Aktiviti mencuci rumah bukan hanya sebelum beraya, selepas beraya juga rumah kita haruslah dicuci bersih. Maklum sahaja pasti dapur dan ruang tamu digunakan sepenuhnya sepanjang beraya.

Tetamu yang datang berkunjung tanpa henti juga membuatkan kita tiada masa untuk mengemas rumah.

Selepas selesai beraya dan sebelum semuanya kembali pada rutin harian ada baiknya kita sental rumah kita habis-habisan terlebih dahulu. Barulah hati rasa lega untuk kembali bekerja seperti biasa.

Sebagai panduan, perkongsian oleh rakan fb kita, Nur Hazwanie Ishak ini boleh kita ikuti. Menarik. Jom buat sekarang.

Tip Cuci Rumah

1. Nak kilatkan lantai rumah sekilat-kilatnya!
Pencuci lantai tu campur dengan cuka dan air panas pastu mop lah lantai tu macam biasa. Nak lagi best letak skit Essential Oil Lavender.

2. Nak bagi habuk tak senang lekat dekat perabot?
Lap perabot pakai softener pakaian dgn kadar 1:10.. 1 penutup softener dgn 10 cawan air. Air putih ye, bukan air sirap atau air kopi tau!

3. Nak bagi rumah bau harum kekal lama.
Campurkan softener dengan cuka then sprayy la umah uols macam pewangi jenama-jenama terkenal tu. Spray kat langsir-langsir dan sofa-sofa jenis fabrik. Bau wangi akan tahan lama.

IKLAN

4. Nak cuci bilah kipas siling yang berhabuk, uols boleh guna sarung bantal terpakai.
Basahkan kemudian sarung bilah kipas tu. Tarik perlahan-lahan. Habuk tak berselerak dan tak berterbangan. Semuamasuk dalam sarung bantal tu. Cuci dan lap bilah seterusnya.

5. Nak bersihkan lantai bilik air supaya berkilat.
Campurkan 3:1 (3 sudu baking soda + satu cawan air) siram campuran baking soda atas lantai, biarkan dalam 30 minit. Lepas tu sental dan cuci macam biasa.

IKLAN

6. Bersihkan Oven

Oven yang kotor dengan percikan kotoran boleh dibersihkan dengan campuran soda bikarbonat dengan air. Campuran tersebut tuang kat tempat yang terkena kotoran. Biarkan sekejap. Lepas tu boleh kikis kotoran tebal dan lap macambiasa dengan air bersih.

Okay jom buat sekarang!

Kredit: Nur Hazwanie Ishak