Jika mempunyai ahli keluarga yang gemar menu yang berasakan ayam, tentu pening kepala dibuatnya untuk memasak hidangan yang menyelerakan. Nak beli diluar yang sudah dimasak, harga agak mahal.
Misalnya hidangan ayam daripada restoran Kenny Roogers. Namun baru-baru ni viral mengenai perkongsian yang sungguh inspirasi apabila puan Ulie Julieah melalui paparan di grup Masak Apa Hari Ni, menyediakan resepi ayam pangggang ala Kenny Roogers. Jom semak cara membuatnya!
RESEPI AYAM PANGGANG ALA2
” KENNY ROOGERS ”
BAHAN BAHAN
1 ekor AYAM (1.3kg)
1 Sudu teh GARAM
1 Kiub PATI AYAM
2 Inci HALIA
3 Batang SERAI
6 Ulas BAWANG PUTIH
4 Sudu makan LADA HITAM (YANG SUDAH DITUMBUK)
6 Sudu makan MADU
4 Sudu makan SOS TIRAM
4 Sudu makan MINYAK ZAITON Tapi di RUMAH hanya ada MINYAK MAKAN..so aq GUNA INI SAJALA
? KENTANG…kentang nie REBUS dulula separuh masak pastu bakar besama AYAM..Jika masuk mentah2 n bakar susah MAU EMPUK..
? JIKA nak TAMBAH rempah Seperti MIXED HERBS tu boleh je…utk NAIKAN AROMA Tapi di RUMAH CUMA ada PIZZA SEASONING tu jakla AQ BEDAL N MASUK SEKALI..hahaha..
CARA2
?CAMPURKAN SEMUA DALAM BLANDER..DAN BLAND..
?SELEPAS ITU RASA DULU PERAPAN JIKA ADA RASA YANG KURANG BOLEH TAMBAH..N PERAPLA AYAM SEMALAM…
SIMPAN DI PETI AIS…JIKA NAK PERAP DALAM 3 HINGGA 4 JAM BOLEH TAPI KURANG UMPPHHH….
CARA BAKAR
?Panaskan OVEN..letak ayam DI DULANG PEMBAKAR.. aq guna loyang KEK 10×10 N LOYANG DI balut aluminium..sewaktu bakar tu…kena rajin tuang kuah perapan di atas ayam kuah yg sama di loyang tu k..pastu bila nak masak dah.. sapu Ayam dengan BUTER N.bakar SEHINGGA MASAK….
?Suhu bergantung kepada oven..sy semalam 125′ masa 1 jam lebih jugala sebab saya buat SLOW COOK…AYAM SERIUS EMPUK N BERJUICY
SELAMAT MENCUBA?
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Kek adalah hidangan wajib pagi raya selain lemang atau rendang. Ia menjadi salah satu kuih raya yang mesti ada untuk seisi keluarga menjamu selera pagi raya. Kek yang ringkas dan mudah dibuat tentunya menjadi pilihan buat ibu-ibu dalam menyediakan hidangan pagi raya. Ia termasuk kek Marble yang menjadi pilihan ramai ibu-ibu.
Menerusi facebook, Mariana Zainal resipi kek marble moist yang dikongsi beliau telah menarik perhatian ramai apabila cara penyediaannya begitu mudah hanya mengunakan sukatan cawan dan bahan penyediannya juga ringkas. Selain sukatan cawan, beliau juga menyertakan sukatan menggunakan gram untuk kek yang sama. Apa lagi, jom buat kek untuk raya esok.
250g butter
200gram gula kastor(sy guna gula pasir dan kisar)
5 biji telur gred B
220gram tepung naik sendiri@ tepung gandum biasa pun boleh(ayak)
3 sdb susu segar @ cair
1 sudu teh baking powder
1 sudu kecik perisa vanilla
2 sudu besar serbuk koko
Cara sama sahaja…(kek pada gambar sy guna sukatan gram)(guna loyang saiz 7@8)
Caranya penyediaan:
1)Pukul butter dan gula selama 10-12 minit.. masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan.. masukkan esen vanilla..tepung gandum..baking powder…kaup balik jer.. .masukkan susu pekat manis.. gaul sebati..
2)Bahagi adunan kpd 2 bahagian..adunan pertama warna asal/plain… kedua letak serbuk koko…Sapu marjerin pada loyang saiz 6inci @ 7inci dan lapik kertas minyak..
3)Ambil satu senduk adunan dan letak ditengah2 loyang.. .jgn ratakan.. biar jer..kemudian ambil 1 senduk adunan koko tindihkan tengah adunan pertama tadi…jangan ratakan juga…ulang hingga habis…
Panaskan oven suhu 170′ ..bakar selama 45minit atau hingga masak…api atas dan bawah.
Siap! Makan ketika panas memang sedap. Selamat mencuba dan selamat hari raya!
Nak sediakan minum petang apa hari ini ye? Apa kata cuba buat Puding Karamel versi Pandan. Cara yang simple tapi pasti membuatkan anda sekeluarga sukakannya.
Cerita petang ni..cuti sekolah kan..so, projek ibu pun berjalan laaa..nk p bercoti dok leh..jadi..ibu pn godek2 kt dapur buat puding kegemaran husband dan anok2😊
Sis olah resepi puding caramel biasa aje. Buat rase pandan plok. Sis bagi resepi kt bawah
Bahan-Bahan:
Telur 5 biji
Susu pekat manis (separuh tin)
Susu cair (separuh tin)
Air (1 tin..sis guna tin susu tu jer😁)
Perasa pandan
Pewarna hijau(nak blend daun pndan pun boleh)
Tepung kastard (2 sudu makan mambung)
2 sudu besar gula(untuk karamel)
Cara membuat:
Cairkan gula dalam loyang..kacau2 sampai perang. Letak tepi dulu(jangan bagi hangit,nanti rase pahit🥴)
Pecahkan telur semua..kacau sebati..
Masukkan susu pekat, susu cair..sebatikan
Masukkan perasa pandan.
Lepas sebati semua..masukkan air, tepung kastard..kacau lagi..sis guna garfu jer kepuk2 manje😅
Last step baru masukkan pewarna hijau.
Lepas tu tapis. Baru nanti rasa dia lembut.
Dah habis semua step ni..masukkan dalam loyang gula yang kita cairkan tadi..gula memang akan keras bila sejuk..tapi boleh dah siap kukus..dia akan rata macam biasa..so,boleh la kukus sampai masak..
Selamat makan2 dan selamat mencoba😉
Ps:
Alamak..lupe..whipping cream just tuk buh atas puding tu aje..nk suh rse lagi best😅
nak lg sedap..buh dalam peti..nyaman aje lalu iku tekak😁
Biasanya bila bab urusan masak memasak ini, kita sebagai ibu yang biasanya lebih pakar menyediakan pelbagai menu kegemaran keluarga. Namun perkongsian kali ini cukup berbeza dan istimewa, bila mana seorang lelaki yang juga ayah kepada dua cahaya mata ini boleh menyediakan menu chicken chop yang nampak cukup menyelerakan.
Kehebatannya dalam memasak tidak boleh dinafikan, oleh itu tidak hairanlah bila mana dia sering berkongsi pelbagai resipi dan foto makanan di media sosial. Untuk itu, apa kata kali ini bersempena musim cuti sekolah, kita ambil kesempatan mencuba resipi yang dikongsikan olehnya. Pasti seisi keluarga menggemarinya.
Ini perkongsiannya di page MAHN
“Assalam sis, semalam sy post pasal chicken chop tapi xde respi. Siap ade PM jangan letak gambar kalau makan kat kedai. Amboiiii….Jadi harini sy repost balik sekali dengan resepi dan cara sy buat sendiri ya. Kesian pulak klu x letak respi macam tinggalkan cinta gantung tak bertali kat sis2 semua. Haha
“Jadi sis2 yang tengah kerja tu dah bolih plan berdinner malam ni. Kalau tempat kerja sis tu ade supermarket, nanti waktu lunch boleh lah pegi beli barang2 ni.
“X renyah mana pun….kebanyakannya menggunakan bahan2 asas, kite buat from scratch pun ade. Mula2 mungkin akan renyah, tapi bile dah selalu buat, kite akan rasa easy peasy“–Wan Luqman
CARA BUAT CHICKEN CHOP
Okay, mula2 kite perlukan ayam bahagian whole leg. Klu sebut kaki, nanti orang ingat kaki ayam je dak? Haha…part leg ni adalah bahagian thigh dan peha. Kite kena debon sendiri. Kikis isi2 di thigh tu, buang tulang dia. Utk tulang yg bersambung dengan peha tu, patahkan saja. Ketuk kat buku lali utk patahkan tulang hujung, toreh dan tarik je tulang drumstik tu.
RAHSIANYA : Kalau nak juicy, rendam dalam air garam 1 malam atau 2-3jam….proses ini dipanggil sebagai brine. Lepas tu bilas dulu ayam tu kang x pasal darah tinggi.
Batterkan ayam tu dalam apa2 jenis tepung. Dalan episod ni, kite batterkan dalam bancuhan tepung kepci. Lepastu utk bancuhan kering, tepung dari jenis yg sama, campurkan dengan baking powder….takde tepung kepci pun xpe, tepung gandum pun on…Bile dah rendam ayam dalam bancuhan batter, gaul pulak dengan bancuhan tepung kering + baking powder tadi.
Panaskan minyak sesedap rasa. Baru goreng. Waktu ni tangan jangan gatal nak usik2 balik ayam tu, biar dalam 5minit, agak2 sebelah tu dah mengeras, baru balikkan.
Sesambil tu, mari kite sediakan bahan2 untuk sos. Memasak ni, kena multitask tau. Kalau tunggu nak buat satu2, jawabnye dari berjam2 la baru nak siap 1 masakan. Ketuk 2 biji bawang putih dan sebatang seleri dihiris.
Untuk sos :
2sb butter / marjerin
2sb sos tiram
3sb sos blackpepper
1sk lada hitam ditumbuk kasar
1sk serbuk pati ayam
Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan seleri tu. Kemudian masukkan semua bahan2 diatas. Sos blackpepper, sy guna jenama life.
Masukkan 500ml air. Biarkan menggelegak. Tak perlu gula ya sbb sos tiram tu after taste dia dah manis, lagipun sos blackpepper tu ada manis2 dah.
RAHSIANYA: Boleh je guna instant brown sauce glaze tu. Bancuh dengan air dan masak atas kuali. Dicadangkan brand knorr atau swiss bear.
Oh ya…patutnya tepung gandum ni dicampur sewaktu masukkan marjerin tadi tu. Bile marjerin dah cair, masukkan tepung gandum dan gaul dia akan jadi roux. Roux ni sebagai agent pemekat kuah. Tadi terlupa… Hahah.. Masukkan 2sb tepung gandum.
RAHSIANYA : Ada orang tanya apa beza tepung gandum dan tepung jagung tu? Yes tepung jagung juga boleh jadi sebagai agent pemekat. Tapi ialah lebih sesuai untuk hidangan lain seperti mee udang ke, mee bandung ke, kuay teow kungfu, ladna, kuay teow hongkong atau sweet sour. Sbb bancuhan tepung gandum ni dia berkilat dan ‘berlendir’. Kite nak pekat yg powdery.Kalau suka creamy, boleh masukkan krim atau susu. Lemak berkrim. Akan jadi gravy for diane steak.
EKSTRA RAHSIA : Ini kunci rahsia kesedapan untuk makanan berempah. Memang ajaib ciptaan Allah ni. Bay leave atau daun salam.Daun salam ni, kalau masak sup, daging hitam, nasi beriani ke, rendang ke, memang sedap. Dia membantu enhance kan lagi rasa rempah tu. Macam mane eh nak cakap, bagi melengkapkan rasa masakan berempah tu.
Oh ya, bile dah siap masak, tapis lah sos ni dulu utk asingkan bahan2 dalam tu seperti seleri, bawang putih dan lebihan ketulan tepung. Nak tahu sos ni dah ok? Bile seleri tu dah lembut.
Untukcoleslaw, hiriskan halus2 kobis dan lobak merah. Letak krim atau susu cair, 1sk gula, mayonis ikut suka dan perahan jus lemon sesedap rasa. Gaul sekata. Memamg sedap tau.
RAHSIANYA :Mayonis yg sedap adalah brand saji, kimbal dan miyachi. Miyachi paling sedap. Berlemak dan krim. Ladis choice yg sadis tu buat kenangan je lah.