
Bubur Krong Krang. Manisan Thailand Sekali Pandang Macam Kuih Siput, Rasa Sedap Sangat!
Ada yang pernah cuba ke Bubur Krong Krang ni? Mungkin tidak semua tahu tentang manisan ini apatah lagi ia merupakan hidangan daripada negara Thailand. Bubur Krong Krang, dibuat daripada tepung ubi kayu dan sekali pandang bentuknya seperti kuih siput. tapi sebenarnya manisan yang dimakan bersama kuah dan enak sekali rasanya.
Bagi yang belum pernah mencuba rasa, bolehlah buat sendiri memandangkan mudah sahaja untuk disediakan.

Bubur Krong krang
Bahan:
1 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan air panas mendidih
kuantiti di atas ditambah sehingga adunan jadi kenyal dan boleh ditekan pada acuan.
Cara:
1.Masukkan tepung dalam mangkuk menguli.
2.Masukkan air panas mendidih, kacau sebati. Adunan akan melekat2. Tambahkan air atau tepung ubi hingga mendapat adunan yang kenyal.
3.Potong kecil adunan untuk ditekan menggunakan acuan kuih siput.

4.Bila habis diterap, rebus dalam air panas.
5.Toskan bila sudah terapung dan masuk dalam air sejuk.
6.Sedia untuk digunakan.

Bahan Kuah: (Untuk 2 adunan Krong Krang)
5 cawan santan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu besar bijan yang telah digoreng tanpa minyak (optional)
1 cawan isi kelapa muda (optional)
Cara:
1.Masukkan santan bersama gula dan garam.
2.Kacau hingga sekali mendidih sahaja. Sehingga gula telah larut.
3.Masukkan isi kelapa.
4.Masukkan Krong Krang.
5.Tabur bijan. Siap.
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
- “Jangan Namakan Air Katira Kalau Tak Letak Katira”- Dr Kamarul Kongsikan Resipi Originalnya!
- Suka Makan Daging Goreng Kunyit. Nak Lembut & Basah-basah Sikit, Begini Cara Buatnya!
- Inti Sedap & Kulit Karipap Rangup, Begini Cara Buat Karipap Daging Kurma!
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Cara Mudah Buat Cili Jeruk Kekal Rangup

Tidak sempurna rasanya kalau makan mi goreng, mi kari atau chai kue tiaw tanpa kombinasi cili jeruk sebagai penyedap rasa. Oleh itu, tidak hairanlah kalau makan di luar memang selalu ada sahaja cili jeruk ini terhidang di atas meja. Namun kalau makan di rumah, jarang sekali disediakan dek kerana dianggap tidak begitu penting pula.
Jadi apa kata, untuk pastikan hidangan mi yang dimasak bertambah enak rasanya sebaiknya gandingkan bersama cili jeruk yang disediakan sendiri. Biar pun nampak macam remeh, tapi kesannya memang mampu memancing selera.
Bukannya susah pun untuk membuatnya sebagaimana yang dikongsi oleh Nurul Nadia Dan Azhar ini. Selamat mencuba!
“Saya nak share cara saya buat cili jeruk.Biasa kalau ada tempahan mi goreng atau mi kari,saya akan sertakan cili jeruk ni sekali. Alhamdulillah setakat hari ni tak mengecewakan & mendapat pujian. Cili jeruk yang biasa saya buat, boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau.”
[su_highlight background=”#d3e5c4″ color=”#ec281f”]Bahan-bahan:[/su_highlight]
Cili hijau (ambil yang segar/keras)
2 sudu gula
2 camca teh garam
Cuka
[su_highlight background=”#d3e5c4″ color=”#ec281f”]Cara buat :[/su_highlight]

1.Pastikan cili hijau kering. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu, yang penting kering.

2.Bila dah kering,potong dengan pisau yg betul-betul tajam. Kemudian tampi bagi biji-biji cili keluar.

- Masukkan dalam botol kaca. Masukkan gula dan garam.

4. Masukkan cuka sehingga 2/3 botol sahaja.

5. Dah siap,tutupkan botol kaca tersebut dan tunggang terbalikkan botol untuk sebatikan garam, gula dan cuka.

6. Siap dan keesokan hari sudah boleh dimakan.
[su_highlight background=”#ebf7e1″ color=”#ec281f”]Ekstra tip: [/su_highlight]
PASTIKAN botol dan cili betul-betul kering. Jika tidak cili jeruk anda akan diselaputi lapisan putih (kulat).
Sumber : Nurul Nadia Dan Azhar
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Resipi Brownies Guna Sukatan Cawan. Cukup Mudah, Tahan Sampai 2 Minggu Tak Masuk Peti Sejuk

Mungkin ada ibu-ibu yang agak pening dalam menyediakan hidangan untuk sekeluarga. Lebih-lebih lagi pemanis mulut. Kalau asyik sama mungkin anak bosan nanti. Tetapi bagi ibu-ibu bekerjaya, pasti menu paling cepat dan mudah disediakan jadi pilihan kan?
Selain menu berat yang lain, ibu-ibu mungkin boleh cuba resipi Brownies ini. Mungkin ada yang fikir menu ini agak leceh dan ambil masa. Tetapi percaya atau tidak, ada satu tips nak buat brownies yang hanya mengambil masa yang tidak lama.
Biar betul? Bukan itu sahaja, resipi ini juga hanya menggunakan cawan sahaja, mudah untuk ibu-ibu. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Imah Halimah menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN).
Sudah 3 bulan tidak ambil tempahan kek.sy mahu berhenti mmbaking sementara utk 1-2 tahun utk lbih tumpuan pd ank dan keluarga.smoga allah permudahkn nawaitu sy.kekangan ms dan kerja sbbkan sy ambil kputusan ini.sdgkn 6 thun sudah dalam dunia bakering.seolah2 satu kejutan buat kwn2 dan customer tetap sy.sy harap mereka faham.

Pg ni sy buat brownies sbb dah brhari2 rs tringin sgt nk mkn.tp klu nk buat loyang bsr rs x trhabis pula.biasanya sy jual brownies utk loyang 8inc dan 10inc shj.tp pg ni sy buat saiz lbih kecil..6 inc shj.itu pn sbb butter ade ngam2 shj.
sy olah rsepi sy yg brssuaian utk brownies saiz kecil.ssuai utk yg x nk mkn byk2.sy sedekahkn resepi sy utk rakan2 di MAHN..doakan shj sy sntiasa sihat dan dipermudahkn stiap urusan sy sekeluarga.
Brownies kedut
-loyang 6 inc
Bahan A
-80gm unsalted butter(sy guna pure butter anchor@ scs).ikut suka la nk pki butter ape pun.
-200gm dark compound coklat(sy pki beryl’s)
Bahan B
1/2 cawan gula kastor(kurangkn 1sb)
1/2 cawan gula perang (kurangkn 1sb)
1sk esen vanila
2 biji telur (saiz A @AA)
1sk coklat emulco
Bahan C
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan serbuk koko(kurangkn 1/2 sb)

Cara
-Double boil bahan A
-Dlm bks asing campurkn bahan B.kacau guna hand whisk atau senduk shj.gaul sekadar rata.jgn trlebih over gaul ye
-Campurkn bahan C ke dalam bahan B dan gaul sebati.
-Masukkn bahan A ke dalam adunan td
-Alaskn loyang 6 inc dgn parchment/baking paper.lebihkn paper supaya mudah nk keluarkn brownies apabila sudah masak.(refer pic)
-Panaskn oven dahulu.bakar suhu 170″c api atas bawah 40minit @ bersesuaian dgn oven masing2..
-Da masak agak2 suam bole angkt dr loyang dan bole potong2.

P/s:Brownies sy tahan 2 mggu..suhu bilik.x perlu masuk peti ais.biarkan shj diluar tp bertutup.
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
5 Koleksi Sambal Berhantu, Yang Pasti Boleh Tahan Lama. Makan Dengan Nasi Panas-Panas Memang Padu!

Ada orang jenis kalau makan mesti nak pedas makanan tu. Tak pedas tak sah! Haa dah kalau ‘hantu’ sangat makanan pedas, boleh la buat stok sambal guna resipi dari Afy Al Habibi ni. Boleh tahan nama sambalnya tu, terliur dibuatnya! Makan dengan nasi panas-panas, ada ulam sikit dan telur mata pun dah ngam tau! So….tunggu apa lagi, jom cuba!
RESEPI SAMBAL BELACAN MENYENGAT
1. Sediakan bahan-bahan di bawah;
– dua genggam cili padi merah + hijau
– *2 biji bawang merah (saiz bola ping pong)
– *1/4 bawang Holland
– *1 biji tomato saiz kecil
– *1 ulas bawang putih
– *2 inci belacan
(bahan bertanda *dibakar atas pan terlebih dahulu)
2. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam pengisar.
Tambahkan :
– 3 sudu besar cuka
– 1/2 sudu kecil garam
– 2 sudu besar gula
– secubit dua ajino
– sedikit air masak ( jangan letak banyak. Nanti cair sangat)
* kuantiti garam gula mungkin perlu ditambah atau dikurangkan mengikut bahan atau citarasa sendiri*
3. Selepas itu, kisar semua bahan hingga lumat. Hidangkan. Perah sehiris dua asam limau nipis.
Siap!
RESEPI IBU SAMBAL KICAP MABELESS
1. Bahan-bahan yang diperlukan;
– dua genggam cili padi hijau
– 8 ulas bawang putih
* Tips sambal kicap lebih sedap dan tahan lama,
– Goreng seketika dua bahan di atas.
– Cili padi perlu dipatah-patahkan supaya tidak meletup semasa menggoreng.
2. Masukkan bahan tadi dalam bekas pengisar.
3. Tambahkan kicap. Cikgu suka guna kicap Jalen lemak manis. Nak guna kicap cap apa pun boleh. Kuantiti kicap menutupi paras bahan tadi.
4. Cikgu tambahkan juga dua sudu kicap pekat dan kicap cair untuk seimbangkan rasanya.
5. Untuk menambahkan kepekatan dan rahsia sambal lebih sedap, cikgu tambahkan 1/2 genggam kismis dan 3 sudu besar bawang goreng untuk dikisar sekali. Perasakan dengan sedikit gula mengikut citarasa.
6. Kisar semua bahan tersebut sehingga lumat. Selepas itu, tuang dalam mangkuk. Kacau sebati. Boleh tambah baik rasa jika perlu.
7. Cara simpan ibu sambal kicap supaya tahan lama:
*masukkan ke dalam bekas yang bertutup. Guna sudu kering setiap kali mengambilnya. Hidang dalam bekas berasingan.*
*kalau simpan terlalu lama dalam peti, sambal kicap akan memekat. Jadi boleh tambah air masak. Kacau sebati. Perasakan lagi sekali jika tidak memadai*
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET MENGOSEK
1. Sediakan bahan berikut untuk digoreng seketika;
– 20 batang cili merah
– segenggam cili padi merah + hijau
– 1/2 biji bawang holland
– 2 biji bawang merah saiz bola pingpong
– 4 ulas bawang putih
– 2 biji tomato kecil
– 2 genggam kecil ikan bilis
– 1 sudu kecil udang kering
– 1/2 inci belacan
2. Gorengkan bahan-bahan di atas untuk seketika.
Cikgu goreng asing cili dengan bahan lain.
3. Semua bahan yang sudah siap digoreng disejukkan seketika lalu dimasukkan ke dalam tabung pengisar. Tambah sedikit air untuk melumatkan bahan.
*simpan segenggam ikan bilis untuk ditabur dalam sambal selepas ini*
4. Panaskan minyak gorengan tadi. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga sedikit garing.
5. Masukkan pula baki ikan bilis tadi.
Biarkan sambal terus masak dalam api perlahan.
6. Perasakan sambal dengan nisse @ gula melaka, gula, garam bukit dan secukup rasa.
Kuantiti terpulang kepada citarasa sendiri.
7. Masak kira-kira 30-45 minit dalam api perlahan. Keluarkan sedikit lapisan minyak setelah sambal pecah minyak sepenuhnya.
Ikut tips penyimpanan cikgu untuk tahan lama. Bahagikan stok untuk simpanan dalam tempoh lama letakkan dalam freezer.
Untuk tempoh 2-3 minggu memadai sahaja simpan dekat chiller.
Sambal boleh bertahan seminggu jika diletakkan diluar peti.
*Gunakan sudu kering setiap kali mengambilnya*
RESEPI AIR ASAM KETAGIH
*Ada sedikit kelainan dalam resepi cikgu berbanding yang dulu*
Untuk tempoh penyimpanan yang lebih lama dan mengekalkan rasanya, cikgu tak terus tambah kulit limau kasturi*
Nak makan baru letak.
1. Sediakan bahan-bahan berikut.
– 2 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 biji bawang besar Holland
– 1 biji tomato
– 3 ulas bawang putih
– 1 inci belacan
Belah dua bahan di atas kecuali belacan. Bakar atas pan non stick.
2. Selepas dibakar, sediakan bahan tambahan;
– 5 biji limau kasturi
– 2 biji limau nipis.
Perah jusnya. Asingkan biji.
– 5 tangkai cili padi hijau
– 5 tangkai cili padi merah
3. Masukkan semua bahan di atas dalam pengisar.
4. Tambahkan sekali 1 1/2 gelas air asam jawa.
(Segenggam besar asam jawa + 1 1/2 gelas air)
* Ikut kepekatan yang diingini*
4. Masukkan juga 1 sudu besar garam bukit dan 1/2 sudu besar gula perang. Kemudian kisar selumatnya.
5. Selepas dikisar, masukkan stok air asam ke dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti.
6. Cara hidangan untuk kesegaran berpanjangan.
– Ambil beberapa sudu besar stok air asam. Masukkan dalam mangkuk.Tambahkan potongan bawang merah, tomato dan cili padi. Atau nak tambah kerisik stail orang utara pun boleh. Sedia dihidangkan.
RESEPI SAMBAL JANTAN POWER
Sediakan bahan-bahan di bawah:
– dua genggam cili padi merah
– 2 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam ( atau masukkan sikit-sikit)
Kuantiti rasa boleh ditambah@dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
– 1/2 cuka dari sukatan cili dalam blender
*boleh tambah sedikit air jika alah dengan cuka*
Kisar semua bahan di atas hingga lumat dan selepas sehari dua cili semakin sedap untuk dimakan.
Sumber : Afy AL Habibi via MAHN
Agak-agak, menu apa yang best eh kat Jollibee? Haa meh tengok Zira Review!
Mama tak marah anak, boleh ke? Kalau tak marah macam mana nak dengar kata? Jom ikuti perkongsian ini!
Nak tahu cara mudah uruskan kewangan keluarga? Semak sini!
Yang mana adik adik ada masalah mata, jangan takut bagitau ibu ayah ye, macam BK squad ni!
Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!
Jom sertai E-Keluargagader https://toko.ideaktiv.com/product/jom-masak-menu-iftar-kegemaran-keluarga/
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di







