‘Wajik dan dodol, jangan lupa. Peninggalan nenek zaman berzaman.’
Pasti anda tahu lirik lagu raya evergreen yang sentiasa melekat di hati ini. Dendangan Anuar Zain dan Elina yang sentiasa bertahta di hati setiap kali tibanya waktu raya.
Tidak dinafikan, kemeriahan raya dulu-dulu dilihat lebih meriah berbanding sekarangyang tampak moden. Jika diamati lirik lagu tersebut, banyak dinyatakan juadah raya yang menjadi tradisi sejak bertahun-tahun lamanya yang ditinggalkan oleh nenek moyang kita.
Namun ada diantaranya sudahpun pupus dek kerana ramai generasi sekarang lebih memilih hidangan moden.
Contohnya dodol. Jika dahulu, setiap kali bertandang ke rumah saudara mara ataupun rakan taulan, pasti dodol akan turut dihidangkan sebagai pemanis selain kuih muih. Namun sekarang ada yang mengatakan, proses pembuatan dodol tersebut yang membuatkan mereka malas untuk meneruskan tradisi ini.
Walaupun ianya boleh dibeli, tidak sama dengan acara gotong royong yang dianjurkan setiap keluarga untuk membuat makanan tradisional ini. Malah mungkin anak-anak muda dan generasi seterusnya akan kurang mengenalinya.
Baru-baru ini, seorang wanita telah berkongsi caramembuat dodol dengan menggunakan breadmaker. Paling menyeronokkan, ianya sangat mudah dan tidak memerlukan masa yang lama untuk siap.
Jadi malam raya pun anda boleh ‘mengacau’ dodol.
Resipi Dodol Tradisional Menggunakan Breadmaker
Sambil masak untuk berbuka petang tadi sempat la buat dodol sikit. Guna breadmaker je senang kerja. Saya guna santan fresh yang pekat. Alhamdulillah dodol jadi kilat berminyak hasil daripada santan asli.
Air gula:
Ads
-2 ketul gula melaka (anggaran 250g)
-500g gula merah (yang hancur)
-2 helai daun pandan
-500ml air
Bahan Lain:
-500ml santan segar yg pekat atau 1 kotak kecil santan kotak Kara + air utk cukupkan 500ml
-500g tepung pulut
-Sikit garam
Ads
-5 sudu besar gula pasir (kalau suka manis boleh tambah lg 2 sudu besar)
-1 sudu besar minyak masak kalau guna santan kotak
Cara-caranya:
1. Masakkan bahan untuk air gula sampai semua gula larut. Sejukkan dan tapis masuk dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan lain dalam mangkuk. Kacau-kacau semuanya supaya sebati. Kisar adunan kejap supaya tepung tak bergentel.
3. Tapiskan bahan yang dikisar masuk dalam breadmaker tin.
4. Tutup breadmaker dan tekan menu jem. Biarkan sampai selesai. Lepas tu tekan lagi sekali menu jem (3 round menu jem berjalan)
5. Sejukkan sekejap sebelum angkat tin daripada breadmaker. Hati-hati sebab tin akan jadi terlalu panas ye.
Selalu kalau berhenti di lampu isyarat, mesti akan nampak orang jual jeruk mangga asam boi. Kadang beli, kena dengan selera, kadang tak mencapai keinginan tekak!
Jadinya, nak tak nak kena lah buat sendiri!
Nak membuatnya pun sangat mudah, lebih jimat dan boleh dapat dalam kuantiti yang banyak. Boleh adjust rasanya ikut selera maing-masing. Berbaloi sungguh makan hasil air tangan sendiri sambil menonton TV dengan keluarga! Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Sham Sabri ni!
Resipi Jeruk Mangga Asam Boi
Bahan-bahan:
2 biji mangga
5-6 biji cili api – boleh kurang/tambah
3-4 sudu besar gula pasir
5 biji asam boi
1/4 cawan aiskrim soda
Cara menyediakannya:
1. Kupas mangga, potong atau hiris memanjang, basuh dan toskan
2. Masukkan ke dalam balang
3. Campurkan semua bahan-bahan lain iaitu gula, cili api, asam boi dan aiskrim soda.
4. Simpan dalam peti ais semalaman bagi pemprosesan jeruk berjalan. Lepastu siap dan boleh dimakan.
Selamat mencuba.
Sumber : Sham Sabri
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Biasanya kuih ini dihasilkan dalam dua lapisan dan secara tradisi berwarna hijau (lapisan atas) dan putih (lapisan bawah). Ini kerana, daun pandan digunakan sebagai pewarna dan lebih mudah didapati.
Kalau biasa ibu-ibu akan buat versi pandan, kali ini admin sajikan resipi versi Gula Merah.
Tak caya cubalah.. Nahhh ni resepinya yang dikongsikan oleh Mawar Merah .👇
Bahan2 lapisan bawah:
1 cawan beras pulut
1 1/2 cawan santan cair atau sederhana pekat
1 sudu teh garam
Cara2:
Basuh beras pulut dan rendam lebih kurang 4 jam ( saya rendam 1 jam,guna pulut susu ).
Sediakan loyang 7×7 inci,sapu sedikit minyak pada dasar dan keliling loyang,alas dengan plastik
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus selama 30 minit
Tekankan pulut yang telah masak tadi perlahan-lahan supaya rata dan kemas
Cakar2kan permukaan atas pulut tersebut dengan garpu,ketepikan
Bahan2 lapisan atas:
200 gram gula merah
1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
2 biji telur gred B ( saya guna 1 biji gred A )
2 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan tepung gandum ( saya tambah 1 sudu besar lagi )
1/2 sudu teh garam
Cara2:
Masak gula melaka bersama 1/2 cawan air sehingga gula larut,tapis dan ketepikan.
Sediakan mangkuk,satukan semua bahan kecuali larutan gula merah,kacau rata dengan whisk hingga sebati.
Kemudian tuangkan larutan gula merah tadi ke dalam adunan tepung,kacau rata
Pastikan adunan licin dan tiada tepung berketul-ketul
Masakkan adunan tadi di atas api sehingga naik wap sahaja.
Tuang adunan ke atas lapisan pulut dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum di potong dengan pisau plastik yg telah di oles dengan sedikit minyak.
Pastikan air kukusan betul2 mendidih dan lap penutup kukusan dgn tuala setiap 5 minit sekali
Kredit Resepi : mawar merah
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Sedang mencari hidangan ringkas tapi sedap buat sesi keluarga, apa kata cuba resipi viral ni.
Cara nak buat hidangan ni amat mudah. Hanya menggunakan 3 bahan iaitu tepung, mauripan dan air.
Sesuai dijadikan hidangan seisi keluarga untuk minum petang.
Jom lihat resipi ini.
Saya selalu guna 1kg tepung sebab ramai
Resepi nye
– 1kg tepung
-gula ikut manis sbb pakai agak je..hihi( manis yg buat sedap)
-mauripan 1 paket
-air ikut pekat macam kita bancuh apam tu
.
Caranye
-bancuh ke semua bahan mcm kita buat apam tu biarkn kembang
-kemudian dh kembang panaskn minyak sedikit dalam kuali dan letak kn bancuhan yg kita buat td dlm 3 senduk gulai tu (sbb tu apam gebu)..buat mcm masak lempeng kelapa tu…biarkn die garing baru terbalik kn..pastikan tutup ye kuali tu
-pastikan api yg paling slow kita guna .kalau api besar nti hangus tak sedap…hihi
-dh garing atas n bawah boleh angkat n hidangkn..
-biasa kalau banyak lebih bahan tu saya buat apam kukus..sbb cara buat apam lempeng n apam kukus sama je..bezanye masak dalam kuali ..selamat mencuba
.
*maaf ade yg ade kurang faham..sbb pakai agak je bahan2 tu xde sukatan.
Sumber: norafizah jani via masak apa hari ni
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Sebagai hadiah sempena Hari Raya dan bagi meringankan beban, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan Bantuan Khas Kewangan (BKK) Aidilfitri sebanyak RM500 kepada penjawat awam Gred 56 ke bawah.