PAVLOVA ialah pencuci mulut yang diperbuat daripada meringue. Ha meringue tu apa? Meringue tu acuan telur putih yang dah dikacau dan campur dengan gula. Bila bakar, dia jadi keras.
Pencuci mulut ni digemari ramai dan ia antara yang popular dihidang di hotel atau kafe mewah. Sekarang pon dah ramai dekat negara kita yang jual.
Ikutkan sejarah, Pavlova ni diambil sempena nama penari balet Russia, Anna Pavlova. Anna ni selalu mengembara ke Australia dan New Zealand sekitar tahun 1962.
Tapi ada jugak pandangan lain yang menyatakan Pavlova sebenarnya berasal dari Australia atau New Zealand dan Perancis.
Yang penting Pavlova ni manis dan ringan. Rupa dia pon menarik sebab dihiasi dengan dengan banyak buah-buahan segar. Woww so colourful kan. Baru lah terliur nak makan.
Kalau tersilap buat, memang tak menjadi. Kan dah rugi. Dahla kena guna banyak telur putih kan. Jadi jom kita cuba buat sendiri ikut resepi yang betul…
RESEPI MINI PAVLOVA COMEL COLOURFUL
BAHAN-BAHAN:
-2 biji putih telur
-1/2 cawan gula
-1 tsp esen vanila
-1 tsp cuka
-1 sudu besar tepung jagung
-3/4 cawan non dairy whipping cream
-Strawberi, anggur, mangga dan buah-buahan pilihan sendiri
CARA MEMASAK:
1. Mulakan dengan memutar putih telur sehingga ia berbuih kecil. Masukkan sedikit demi sedikit gula halus sambil memutar. Putar sehingga soft peak. Masukkan esen vanilla dan cuka kemudian kacau secara kaup balik saja.
Ads
2. Masukkan tepung jagung. Kacau sebati. Masukkan acuan putih telur yang dah siap diputar ke dalam piping beg.
3. Paip seperti gambar. Bakar dengan suhu 120 darjah selama 1 jam atau sehingga masak. Biarkan 30 minit di dalam oven. Jangan terus keluarkan.
4. Kemudian putar whipping non dairy sehingga kental. Masukkan ke dalam piping beg.
Ads
5. Potong buah-buahan secukupnya kecil-kecil. Paipkan whipping cream ke atas pavlova. Hiaskan dengan buah seperti anggur, strawberi,mangga. Nak letak buah lain pon boleh contohnya kiwi dan blueberry. Siap dan boleh dinikmati.
Nota: Lagi sedap dinikmati selepas disejukkan dalam peti ais
Hidangan yang ringkas tapi sedap dan cepat. Boleh dijadikan menu sarapan mahupun makan tengah hari. Resipi ini disediakan oleh Syue Haida. Ibu-ibu bolehlah cuba hidangkan buat keluarga.
Cara masak :
1-panaskan kuali masukkan butter tumis bawang putih kalau nk masukkan bawang merah tumiskan skali sampai naik bau
2-masukkan halia
3-masukkan freshmilk kacaukan sekejap dalam 2minit
4-masukkan beras yg dah dibasuh,pastu masukkan kiub pati ayam dan gorengkan beras sekejap dalam 3minit
5-alihkan beras ke dlm rice cooker dan masukkan air,sukatan air di tambahkan dgn secawan susu xd. Mcm sy beras 4cawan air 4cawan+1cawan susu masukkan sedikit garam dan masak spt biasa (sukatan air bergantung pd jenis beras yg u olls guna la sukat mcm masak nasi biasa la cuma air tu kena + dgn susu skali) sbb dah ada penggunaan susu so kena kurangkan la air Bahan ayam goreng ala2 kfc:
10ketul ayam
1cawan tepung bestari original
1cawan tepung bestari spicy
(Sy xletak telur xletak tepung2 lain tp camni pon dah mmg sedap)
(KALAU ADA ANK BAWAH PADA 3TAHUN MEMANG XMAKAN PEDAS BETTER GUNA TEPUNG ORIGINAL SAHAJA YEE,CAMPURAN TEPUNG NI SESUAI UTK DEWASA SBB AYAM AKAN RASE MACAM AYAM KFC SPICY) Cara masak:
1-Ambik 5-6 sudu besar campuran tepung xd masukkan dlm ayam gaulkan sekali biarkan sebati perap ayam dgn tepung selama 2jam nk lg sedap perap lame lg
2-dah siap perap panaskan kuali letak minyak dan ambik ayam perap xd gaulkan dgn tepung campuran xd salutkan tepung tebal2 dan masukkan dlm kuali. Goreng hingga garing. goreng dgn api yg sederhana yee Bahan2 sup chicken meatball:
leher/kaki ayam potong kecil2
10biji chicken meatball
Daun sup
1kiub pati ayam
Halia (ketuk)
Bawang putih
3cawan air
Garam secukupnya
Cara masak:
1-Tumiskan bawang putih hingga naik bau,masukkan halia dan leher/kaki ayam yg dah dipotong kecil2 biarkan sekejap.
2-masukkan chicken meatball,kiub pati ayam dan air biarkan sampai masak
3-masukkan garam dan daun sup
Siapppp boleh dihidangkan
#nasibutterala2kfc
#airtangansyuehaida
#shareresepi
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Keenakan rasa Tomyam diakui ramai yang mengemarinya, malah menjadi pilihan utama bagi yang ingin menyediakan menu yang mudah dan cepat namun menjanjikan kepuasan rasa ketika dinikmati.
Sebelum ini viral resipi Tomyam Simple yang dikongsikan oleh Asmida Nor di media sosial. Bahan-bahn yang digunakan memang ringkas, dan memasaknya juga hanya perlu ‘campak-campak’ sahaja.
TOMYAM SIMPLE by Asmida Nor
“Setiap kali buat tomyam, mesti guna resepi ni je, resepi lain no no. resepi ni pn dh sedap sampai bertambah2 nasik (laki sis la).. nama lagi tomyam simple kan. simple but sedap, haa gittccheeww ada yg nak tak. boleh rujuk setiap gambar yo” tulisnya di ruangan kapsyen yang berjaya mencuri tumpuan warganet.
“Yang suka simpel wojib terai”
Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP
cara-cara
Rebus dulu ayam sampai mendidih,bila mendidih masukkan pes yang kita kisar tadi
masukkan pula bwg besar,daun limau purut,halia
Lepastu masukkan sayur2 yang korang suka
masukkan cendawan pulak. dan biarkan mendidih skjp
Masukkan udang/ sotong. sis guna udang sajer
Kemudian perahkan air limau nipis. yang sis guna sebijik ye, Tak besar tak kecik, sedang-sedang je nak bagi masam-masam sikit. tomyam kana perasakan dengan gula & garam secukupnya… biarkan mendidih..
tadaaa….. dah siap… simple je kan. tapi kompom bertambah-tambah nasi nanti. huhuhu tambah pulak dgn telur dadar.. lagi umpphhh.. selamat mencuba
Kalau dulu sebut sahaja kek lapis pasti ramai yang terbayang akan rasanya yang enak. Tapi bila sebut nak membuatnya pasti ramai yang mengeluh susah. Sebenarnya mudah je, asalkan rajin. Jom cuba resipi ini dikongsikan oleh Puan Aznie Khasri . Tak susah dan guna sukatan cawan jer! Ok done…. simple je.. Lama juga tak buat kek lapis ni.. Kek Lapis Red Velvet Cheese.. memang Fav ni….
Maaf lambat sikit bubuh resepi.. Selamat mencuba semua…
.
KEK LAPIS RED VELVET BAHAN-BAHAN:
(Sz Loyang 8″× 8″ inci) – 250g Butter/mentega
– 5 Biji telur ayam gred A
– 1 1/2 Cawan tepung gandum(diayak bersama serbuk koko)
– 2~3 Sudu makan serbuk koko(aznie bbh 1 1/2 s/b je)
– 3/4 Cawan gula kastor
– 1/2 Cawan susu pekat manis
– 1 Cup mixed berries yogurt(berat bersih 135g)
– 1 Sudu teh ovallette
– Pewarna merah ADUNAN CHEESE: * 500g Cream cheese
* 3 Biji telur ayam gred A
* 1/2 Cawan gula kastor
* Sedikit esen vanilla CARA-CARA UNTUK ADUNAN CREAM CHEESE: _ Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar sehingga adunan sebati.
.
CARA-CARA: Putar mentega dan gula sehingga putih dan kembang.
Masukkan ovallette dan pkl lg hingga gebu…
Masukkan telur satu persatu, putar sehingga sebati..
Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati.
Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak.
Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan.
Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati.
Dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi,putar lagi dengan kelajuan yang perlahan.
Mulakan membakar adunan merah sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak payah bagi kuning sangat. Bila dah Nampak kering dan masak bolehlah sudukan satu lagi lapisan, sebanyak 8 sudu makan. Dah habis melapis 3 lapisan, baru sudukan adunan cream cheese pula.
3- Adunan merah
1- Cream cheese
3- Adunan merah
dan seterusnya……… lapis sampai habis. Panaskan oven180-170’c.
Griskan Loyang dan alas dengan baking paper
.
Selamat mencuba !!
** aznie bakar kek utk lapisan pertama aznie guna api atas bwh…lapisan kedua dan seterusnya.. aznie bakar guna api atas sahaja.. sm cr cm bt kek lapis biasa….
****UNTUK YANG NI ADUNAN RED VELVET AZNIE LEBIHKAN UNTUK LAPISAN ATAS JUGA BAWAH.. BAHAGIAAN TENGAH AZNIE BUBUH SATU LAPISAN… SELALU 3 LAPISAN…
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.