Boleh dikatakan sekarang ini ramai antara kita tengah merancang untuk pergi bercuti di dalam negara bersama keluarga tercinta. Jadi perlulah buat persiapan awal, maklumlah sudah lama kita tidak berpeluang melancong bersama keluarga. Bimbang juga ada barang dan keperluan yang tertinggal.

Lazimnya walau hendak pergi bercuti 2 hari 1 malam sekali pun,  kalau boleh apa yang ada dalam rumah, semuanya hendak dibawa sekali dalam beg. Maklumlah kita rasa semuanya penting dan digunakan semasa bercuti nanti.

Namun mana mungkin, tidak akan muat beg yang ada. Jadi sebaiknya kita hadkan kelengkapan yang dibawa untuk memudahkan pergerakan kita anak beranak semasa bercuti.

Oleh itu, ada 4 barang ini yang dicadangkan oleh Ben Amir Izzat di media sosial yang dikatakan dapat menjadikan beg yang dibawa tidak berat dan kebersihan pun terjaga. Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.

4 benda MUST BUY untuk memudahkan ampa ketika travel.

1) Toilet cover Pad


Abam ni jenis mengutamakan kebersihan, suka jenis toilet yang duduk berbanding yang cangkung tu. Tapi bila time travel, masuk ja toilet depa, nampak bekas kasut kat cover toilet tu, harei sungguh.. geli oi.. basuh jirus dengan ayaq pastu lap dengan tisu pun masih risau dengan tahap kebersihan cover toilet tu.

Kadang-kadang, dok pikiaq jugak sapa la yang duduk atas jamban ni, buat pungkok dia ada kurap, kudis, kayap, panau mampoihhh cheq.. boleh berjangkit tu.

Solusinya, abam beli toilet cover pad ni, 1 bungkus ada 10pcs, harga rm1 ja beli shoppe.. so beli la banyak-banyak buat bekalan haha. (Klik DI SINI untuk beli online)

2) Portable Refillable Travel Bottle 4 in 1


Ni baguih untuk orang yang tak suka bawak banyak-banyak liquid bottle masuk dalam bag.. ada 4 botol refil dia bagi.. ampa boleh isi dalam tu dan masukkan dalam portable pressing bottle dia, pulas ja mana yang nak guna dan tekan, teruih keluaq liquid tu..
senang bukan..Bukan tu je, bottle portable ni lepas kalau hand carry, so tak perlu check in lungage sebab botol refil dia bawah 100ml..
Suggestion liquid :
– lotion
– perfumes
– toner
– makeup remover
– day cream or night cream
– sunblock
– dan macam-macam la selagi ianya liquid boleh jaa
Kat shoppe harga dalam rm10-15 cam tu (Klik DI SINI untuk beli online)

3) Travel Storage resealable vacuum bag


Okey yang ni memang best.. boleh jimat ruang lunggage ampa, boleh boh banyak-banyak baju tak dak masalah. Baju yang tebal-tebal macam jacket winter tu, towel, dan baju-baju yang lain boleh jadi senipis bawang tau.

Kat shoppe ja beli..Harga pun tak mahal, vacuum dia saja baru rm2-rm4, storage bag dia ikut size, harga dari rm2 hingga rm5 (Klik SINI untuk membeli secara online)

4) Hanger portable


Yang ni abam penah post sebelum  ini, tak apa abam up lagi sekali..
Benda ni tak kurang pentingnya sebab bila dekat hotel kita menginap tu, hanger yang sedia ada tak banyak pun lebih kurang 3-4 pcs ja.

Nak hanger baju, jaket, boxer apa semua tak cukup.. tambah-tambah ada bini pulak, memang depa konker habis berhuhu la kita ni.

Jadi solusinya abam beli hanger portable ni, boleh lipat jadi kecik boleh masuk dalam bag ja, jimat space, takkan nak bawak hanger yang kat rumah pulak, besaq tu makan ruang bag kita.

Beli kat shoppe rm1 ja, beli la banyak-banyak, boleh jugak pakai kat rumah, time baju tak sidai tu boleh lipat simpan tak la menyemak tengok.

Okay itu sahaja 4 benda yang abam nak kongsikan.. banyak lagi benda yang boleh katakan smart travel, tapi rasanya banyak dah orang tau.
Semoga bermanfaat dan semoga seller shoppe tak naikkan harga.

IKLAN

Sumber : Ben Amir Izzat

 

ARTIKEL MENARIK: Rupanya Banyak Perkara Boleh ‘Settle’ Bila Ada 2 Rumah. Perunding Kewangan Ni Listkan, Rugi Tak Buat!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual untuk anda merasai seperti berada di Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands dan beberapa lagi tempat menarik di Genting Highlands!

IKLAN

Bila anda join event ini, anda juga layak menerima 2 tiket Ripleys Believe It or Not Adventureland Genting Highlands secara PERCUMA untuk anda sekeluarga.

Bukan itu sahaja malah banyak lagi aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama-sama sepanjang program ini. Jadi jangan tunggu lagi, tempat terhad! Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club