Kadang kala, kesibukan dengan rutin seharian, kita memilih makanan segera. Mudah dan cepat di masak. Namun untuk jangka masa panjang ia didakwa menyebabkan risiko penyakit bahaya sehingga boleh meragut nyawa antaranya kanser.
Menurut perkongsian seorang doktor, Dr Zubaidi Hj Ahmad, beliau mengulas bahawa makanan segera seperti mi adalah antara didakwa boleh menjadi penyebab penyakit kronik. Beliau menasihati agar tidak kerap makanan ini.
Namun, menunjukkan kaedah memasak makanan ini bagi mengurangkan bahan awet yang terdapat dalam makanan tersebut.
Moga jadi panduan untuk kita kekal menjaga kesihatan. Bukan tak boleh tapi jangan kerap.
Jom lihat kaedah Dr ini.
Saya mencadangkan agar kita tidak terlalu memakan mi segera kerana ianya adalah penyebab penyakit kronik terutamanya oleh serbuk perasanya.
Jadikan mi segera hanya sebagai makanan terakhir jika tiada pilihan atau makanan yang diambil jika tiada makanan lain boleh didapati.
Jika tidak boleh berbuat demikian, kurangkan separuh dari pengunaan serbuk perasa tersebut dan jangan hirup kuah mi segera itu.
CARA YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI SEGERA
Biasanya, cara kita memasak mi segera ialah dengan meletakkan mi ke dalam periuk dengan air, kemudian mengisi serbuk perasa dan biarkan bahan bahan tersebut dididih bersama selama 3 minit. Kemudian ia sudah sedia untuk dimakan.
Ini adalah kaedah memasak mi segera yang SALAH.
Dengan melakukan cara begitu, kita sebenarnya merebus bahan-bahan yang ada dalam serbuk perasa, terutamanya MSG, yang mana ia akan mengubah struktur molekul MSG dan menyebabkan MSG tersebut berubah menjadi toksik.
Perkara lain yang anda mungkin sedar atau mungkin tidak sedar adalah, mi itu disalut dengan pengawet makanan. Pengawet makanan amat berbahaya pada tubuh jika diambil berterusan.
KAEDAH YANG BETUL UNTUK MEMASAK MI :
1. Rebus mi di dalam periuk air.
2. Setelah mi dimasak, toskan mi, dan buang air tersebut yang telah mengandungi bahan pengawet.
3. Rebus air dalam periuk yang lain hingga mendidih, kemudian masukkan mi tadi ke dalam air mendidih panas itu dan matikan api.
4. Hanya pada tahap ini ketika api telah dimatikan, dan ketika air masih sangat panas, masukkan serbuk perasa ke dalam air tersebut, untuk membuat sup mi.
5. Sekiranya, jika anda inginkan mi kering, keluarkan mi dan masukkan serbuk perisa dan toskannya untuk mendapatkan mi kering.
Mi segera adalah makanan berproses dan bukanlah makanan yang sihat.
Jika pengambilan mi segera lebih daripada 3 kali seminggu, maka ia sangat berbahaya.
APA ITU MSG?
MSG ialah Mono Sodium Glutamate sejenis bahan perasa yang mampu merangsang sistem saraf rasa dan otak yang menyebabkan ketagihan terhadap makanan yang diletakkan MSG.
Walaubagaimana pun MSG tidak membunuh kita secara mendadak, tetapi membunuh kita perlahan lahan.
Selain MSG, perhatikan bahan-bahan kimia sintetik yang menjadi racun dalam makanan kita.
Susu pekat manis mempunyai rasanya yang enak dan umumnya rasanya lebih berbeza daripada susu biasa. Ianya lebih manis, warnanya lebih gelap dan mempunyai tekstur yang lebih pekat, tebal dan lebih berkrim.
Selain menggunakan susu pekat manis dalam penyediaan minuman, sebelum ini tular seorang pelayar Facebook berkongsi cara beliau memasak tomyam dengan menambah satu sudu susu pekat sebelum dihidangkan.
Tindakan itu telah mencetus pelbagai persoalan terutamanya kuantiti gula ‘tersembunyi’ sehingga mendapat perhatian Pensyarah Kanan Kimia, Universiti Teknologi Mara, Dr Fatimah Salim.
Tulisnya di Facebook, susu pekat manis merupakan susu yang dihasilkan daripada membuang lebih daripada 60 peratus kandungan air dalam susu lembu dan kemudiannya ditambahkan gula (45 peratus) dan ditinkan agar tahan lama.
“Kebanyakan susu pekat manis yang berada di pasaran juga ditambah dengan lemak kelapa sawit untuk mengurangkan penggunaan susu lembu dan boleh dijual dengan harga yang lebih murah (biasanya dilabel ‘filled milk’).
“Setiap 1 Oz (30 mililiter) susu ini mengandungi sekitar 15 gram (g) gula (sukrosa dan laktosa), 2.5g lemak (lebih separuh lemak tepu) dan 2.2g protein. Ia juga mengandungi kalsium, natrium, fosforus, selenium, riboflavin, vitamin B12 (biasanya ditambah vitamin A dan D3) dan choline,” terang Dr Fatimah.
Sebenarnya, pengambilan susu pekat manis secara kerap dan berlebihan boleh membawa kepada pelbagai risiko kesihatan seperti diabetes yang menjadi penyebab kepada penyakit kronik lain.
“Disebabkan tinggi kandungan gula, alternatif yang lebih bagus adalah dengan menggantikannya dengan susu sejat.
IKLAN
“Ini kerana susu sejat juga dibuat daripada pepejal susu namun tiada penambahan gula,” jelasnya.
Buat Sendiri Susu Pekat Manis
Pada masa sama, Dr Fatimah turut berkongsi cara untuk menghasilkan susu pekat manis sendiri di rumah.
“Caranya, campurkan satu bahagian susu sejat dengan 1 1/4 bahagian gula. Kemudian, panas dan kacau di atas api sehingga gula cair (susu bertekstur pekat dan sejukkan). Selain itu, boleh juga didihkan susu dengan gula sehingga ia menjadi pekat (60 peratus kandungan air meruap),” ujarnya.
Ekstra Tip
Susu pekat manis yang sudah dibuka perlu disimpan dalam peti sejuk kerana jangka hayatnya berkurangan sekitar dua minggu.
Krimer manis/sejat berbeza dengan susu pekat manis/sejat. Ini kerana krimer diperbuat daripada lemak minyak kelapa sawit yang sangat minima atau tiada langsung kandungan susu.
Jom turut serta bersama e-keluargagader Bonding Day #dirumahaje secara virtual!
Bukan sahaja dapat eratkan hubungan dengan keluarga tersayang, tapi boleh lakukan aktiviti yang menceriakan bersama-sama. Hadiah menarik menanti anda sekeluarga!
Yuran hanya RM30.00 sahaja terhad untuk 50 famili sahaja. Satu famili 2 dewasa 2 kanak-kanak. Jadi, tunggu apa lagi? Jom daftar segera di sini: http://www.wasap.my/60169647520
Ini antara penyakit yang kian menghantui masyarakat kita pada masa kini. Tekanan darah tinggi adalah penyakit dalam diam yang mengakibatkan banyak komplikasi dan juga kematian jika tidak dirawat.
Penyakit ini tidak mempunyai penyebab khusus tetapi faktor seperti sejarah ahli keluarga yang mempunyai penyakit darah tinggi, obesiti, tekanan (stress) dan diabetes antara yang dikaitkan kepada punca penyakit ini.
Yang penting kena jaga kesihatan sedari awal. Elakkan makanan dan gaya hidup yang boleh menjurus kepada penyakit ini.
Berikut perkongsian dari Dr Hamid Arshat berkenaan cara kawal penyakit darah tinggi yang beliau amalkan selama ini.
KAWAL DARAH TINGGI
Beberapa panduan untuk mengawal tekanan darah. Bila umor meningkat 50 tahun keatas, ramai yang mengidap penyakit darah tinggi.
Saya pun bila kepenatan dan stress, tekanan darah saya Naik 150/90 Mm Hg. Kadang2 saya makan ubat untuk kawal . Alhamdulillah biasa nya pressure saya 130/80 mm Hg.
Tekanan darah meningkat sebab saluran2 darah menjadi sempit akibat dari timbunan lemak pada dinding2 (atherosclerosis). Sering dikaitkan dengan cholesterol tinggi dan ini berlaku perlahan2 dengan chronic inflammation. Bila saluran darah sempit jantung perlu mengepam darah dengan kuat dan tekanan darah meningkat untuk menyampaikan bekalan oksijen dan makanan kepada tisyu2 dalam organ2 terpenting.
Risiko dalam jangka panjang ialah serangan jantung dan angin akhmar serta lain2 gejala Kesihatan. 1. Kawal berat badan. Kegemokkan merupakan salah satu penyebab darah tinggi. Kurangkan makanan2 bergula dan karbohaidret.
Kurangkan makanan2 bergoreng, bersantan, kueh2 manis, chocolate manis. Jauhkan air minuman soda.
Kurangkan makan daging merah – lembu dan kambing.
2. Lakukan exercise 30 minit setiap hari. Exercise neningkatkan aliran darah kepada tisyu2 dan organ. Disamping menurunkan cholesterol dan gula dalam darah. Exercise mencetuskan keluar endorphin dari otak menjadikan kita tenang dan ceria.
2. Kawal stress. Minda yang tenang dan emosi ceria dapat kawal tekanan darah. Banyak bersabar, tahan marah, jadi orang pemaaf. Cukup rehat dan tidur. Banyak berzikir, berselawat, tafakkur, lakukan deep breathing exercises, yoga. 3. Makanan2 yang mengandongi vit C, beta carotene, flavonoid, antioxidant bolih bantu kawal tekanan darah, dengan menyekat chronic inflammation dan bantu baik pulih sel2 dan tisyu2.
Sayur2hijau bayam, sawi, ULAM2 – ulam raja, sambung nyawa, mint.
Juz ulam raja, selain bertindak mengawal cholesterol dan gula dalam darah, ia juga anti kanser.
Buah2- mangga, tembikai, keledek merah, carrot, berries
4. Amalkan minum juice lemon, limau nipis, limau kasturi, grapefruit khususnya selepas makan daging.. Air limau bolih mencairkan lemak2 dan bertindak sebagai anti inflammatory.
Juga amalkan minum teh halia dan green tea, kedua2 mengandongi bahan antioxidant dan anti inflammatory.
5. Fish oil, Minyak kelapa dara, extra virgin olive olive oil. Ikan salmon dan mackerel mengandongi Omega3 dan DHA, yang anti inflammatory.
Perkongsian info bermanfaat daripada Dr. Hamid Arshat ini wajar dipertimbangkan oleh En suami jika mengalami masalah ketidaksuburan. Manakala bagi isteri pula, bantulah suami untuk lakukannya agar masalah ketidaksuburan ini dapat diatasi dengan segera dan impian untuk menimang cahaya mata menjadi nyata.
Ikuti perkongsian ini
Di sini saya ingin memberi sedikit panduan kepada suami yang mengalami masalah kurung subur atau benihnya kurang aktif atau pun banyak yang abnormal. Kita lihat 20% hingga 30% ketidaksuburan berpunca daripada lelaki.
Jadi apa langkah-langkah yang boleh diambil?
Rehat kena lebih daripada segi fizikal, mental dan emosional.
Tidur awal jangan terlalu lambat tidur hingga lewat malam.
Makan daripada makanan yang elok dan berkhasiat
Berhenti merokok
Kurangkan minum kopi
Jauhkan minuman bersoda
Satu lagi faktor yang mungkin mengganggu benih lelaki, sebagai mana kita maklum benih lelaki sentiasa berubah maknanya bila dah keluar, kilangnya akan keluarkan lagi benih-benih baru dalam tempoh 24 jam tapi masa 48 jam untuk aktif untuk kebolehan untuk bercantum dengan telur.
Sikit panduan bagi lelaki Yang kurang subur. Benih kurang bilangan, kurang aktif dan abnormal. Cuba ikut tips ini.
Faktor yang saya nyatakan tadi adalah faktor kepanasan. Contohnya kalau kerja ditempat yang terlalu panas, benih pun berkurangan. Orang yang pergi naik bas atau keretapi dan menggunakan laptop di atas riba, haba yang dikeluarkan oleh laptop ini boleh mengganggu dan mengurang benih lelaki, oleh itu jauhkan amalan tersebut.
Langkah seterusnya
Jadi panas badan juga terjadi kalau guna pakaian seperti seluar dalam yang terlalu ketat, seluar jin yang ketat.Telur akan melekat pada badan yang panas sebab aktiviti kita bekerja. Oleh sebab itu, siapa yang mengalami masalah benih ini elok guna boxer untuk beri telur tergantung tidak melekat pada badan.
Satu lagi langkah adalah dengan menyejukkan buah zakaratau telur pada waktu petang. Khususnya bila isteri subur antara hari ke 12 hingga ke 20. Jadi petang selepas Asar letakkan ice pack di bawah buah zakar. Ice pack boleh di beli di farmasi dan letakkan di freezer dan bila nak guna letak di bawah telur antara 30 hingga 45 minit.
Penyejukkan ini akan meningkatkan pergerakan benih-benih dan bila amalkan sekiranya pada waktu malam bila hendak bersama, benih akan lebih kuat lagi dan kemungkinan bercantum dengan telur dan menghasilkan kehamilan lebih tinggi disamping makan multivitamin, vitamin E, Folic Asid, herba, madu dan telur.