Tak kisahlah dimana pun kita pergi, pasti akan terjumpa dengan peniaga-peniaga tepi jalan yang menjual pelbgai makanan. Kehadiran mereka ini bak cendawan tumbuh selepas hujan.

Pelbagai makanan dijual, malah ada yang berani meletakkan kiosk dan meja makan di tepi jalan.

Tidak dinafikan, kehadiran mereka ini sedikit sebanyak memberikan kemudahan kepada pemandu lebih-lebih lagi yang berkejar ke destinasi yang dituju untuk menjamah makanan, namun apa yang merisaukan masyarakat adalah faktor keselamatan dan tahap kebersihan makanan tersebut memandangkan di jalan raya penuh dengan debu.

Tular di dalam sosial, seorang pelayar telah mempersoalkan kewajaran di sebalik tindakan berani penjaja yang berniaga makanan sehingga memasang meja kiosk di bahu jalan.

“Saya bukan nak merendah-rendahkan bisnes orang tapi bukan ke ini adalah satu kesalahan? Kan bahaya?

Buka Kiosk Tepi Jalan Sampai Tahan-Tahan Kereta. Kita Fikir Bahaya, Mereka Kata ‘Saja Sekat Rezeki Mereka’

IKLAN

[TRENDING] Meremang Bulu Roma Dengar! Nyanyian Adik MZ Sekali Lagi Tarik Perhatian

[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar

Individu ini turut memuat naik beberapa keping gambar yang memaparkan aksi penjaja yang memegang sepanduk dan duduk di meja kiosk yang terletak di bahu jalan.

Perkongsian tersebut telah meraih perhatian warga maya yang rata-ratanya membangkitkan isu keselamatan, bukan sahaja pada penjaja tetapi juga kepada pengguna jalan raya.

IKLAN

Sebenarnya isu ini telah lama dibangkitkan, malah pihak berkuasa sudahpun mengambil tindakan. Namun seperti tiada kesedaran, selepas beberapa bulan, mereka akan buka semula perniagaan di situ tanpa mengendahkan notis yang diberikan.

“Bahaya atau menyusahkan orang tolak tepi. Janji masyuk (untung),” pendapat salah seorang netizen.

Namun ada juga yang berpandangan agar perkara ini patut didiamkan sahaja memandangkan ramai di antara peniaga tersebut adalah insan yang terkesan dari kejatuhan ekonomi sewaktu pendemik melanda negara dulu.

IKLAN

Untuk makluman, berniaga di bahu jalan sememangnya satu kesalahan jika tidak mempunyai permit yang diluluskan oleh pihak berkuasa.

[TIP KEWANGAN]

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Buka Kiosk Tepi Jalan Sampai Tahan-Tahan Kereta. Kita Fikir Bahaya, Mereka Kata ‘Saja Sekat Rezeki Mereka’

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI