Membuka tirai bagi pengisian program untuk tahun 2023, Bintang Kecil Canteen Day 23 telah  melakar sejarahnya yang tersendiri apabila berjaya membawa keunikan dalam membentuk jati diri anak-anak dalam bidang keusahawanan.

Program yang julung-julung kalinya diadakan, berlangsung dengan penuh meriah di Plaza Shah Alam (PSA). Apa yang lebih membanggakan program ini berjaya mengumpulkan lebih 500 kanak-kanak menyertai pelbagai aktiviti menarik yang dirancang.

Program yang buat pertama kali ini diadakan juga adalah satu usaha sama di antara Kelab Kucing Malaysia dan Sekolah Kebangsaan Bukit Kemuning 2 menepati objektif utama iaitu mendidik kanak-kanak untuk lebih mengenali dunia perniagaan secara lebih dekat lagi.

“Bintang Kecil merupakan jenama terbitan Kumpulan Media Karangkraf yang dikeluarkan secara bercetak dua kali sebulan dan satu ketika dulu pernah mendapat tempat di hati anak-anak perempuan khususnya.

“Dahulu menggunakan tagline untuk kita-kita aja telah melahirkan bakat cilik yang hingga kini masih popular antaranya Shila Amzah, Elfira Loy, Sweet Qismina, Mia Sara, Eyka Farhana, Shaza Bae, Amelia Henderson dan ramai lagi.

“Boleh dikatakan Bintang Kecil pernah menjadi satu fenomena buat anak-anak gadis dan kini tampil dengan nafas baru untuk lebih dekat dengan kanak-kanak hari ini bersesuaian dengan arus teknologi semasa, salah satunya adalah aktiviti pada hari ini iaitu BK Canteen Day menurut Puan Wan Erni, Editor Pengurusan Grup Family & Parenting.

BK Canteen Day Sebagai Titik Permulaan

Bintang Kecil Canteen Day 2023 Serlah Ciri Keusahawanan Anak-anak. Raih Sambutan Luar Biasa!

IKLAN

BK Canteen Day  bukan sekadar tempat untuk kanak-kanak belajar berniaga malah menjadi satu titik permulaan untuk lebih berani ke hadapan dan menonjolkan bakat sebenar dalam diri mereka.

BK Canteen Day ini juga melibatkan mentor-mentor usahawan hebat dalam dunia perniagaan makanan seperti KUEH, Mios Kitchen, Souqa Pasta, Icely, Jom Juice dan Obcakession yang telah menjadi pembimbing utama kepada pelajar terpilih dari Sekolah Kebangsaan Bukit Kemuning 2. Kesemua mereka  diberikan tugasan khas di setiap gerai jualan dan siapa sangka dengan semangat seorang usahawan, setiap produk yang dipasarkan laris terjual.

Bintang Kecil Canteen Day 2023 Serlah Ciri Keusahawanan Anak-anak. Raih Sambutan Luar Biasa!

 

Himpunan Saya Juara

IKLAN

Bintang Kecil Canteen Day 2023  yang berlangsung selama sehari ini turut menganjurkan pelbagai aktiviti menarik antaranya ialah “Himpunan Saya Juara”, di mana seramai 200 kanak-kanak telah menyertai perarakan seni bela diri yang terdiri daripada seni silat, taekwondo dan karate. Kanak-kanak ini juga akan mempersembahkan bakat mereka di pentas utama di samping kemunculan istimewa Pesilat Negara Al Jufferi Jamari bagi menyuntik lagi semangat para peserta.

Bintang Kecil Canteen Day 2023 Serlah Ciri Keusahawanan Anak-anak. Raih Sambutan Luar Biasa!

 

Tidak dengan itu, pada hari tersebut juga menyaksikan majlis perasmian Kelab Keusahawanan Sekolah Kebangsaan Kemuning 2 diadakan dengan penuh bermakna. Ini selari dengan impian para pendidik untuk melihat pelajarnya berjaya di dalam pelajaran mereka juga mahu berikan suntikan baru dalam diri anak-anak murid mereka, maka tertubuhlah Kelab Keushawanan ini yang memberi peluang kepada pelajar Sekolah Bukit Kemuning 2 untuk mendekati secara lebih dekat dunia keusahawanan sebenar dengan bimbingan guru pengiring Cikgu Zuraidi dan Guru Besar SK Bukit Kemuning 2 itu sendiri.

Bintang Kecil Canteen Day 2023 Serlah Ciri Keusahawanan Anak-anak. Raih Sambutan Luar Biasa!

IKLAN

Selain itu, terdapat juga aktiviti mewarna yang melibatkan hampir 200 kanak-kanak. Bertemakan haiwan kesayangan, para peserta akan berpakaian mengikut haiwan kegemaran mereka bagi memberikan sedikit kelainan di samping bagi meraikan lagi kerjasama di antara Kelab Kucing Malaysia dan Bintang Kecil. Acara ini sentiasa mendapat perhatian ibu bapa kerana bakat seni anak-anak dapat diserlahkan melalui pertandingan seperti ini.

Bintang Kecil Canteen Day 2023 Serlah Ciri Keusahawanan Anak-anak. Raih Sambutan Luar Biasa!

Penutup Bintang Kecil Canteen Day 2023 kali ini meriah kerana hasil jualan kupon akan turut didermakan kepada Kelab Kucing Malaysia bagi membantu kucing-kucing terbiar dan memberikan mereka perlindungan.  Diharapkan dengan kerjasama ini dapat membuka mata umum khususnya kanak-kanak akan kebaikan berniaga di usia muda juga kelebihan memberi kepada yang memerlukan.

Bintang kecil akan terus komited dalam memaparkan pelbagai kandungan menarik dan informasi untuk kanak-kanak di Youtube Channel. Di samping itu, akan banyak lagi aktiviti menarik yang akan dilakukan setiap bulan bersama kanak-kanak.

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI