ilmu saja tapi jadi budak pendiam. Takut jumpa orang sebab tak ada sosial dan kemahiran. Buat itu ini tak pandai.

Bijak saja tak cukup zaman sekarang.

“Anak kita memang kena ada sijil SPM. Lepas itu kita sudah set siapa anak kita mahu jadi. Ambil itu belajar yang principal. Kemahiran matematik itu mesti. Pergi hantar ‘private class’. Belajar asas ‘education’ untuk bidang anak kita mahu jadi apa nanti”

Sungguh saya terkesan PELABURAN DIRI mereka.

IKLAN

Sanggup makan bubur dan belanja duit kepada yang sepatutnya.

Saya teringat semasa isteri ambil ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), hanya dia seorang saja perempuan Melayu. Pelajar lain masih muda daripadanya dan ada yang baru habis SPM (semua bangsa lain)

Mereka pakai biasa-biasa saja. Air masak terisi dalam botol besar memang tak boleh tinggal. Makan di rumah.

Bila ditanya, katanya “kita tak suka lambat”.

“Sekolah dan sijil itu memang wajib ada. Tapi lepas tu kita belajar apa kita mahu jadi dan habiskan cepat. Mahalpun tak apa. Kami kurang dapat bantuan. Pakcik, makcik semua tolong bagi duit.

Nanti habis belajar bukan terus jadi bos. Kita pandaipun kena mula kerja daripada level kuli. Cari pengalaman. Tapi tak akan kerja dengan orang sampai mati. Buka bisnes dan cari duit banyak-banyak untuk tolong anak-anak pakcik, makcik yang bagi kita pinjam duit dulu”

Memang boleh dicontohi sikap dan komitmen ini.

sumber: FB Mohd Noor Azam Tuan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI