Pastinya apabila berkahwin setiap pasangan suami isteri, inginkan cahaya mata buat penyeri rumahtangga. Malah, anak dikatakan membaca rezeki kepada ahli keluarga.

Untuk membesarkan anak-anak bukan suatu yang mudah. Bukan tidak inginkan zuriat yang ramai tetapi cabaran untuk membesarkan memerlukan kesabaran yang tinggi.

Ramai yang gurau-gurau suruh sis tambah anak.. sementara muda katanya…

Bukan tak nak. Tapi mental sis belum bersedia.
Sis takmau bangga anak ramai tapi dalaman tak happy. Tak kan tak happy ada anak? Anak kan rezeki…

BUKAN SEKADAR MELAHIRKAN

Anak ni bukan sekadar melahirkan. Nk jaga, nak didik. Tu belum perangai tantrum, bergaduh, sepahkan rumah. Jenuh nak sabarkan hati.

Dengan bidang pekerjaan sis meniaga kedai makan ni bukan senang. Keja dari siang sampai tengah malam. Bukan office hour.
Balik letih. Esok nk siapkan anak2 ke sekolah.

IKLAN

Begitulah rutin harian. Tak termasuk anak sakit. Sis pernah menangis sorang-sorang sebab penat. Badan penat. Otak penat. Emosi penat. Paling sis takut, sis akan pukul anak-anak sebab nk lepas geram.

Masa sis hantar anak2 duduk dgn abah, sis dh rasa bersalah sangat2, abah sis kerja. Malam nk tlg jaga cucu. Sis tak nak jd anak derhaka… Last, sis decide biar sis jaga kedai, suami jaga anak2 kat rumah.

BUKAN ZAMAN BERLUMBA ANAK RAMAI

IKLAN

Kalaulah orang boleh faham… sis nak biar anak2 la ni besar, bagi depa faham apa yg boleh apa yg tak boleh. Faham kerja ibu dedy depa mcm mana..

Zaman sekarang bukan zaman berlumba siapa beranak paling banyak. Tp zaman perlukan lebih perhatian mendidik anak-anak..

Kejadian 1.40 pagi ??

Sumber:FB Nur Amalina Roslee