Sesekali jalan-jalan di mall, mesti akan singgah terus makan di sana kan? Waktu tu, mata pun berpinar memilih kedai makan untuk dimakan satu keluarga! Bagi yang jenis tak boleh tinggal nasi, mesti pernah singgah di The Chicken Rice Shop kan? Pilihan menu yang menarik di sana semestinya menjadi pilihan pelanggan.

Selain dari menu sayuran tauge menjadi pilihan, ada satu lagi menu sayur pembuka selera di sana iaitu bendi celur cili yang akan min kongsi resipinya hari ni! Bila dah selalu makan kat sana, terngiang-nging pula rasanya teringin nak buat sendiri pula di rumah. Jadi, apa tunggu lagi, jom ikuti perkongsian resipi dari Nurhidayah ini! Selamat mencuba.

RESEPI BENDI CELUR ALA CHICKEN RICE SHOP

Bahan-bahan:-

Bendi
10 ulas bawang putih
sedikit udang kering
sedikit cili paste (cili kisar yang sedia untuk dimasak)/boleh ganti cili flakes
sedikit kicap cair
garam *jika perlu
minyak untuk menumis

IKLAN

Bendi Celur Ala Kedai Nasi Ayam, Sambal Tu Bikin Makan Nasi Bertambah!

Cara-cara:-

1. Bendi celur sekejap. Angkat terus masuk dalam rendaman air ais sejuk sekejap. Toskan.

2. Kemudian 10 ulas bawang putih dan udang kering sikit cincang gunakan chopper.

IKLAN

3. Tumis dua bahan tadi hingga garing

4. Masukkan cili paste yg sedia untuk masak. Atau gantikan cili dgn chili flakes pun boleh.

5. Masuk kicap cair sikit. Lepas garing siram atas bendi. Siap!

IKLAN

Sumber : Nurhidayah Bt Sahak

Dapatkan Telaga Biru Pakej Kenal Jawi Kenal Al Quran Set dengan kos diskaun RM5, dengan menggunakan  kod KELGST5 di sini