Cabaran kewangan masa kini memang luar biasa dirasakan hingga memerlukan bukan sahaja suami untuk mencari rezeki bahkan isteri juga merasakan dirinya perlu keluar rumah untuk membantu suami menambah pendapatan.

Pun begitu, dari sisi seorang suami pula perlulah melihat pengorbanan isteri membantu mereka sebagai sesuatu yang perlu disyukuri dan wajar untuk ‘menjaga’ 7 perkara ini.

Apakah 7 perkara itu dan ini perkongsian penuh darinya. Semoga bermanfaat.

Kalau pendapatan seorang tu tak mampu untuk sara keluarga dan nak isteri tolong topupkan mana yang terkurang, maka jaga 7 perkara ni :

1. Jangan terus suruh isteri bayar apa yang kita tak mampu bayar.

Duduk berbincang, senaraikan komitmen bulanan…jujur dgn pendapatan, brapa yg kita dpt tanpa ada extra income, brapa yg kita dpt dgn extra income…pastu tunjuk brapa baki setelah pendapatan tu ditolak dgn komitmen serta ansuran bulanan…

Klu negatif, negatif lah…kita nk isteri tgok unjuran kewangan keluarga kita jika hanya kita seorang saja yg cover bayar semua walaupun isteri ada pendapatan…

2. Mintak izin dan redha isteri klu nak dia bantu.

Bila kita ada plan kewangan kita, kita buat bajet dan isteri pun nampak semua perancangan tu, insyaAllah, dia akan bantu, cumanya kita sebagai suami kena mintak izin dan redha isteri untuk dia bagi bantuan tersebut…

Dia kena redha dan rela hati untuk bantu, jangan paksa, jangan suruh…mintak elok-elok…

3. Bantuan isteri tak boleh lebih 50%.

Bila isteri nak bantu, maka jangan mintak isteri bantu lebih dari 50%, meaning that isteri tu plak kena keluarkan duit lebih dari kita…kita pulak yang kurang keluarkan duit…maka itu bukanlah namanya kita menggunakan bantuan isteri, tapi kita mengalihkan atau memindahkan bebanan kita, tanggungan kita kepada isteri…

Bantuan isteri tu hanya untuk topup mana yang tak cukup, bukan ambik alih atau tanggung semua…

4. Jangan tambah komitmen tanpa pengetahuan isteri.

IKLAN

Kalau rasa lapang bila dibantu, kalau rasa ada duit lebih bila dibantu, maka jangan sewenang-wenangnya menambah komitmen dan ansuran bulanan tanpa pengetahuan isteri…jangan upgrade lifestyle, jangan tambah hutang, jangan bermewahan sebab kita tu nothing tanpa dibantu isteri dan jika isteri tarik balik bantuan, maka kita tak akan ada duit lebih atau rasa lapang…

Kekalkan atau habiskan komitmen yang ada…

5. Ambik semula tanggungan apabila mampu.

Bila pendapatan kita sebagai suami dah ada lebihan, macam ada ot ke, bonus ke, extra income ke, maka ambik semula apa yang dibayar isteri…kita bayar guna pendapatan kita…

Jangan biarkan isteri terus bantu di kala kita dah mampu untuk bayar sendiri…

IKLAN

6. Bersyukur bila dibantu, jangan buat perangai.

Kesedaran diri tu sangat penting…kalau tak mampu, buat cara tak mampu…kalau dibantu, buat cara dibantu…tak payah nak buat perangai, tak payah nak curang bagai…jangan berat tulang, jangan buat perkara yang boleh menyakiti hati pasangan…

Pasangan bantu kita, kita bantu dia balik dalam cara yang kita boleh seperti mengurangkan bebanan kerja-kerja rumah dia…beneficial for each other…

7. Hargai bantuan yang di hulurkan isteri.

Hargai isteri…sesekali tu bawak la dia makan diluar, bagi dia kejutan, kumpul duit dan bawak dia berjalan…tambah kasih sayang dan cinta terhadap isteri sebagai salah satu cara kita berterima kasih kepada dia kerana sanggup bantu kita, keluar duit untuk kita asbab kita kurang berupaya dan berkemampuan untuk tanggung dan bayar semua…

Sekian, semoga bermanfaat..

Sumber : Firdaus Shakirin