Bertuahnya seorang isteri itu jika suami turut membantu menguruskan rumahtangga. Tentu bahagia dan harmoni pasangan itu jika kehidupan saling melengkapi antara satu sama lain.

Namun, ada suami yang bersikap tidak membantu isteri menguruskan rumahtangga.

Melalui perkongsian Mohd Fhais, menjelaskan bahawa ada sebab suami bersikap bermasalan di rumah. Namun, katanya, isteri kenalah pujuk suami dengan kata-kata manja, supaya boleh bantu kemas rumah.

Cara Nak Buat Suami Rajin Tolong Isteri. Salah Satunya Kena Bersuara Manja Tau

Suami bermalasan di rumah

Ada kajian mengatakan lelaki yang malas bekerja dan malas membantu isteri di rumah adalah kerana kurang “Hormon Testosteron” dalam badan.

IKLAN

Hormon utama lelaki ini adalah yang membentuk kelelakian seorang lelaki, tanpa hormon ni sifat-sifat lelaki dalam diri akan hilang.

Menurut kajian saintifik pakar paras hormon lelaki menaik dari remaja hingga umur 20 tahun dan mula menurun 1 peratus setiap tahun bermula umur 30.

Cara Nak Buat Suami Rajin Bantu Isteri

Cara untuk mengekal hormon testosteron pada tahap baik ialah dengan :

IKLAN

1. Bersenam secara kerap

2. Jaga berat badan dan jangan buncit

3. Elakkan makan makanan karbohidrat glisemik index tinggi seperti gula, roti putih, nasi putih, mee dan makanan ringan.

IKLAN

4. Lebihkan makan daging, ikan, telur, sayur, buah-buahan dan kekacang.

5. Sentiasa kawal stress.

6. Kerap melakukan hubungan seksual dengan pasangan juga boleh meningkatkan paras hormon dalam badan.

Adakalanya cara terbaik untuk menegur suami yang malas adalah teguran dengan suara penuh kemanjaan dari isteri bukan dengan sindiran penuh bisa.

Sumber: Mohd Fhais