Baja roti  atau juga dikenali sebagai mol roti banyak manfaatnya untuk tanaman. Selain mengelakkan daripada penyakit, baja buatan sendiri ini bantu suburkan tanaman, lebih sihat dan kgemuk pokok-pokoknya.

Nak tahu cara buat baja roti? Mudah sahaja. Hanya guna roti dan air basuhan beras yang kemudiannya diperam seminggu. Selepas itu, barulah boleh disiram pada pokok.

Inilah kaedah yang dikongsikan oleh Liyana Mohd Poad menerusi page Berkebun Untuk Beginner. Jom cuba buat sendiri baja roti ini. Mudah, cepat dan menjimatkan.

Assalamualaikum

KEGUNAAN MOL ROTI
************************.
Pagi ini saya tunjukkan apa yg saya gunakan utk pokok kunyit, pokok serai dan pokok pandan supaya gemuk sihat dan tahan kpd penyakit.

Rujuk gambar.

Ini ialah air basuhan beras yang telah diperam semalaman.Selepas tempoh itu, masukkan dua keping roti kosong gardenia atau brand apa pun boleh. Carik carikkan sblm masukkn ke dalam botol ini.Letakkan di bawah sinki utk tempoh seminggu.Longgarkn sedikit penutupnya.Jgn ketat sgt.

Selepas seminggu, goncang botol ni.Hasilnya roti akn hncur.Kemudian,boleh terus siramkn pada pokok kunyit, pokok pandan, pokok kari dan pokok serai.Tidak boleh digunakan utk pokok pokok yg lain. Hanya 4 pokok ini shj atau pokok lain yg tahan lasak.Utk gunakannya, nisbahnya ialah 1:1 iaitu secawan mol roti + secawan air biasa dan siramkan pada pangkal pokok.Buat seminggu sekali.

U/P:Bila dah guna mol roti ni,jgn disimpan lebihannya.Guna sampai habis.

Pokok kunyit berusia tiga bulan. Full cahaya. Saya hnya guna mol roti dan tinja kambing.

Baru berusia sebulan stgh. Sudah 6 kali disiram dgn mol roti.Full cahaya.

IKLAN

Ini first time saya tanam pokok pandan.Asalnya drpd anak pokok yg hnya ada 5/6 helai daun. Skrg dah mmbiak dgn byk.Ada dlm sebulan stgh usianya.Full cahaya.

Serai yg baru dua bulan ditanam.Juga guna mol roti.

 

IKLAN

ARTIKEL MENARIK: Sebelum Bercuti Atau Balik Kampung Kena Letak Duit Syiling Dalam ‘Freezer’, Ini Sebabnya Yang Ramai Tak Tahu!

Guna Hormon Air Kelapa, Rahsia Pekebun Thailand Nak Pokok Subur & Berbuah Lebat. Ini Caranya!