Apabila sebuah keluarga itu bahagia tentu disertai dengan kehidupan yang harmoni sekali gus akan memberi kesan kepada kehidupan dalam masyarakat.

Bayangkan semua keluarga hidup bahagia tentu dan pastinya akan menyerap dalam kehidupan harian. Sekali gus aura kasih sayang ini akan santuni kehidupan kita tanpa mengira bangsa dan agama untuk hidup bermasyarakat aman damai.

FITRAH KASIH SAYANG

Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.
.

Sebenarnya kita dilahir ke dunia ini dengan rasa cinta dan kasih sayang. Jadi perasaan kasih dan sayang ini merupakan fitrah yang diciptakan dalam diri setiap manusia.

Jika bukan atas sifat kasih sayang, seorang ibu tidak mungkin sanggup berkorban melahir dan membesarkan anak-anaknya, seorang bapa tidak mungkin akan berpenat lelah mencari rezeki untuk kelangsungan hidup keluarganya, seorang guru tidak akan bertungkus lumus mendidik pelajarnya dan seorang sahabat tidak akan bersusah payah menggembirakan sahabatnya serta jiran yang bertegur sapa jitan tertangga.

IKLAN

CAKNA KASIH SAYANG KIKIS PERASAAN MEMBENCI

Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.
.

Kasih sayang yang menebal dalam diri, pengikis kepada perasaan benci antara sesama manusia lantas membentuk kehidupan masyarakat yang sejahtera. Malah, cakna kasih sayang itu akan lahirlah sifat sabar, prihatin, bertolak ansur dan toleransi, lemah lembut, sopan santun, pemaaf dan nilai-nilai positif yang lain.
Dengan in, secara tidak langsung akan menghindarkan tercetusnya sifat-sifat mazmumah dalam hubungan sesama manusia dan mengelakkan daripada berlakunya konflik dalam masyarakat seterusnya mengekalkan keharmonian.

Amalan doa pengikat kasih

IKLAN

Sebagai umat Islam, kita dianjurkan untuk mendoakan keluarga, sahabat handai dan jiran tertangga termasuk negara. Ini lambang bahawa sikap mementingkan diri bukan ajaran dalam agama Islam.
Sehubungan itu, kita boleh amalkan doa kasih sayang untuk keluarga, rakan-rakan dan jiran tetangga agar hidup dalam harmoni tanpa prasangka.

AYAT 1Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.

AYAT 2Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.
.

IKLAN

Surah Taha ayat 1-8 juga elok diamalkan untuk melembutkan hati setiap orang yang melihat anda. Orang akan senang hati dan selesa apabila bersama dengan anda.

AYAT 3Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.Ayat surah taha ayat 39 adalah tentang Nabi Musa, iaitu apabila setiap orang memandang Nabi Musa, maka mereka akan merasa sayang kepadanya. Jadi, boleh diamalkan untuk kebahagian keluarga dan masyarat.

Ayat 4Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.
Amalkan ayat untuk ketenangan dengan niat untuk baik untuk kesejahteraan.

Nyata, setiap ayat Al-Quran mempunyai mukjizatnya tersendiri. Sentiasalah mendoakan yang baik-baik untuk keluarga, adik beradik, jiran tetangga serta masyarakat negara ini. Dengan doa yang dimohon, dapat membantu kita hidup lebih bermuafakat dan aman damai.

Cakna Sayang, Kikis Benci. Amalkan 4 Doa Pengikat Kasih Ini.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI