Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik Tak Hancur.

Ada sahaja yang merungut bila buat bihun goreng tak menjadi. Kebanyakan jadi lembik dan putus-putus hancur. Kalau nak bihun jadi cantik, boleh ikut petua ini yang dikongsikan oleh Ayu Mashruddin  atau boleh juga mencuba resipi yang dikongsikan oleh Rozmaliza Omar dan Habeebah Md Daud yang sungguh menyelerakan.

Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik & Tak Hancur!

1. Rendam bihun dalam air biasa. Jangan rendam dengan air suam/air panas, nanti bihun lembik. Tak perlu rendam awal. Nak mula menumis baru rendam bihun. Saya suka brand Jasmine

2. Kisar bawang merah, bawang putih, cili kering yang dah direbus dengan air panas, udang kering dan tomato. Kemudian tumiskan sampai pecah minyak.

3. Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap masin dan perencah bihun Adabi Bila tambah perencah ni rasa bihun bertambah sedap.

4. Masukkan pula bahan ikut citarasa masing2. Dada ayam, sotong, udang, fish ball, fish cake, daging semua boleh jer ikut suka.

5. Lepas masukkan semua ni tutup kuali. Perlahan sikit api. Bagi semua rencah ni keluarkan air. Pastikan tutup kuali sebab kalau tak tutup takkan keluar air byk sangat.

6. Bila semua rencah dah masak boleh masukkan sayur seperti kobis, carrot & daun bawang. Carrot tu potong mancis untuk nampak cantik.

7. Bila semua sayur dah lembut, masukkan garam dan gula.

 

 

8. Akhir sekali masukkan bihun yang dah di tos. Gaul semua sampai rata. Jangan guna sudip tajam untuk elakkan bihun tu putus-putus. Guna sudip kayu yang tumpul.Pastu jangan gaul ganas-ganas macam nak bergusti dengan bihun. Aduk atau fold perlahan-lahan je.

9. Masukkan tauhu yang dah digoreng. Kalau rasa kurang masin boleh la tambah garam or kicap masin sikit.

10. Kalau rasa kering, atau bihun keras baru tambah air panas sikit (letak sikit-sikit dalam 3 sudu je).

IKLAN

Utk hiasan: hirisan daun bawang, hirisan cili besar, telur dadar potong nipis dan bawang goreng.

Sumber: Ayu Mashruddin

 

 

RESEPI BIHUN GORENG TOM YUM

Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik & Tak Hancur!
Bahan-bahan:-
1 bungkus bihun – rendam hingga lembut-BELI DI SINI
6-7 ulas bawang putih**
5 biji cili padi**
3 sdb pes tom yum
2 sdb cili kisar
2 sdb sos tiram-BELI DI SINI
1 sdb sos ikan
Kobis dan carrot
1 ikat sawi
3 helai daun limau purut -dikoyak²
Isi ayam, udang dan sotong (saya ltk ayam jer)
1 cawan air
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis

Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik & Tak Hancur!

Cara-cara :

1. Panaskan minyak tumis bahan² bertanda ** yang ditumbuk kasar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan pes tom yum. Tumis lagi.

IKLAN

Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik & Tak Hancur!
3. Masukkan isi ayam masak hingga empuk diikuti udang dan sotong.
4. Masukkan garam, gula, sos ikan dan sos tiram. Masukkan air. Biarkan mendidih
5. Masukkan bihun, sayur²an dan daun limau purut. Gaul rata hingga semua lembut masak sekata.
6. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan. Tabur daun bawang dan bawang goreng.

Sumber : Rozmaliza Omar

Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP 

ARTIKEL MENARIK

 

Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik & Tak Hancur!

Bihun Goreng Singapore

3-4biji bawang merah-dikisar
5-6biji bawang putih-dikisar
1sudu kecil lada hitam-dikisar
2sudu makan udang kering-dikisar
2inchi halia-dikisar

IKLAN

kopek kulit udang
Rendam bihun bagi lembut(400gm)
Kucai dipotong dalm 4cm (RM1)

**jika ada lobak.. hiris halus memanjang macam kucai

 

Langkah 1 : Tumis bahan yang dikisar sehingga jadi keemasan/brown
Langkah 2 : Perasakan. Gula, garam dan serbuk perasa
Langkah 3 : Masukkan udang
Langkah 4 : Masukkan bihun yang sudah di toskan
Langkah 5 : Masukkan kucai dan serikan dengan cili merah

Makan dengan sambal kicap tau. Adoii menambah-menambah jadinya.

 

Sumber : Habeebah Md Daud

 

 

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Buat  Bihun Goreng Tomyam Atau Bihun Goreng Singapore, Ini Rahsianya Tak Lembik & Tak Hancur!

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI