Musim panas ni tentunya kita minum air putih lebih banyak. Selain itu, kita tentu juga akan mencari makanan yang jenis sejuk. Buka freezer je mencari makanan yang enak.

Buat Bagi penggemar ‘cheese’ resipi ‘Cheesy Layer’ ini antara yang wajib dicuba. Sesuai dinikmati sebagai pencuci mulut, makan sejuk-sejuk.

Resipi viral ini oleh puan Irna Harlina mendapat share sehingga 20K. Siapa nak buat jualan boleh cuba!

Ingat lagi tak saya pernah share kan resepi aiskrim yogurt dulu? Kali ni, saya nak share kan satu lagi resepi desert yang sangat sedap, nampak serupa tapi tak sama..
Cheesy Layer  ni pun antara best selling saya dulu. Sekali buat, memang tak kurang dari 80 bekas… Alhamdulillah. Ni pun antara favourite encik suami, sampai dia sanggup belajar untuk buat sendiri tau. Korang cubalah pulak. Jangan mintak saya buka order pulak ye… 

RESEPI CHEESY LAYER 
(10bekas sq350)

Bahan :

Bahan2 basic yang wajib ada.. Biasa guna Anchor, tapi skrg Anchor harga yahudi… So kita tukar Blue Band… So far rase pun ok je

500g Cream Cheese
200g Susu Pekat Manis
500ml Dairy Whipping Cream (Blue Band)
250ml Susu Full Cream / Fresh Milk
100ml air sejuk
Biskut marrie secukupnya
Coklat Ganache / Filling Buah2an

Ni contoh filling kiwi yang saya beli kat bakery.. Ada macam2 flavour

Cara penyediaan:
1.Mix cream cheese & susu pekat manis sehingga texture cream cheese smooth dan tidak berketul.

Mix cream cheese, susu pekat dan whipping sampai pekat dan kental macamni sebelum tambah susu dutch lady & air sejuk…

2. Masukkan whipping cream (dairy whippping cream.) & mix lagi sehingga adunan pekat & agak kental.

Adunan yang dah ready untuk kita layerkan dlm bekas…

3. Masukkan susu full cream & mix lagi sehingga sebati.

200g coklat masakan + 150ml Dairy Whipping Cream… Nak buat lebih pun boleh, just gandakan kuantiti bahan ye…

4. Tambahkan air sejuk supaya adunan tidak terlalu pekat dan mix lagi sehingga sebati.

Panaskan sampai macamni guna kaedah double boil (bowl coklat dlm pan berisi air panas, then letak atas api..)

Susunan biskut & lapisan cheese :
Cream Cheese -> Biskut marrie -> Filling -> Cream Cheese -> Biskut marrie -> Cream Cheese -> Filling (Lorek2kan)

Sejukkan dalam peti sejuk atau chiller sekurang2nya 6 jam atau semalaman lebih baik. Dalam gambar saya selitkan kaedah double boil untuk buat Coklat Ganache.

IKLAN
Mix flavour…
Coklat love stoberi & coklat orange butterfly..
Coklat kitkat…

Selamat mencuba.

Sumber: Irna Harlina

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!

Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!

Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!

Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520