Semua tahu bahawa solat tahajud itu begitu banyak manfaatnya termasuk doa yang dimakbulkan. Namun, ada juga yang kenapa doa masih tak makbul. Barangkali tanpa kita sedar solat selalu lambat, kadang tinggal solat, jika solat berjemaah pun harapkan solat Jumaat je. Malah mungkin kita tanpa sedar dah lama tidak membaca al-Quran.

Oleh ity, rajinkan diri untuk bangun SOLAT TAHAJUD. Jika sukar bagi kita, cubalah
paling kurang 1 kali dalam seminggu.
Percayalah pasti ada perubahan besar dalam hidup. Mudah aje, mula 2 rakaat sahaja dulu  antara jam 3.00 hingga 5.30pagi.
Tak banyak takpe. Asalkan buat. Moga rezeki banyak dan doa makbul.

Menerusi facebook seorang wanita ini, Rohana Saad, berkongsi panduan untuk solat tahajud.

IKUTI PERKONGSIANNYA

MACAM MANA NAK BUAT SOLAT TAHAJUD

Begini Cara Nak Solat Tahajud Supaya Lebih Rajin Nak Beramal.

IKLAN

Waktu yg the best sekitar 4.30pagi hinggalah sebelom subuh.

Niat di dalam hati “aku melakukan solat sunat tahjud kerana ALLAH” , tak perlu lafadz niat.

Caranya, buat 2 rakaat salam, 2 rakaat salam…berterusan semampunya. Tidak ada limit rakaat , terpulang kpd kemampuan masing2 samada nak buat 2 atau 4, atau 6 atau 8 atau lebih ikut semampunya.

BACAAN SURAH

IKLAN

Tidak terkhusus dgn mana2 surah, ikut kemampuan hafalan masing2 dan tidak menjadi masalah jika solat tahjud itu sambil pegang quran kecil@phone dan membacanya. Kalau tak mampu baca quran dan surah yg hanya mampu di hafal itu cuma surah Al-Ikhlas , “Qulhuallah hu ahad…” maka silakan baca surah yg sama pada setiap rakaat. Solat tetap sah dan terbaik.

LAMAKAN SUJUD

Jadi lamakan sujud & mintak doa pada Allah apa saja yg kita hajatkan. Kata para ulamak kita boleh berdoa dgn bahasa apa yg kita faham. Sah tahjud walaupun kita baca doa dalam bahasa melayu.

IKLAN

Jangan solat laju2, slow and steady. Yang penting buat setenang2nya. Selangilah setiap 2 rakaat itu dgn istighfar dan mana2 zikir yg kita hafal.

Jika dah buat tahajud maka tutupilah tahajud itu dengan 1 rakaat witir sekiranya witir belom dibuat selepas isyak. Kalau dah witir selepas isyak maka tak perlu lagi buat witir selepas tahajud.

SENANGKAN…?

Credit: Ustaz Muhamad Rizal