Tanah Suci Makkah dan Madinah begitu istimewa dan dekat di hati kita umat Islam. Bagi yang belum pernah ke sana, tentu sahaja mengharapkan ada rezeki untuk menjadi tetamu Allah suatu waktu nanti.

Manakala  pada yang pernah merasai nikmat pergi ke Makkah dan Madinah semasa mengerjakan ibadat umrah atau haji, pasti ketika ini berasa begitu rindu untuk mengunjungi tempat yang penuh barakah itu.

Berkongsi pengalaman perjalanan memasuki negara Arab Saudi pada 20 Oktober 2021 yang lalu, Saudara Abbas Nejamdeen berkongsi info di akaun facebooknya kepada wargamaya yang ingin berkunjung ke tanah suci tanpa melalui agensi.

Harapannya daripada perkongsian itu, diharapkan memberi manfaat untuk semua.

Berkunjung Ke Tanah Suci Selepas Vaksin

Pengalaman masuk Saudi ketika covid untuk  yang sudah 2 vaksin atau 3 untuk mana yang perlu.

A. prosedur visa
1. Apply tourist visa (nanti boleh pilih apply untuk tujuan apa, umrah pun boleh). Masa apply, insurance covid mandatory dan automatic. harga visa dan insurance dalam 530 lebih skit riyal.

Tarikh penerbangan boleh pilih je, tapi tarikh visa bermula adalah dari tarikh kelulusan.
untum mohon visa siap siap scan gambar.

Saya dapat kelulusan visa dalam 30 minit selepas mohon, sah untuk setahun.
boleh la rujuk di lama web visitsaudi nanti.

B. sebelum penerbangan
1. Buat pcr test 72 jam sebelum berlepas. rajin rajin google untuk cari tempat yang boleh dapat keputusan dalam satu hari. Sebab jika anda ambik flight saudia, pertukaran tarikh secara percuma adalah hanya untuk 48 jam sebelum penerbangan.

Photo by Mufid Majnun on Unsplash

2. Print digital vaksin kalau boleh certify di pejabat kesihatan daerah terdekat

3. Daftar vaksin dan tarikh penerbangan di website muqeem (selepas daftar, print arrival registration)

C. ketika daftar masuk (check in)
1. Perkara B, 1 – 3 perlu dikemukakan.

2. Mysejahtera pun perlu tunjuk, keputusan pcr auto upload di mysejahtera.

D. sebelum berlepas
1. download apps tawakalna dan eatmarna. Jangan daftar lagi, download dulu.

E. Setelah mendarat
1. pihak kesihatan saudi akan check pcr test dan akan tampal sticker /. mereka juga akan tanya kesihatan anda sekarang bagaimana ada batuk ke ada masalab pernafasan ke…

2. ketika di imigresen, perkara B 1 – 3 akan diminta.

3. untuk keselesaan buat masuk dokumen dokumen dalam satu clear file berasingan.

F. Baggage
1. setelah imigresen clear, macam biasa claim baggage anda dan keluar. Gunakan green line jika tiada apa apa untuk declare.

G. Apps
1. Beli simcard saudi dengan data plan.

2. Daftar tawakalna anda

H. tawakalna apps
1. Apps ni ibarat mysejahtera kita mana mana nak masuk kena tunjuk. Dia akan auto update bahawa kita immune denga warna hijau. Kalau warna lain anda kena check balik.

2. nak masuk masjid nabawi atau mana2 tempat secara procedure nye kena tunjuk immune tawakalna.

3. kalau install vpn, kena uninstall dulu ye. kalau tak, tak boleh daftar.

I. Eatmarna app
1. daftar juga app ni untuk tujuan permit solat di masjidil haram, ziarah nabi, solat di rawdah dan permit umrah.

J. Ke Makkah atau Madinah
1. terpulang pada perancangan anda

IKLAN
Photo by Adli Wahid on Unsplash

2. Kalau naik saudia akan turun di terminal 1 airport baru link dengan high speed train, boleh la naik train kalau nak.

Sumber : Abbas Nejamdeen

 

 

ARTIKEL MENARIK : “Kenderaan Adalah ‘Monster’ Yang Telan Banyak Duit…”-Lelaki Ni Pesan, Ada Betulnya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Pakar Jelaskan Punca Kemerosotan Tulang & Otot, Serta Tips Pemakanan Yang Baik. Sila Take note, Rugi Kalau Tak Tahu!

Baca Ini Juga : Umur 40an Aim Nak Badan Langsing. Pakar Dietitian Ni Kongsi Caranya Perlu Praktik!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN