Khasiat minyak bawang putih ini banyak dalam membantu meredakan  masalah sakit perut, kembung, batuk, selesema atau gatal-gatal digigit oleh serangga.

Senang cakap seisi keluarga memerlukan minyak sapu daripada bawang putih ini.

Jadi tahukah anda, kita boleh hasilkannya sendiri dan untuk pastikan warna minyak bawang putih kuning keemasan, begini tip yang dikongsikan oleh Wan LuQman.


Minyak bawang putih. Kalau boleh, setiap rumah buatlah 1 botol. Multipurpose jugaklah minyak ni…

Jom kanda ajar pada yang belum tahu ya.

Ada jugak mengeluh susah nak buat, ade yang terhangit.

Ok, tips dia kalau boleh dinda² semua jangan blend / cincang terlalu halus dan jangan tunggu minyak dalam kuali tu betul² panas tau nanti cepat hangit.

IKLAN

Minyak pastikan banyak, lepas tu masa minyak tengah suam² nak ke panas, awak masukkan bawang putih tu. Biar aroma dia lama dan melekat dalam minyak.

 

3-5min sebelum dari keadaan ni, kander
dah masukkan bawang putih tu. Dalam
3-5mins, minyak dah mula betul panas,
dia akan start menggoreng. Nampak
buih-buih keliling tu tandanya proses menggoreng pun bermula.

IKLAN

 

Selalu check ye…selalu kacau untuk bagi
rata. Pastikan api maintain sederhana.
Bila warna dah kekuningan macam ni,
tutup terus api dan biarkan ia berlalu.

Api pun slow...bile dah nak start golden brown, awak terus tutup api tau. Biarkan dalam minyak tu sehingga dia sejuk.

IKLAN

Haaa tengok dia automatik jadi golden brown.

Sepanjang proses nak sejuk tu, minyak masih panas kan jadi naturally akan buatkan bawang putih tu jadi total complete golden brown.

Lepas itu awak masukkanlah dalam bekas yang kedap udara.

Selamat mencuba dinda semua

Sumber : Wan LuQman