Berkongsi kisah seorang wanita yang dikenali sebagai Nurul Natasha Abdullah, sanggup membeli rumah yang terlihat usang untuk dijadikan homestay cukup unik.

Membayangkan bentuk dan keadaan asal rumah lama tersebut, seakan tiada siapa pun ingin membelinya. Namun sisi pandang ibu anak seorang ini berbeza. Bayangkan daripada rumah usang dan buruk diubah 360 darjah. Walau pun belum siap dihias sepenuhnya namun sudah  terlihat selesa dan cantik untuk dihuni lengkap dengan kolam mandi.

Dan apabila diajukan soalan kepadanya, ini kisah yang dikongsikannya.


Berangan dari kecil

First, sy dr kecil berangan nak ada rumah yang ada swimming pool. Tp rasa tak mampu lagi nak buat banglo ada kolam. Jadi saya beli rumah dengan harga 65k. Kos untuk membaik pulih keseluruhan rumah termasuk membuat saliran paip/air yang baru, wiring baru siling baru segalanya sudah mencecah 100k.

Idea tu muncul sb slalu tgk kat Bali bnyak villa yang ada private pool.

Konsep rumah tersebut 100 % sy yang tentukan dan alhamdulillah contractor yang ditugaskan untuk ubah suai rumah tersebut mampu merialisasikan semua permintaan sy. Contohnya, plan asal saya adalah untuk membuat bath tub di backyard bilik ke dua, walau bagaimanapun, setelah sy melihat kembali keluasan tanah belakang, saya minta beliau untuk menukar bath tub kepada mini pool dengan air pancut.

Suami beri sokongan

Pada awalnya suami dan keluarga agak terkejut dengan cadangan saya nak buat homestay ada pool tapi mereka tak menghalang sebab segalanya saya yang uruskan termasuk punca kewangan bagi membaik pulih rumah ni. Tapi bila dah siap, alhamdulillah.. mereka pun mcm tak percaya rumah yang buruk dah tak buruk.

 

Ambik masa lama

Saya start bayar deposit untuk rumah tu pada bulan 9tahun lepas. Tetapi disebabkan owner rumah sudah berpindah ke australia, proses pembelian rumah tu mengambil masa yang agak lama untuk selesai. Dalam bulan feb @march rasenya urusan pembelian rumah tersebut selesai. Bila tengok keadaan rumah tersebut mempunyai tanah memanjang dihadapan, sy terus imaginr untuk buat kolam pada bahagian depan rumah seperti pool villa di bali.

IKLAN

Bercuti di Bali

Kolam memang saya nk buat sebab sy sndri suka pergi bercuti tempat yang ada kolam mandi. Tak ramai yang mampu merasai pengalaman untuk tinggal di rumah yang ada private pool(mostly hotel yang ad pribvate pool di malaysia berharga 500 dan ke atas semalam).jadi sy buat homestay ada pool ini spaya org lain bleh rasa pengalaman untuk menginap di rumah/bilik yang ada private pool. Mcm kat private pool di bali, bangun je tidur, selak langsir nampak pool.

Dan pada bulan 3 , saya memang pergi ke Bali dan menginap di dua pool villa yang berbeza untuk melihat setting private pool di sana. Lepas balik dr saya memang sy yakin untuk ubah suai rumah tersebut menjadi homestay yang ada kolam.

Bukan satu tapi dua

IKLAN

Homestay tu ada 2 kolam. Depan sliding door bilik utama ada pool besar, dan ada bath tub di dalam bilik air.

 

Untuk bilik belakang hanya ada tandas biasa dan mini pool.
Sy nak jadikan rumah tu sbgai rumah rehat jgk.kalau dh dudk kt ctu tkot bersepah je nanti
Skali skala stress boleh dtg ctu utk berehat. Klu dh menetap terus rsa istimewa dh kurang sb hari2 nmpak pool N tjuan sy buat homestay tu nk bg peluang jgk jika ada pengantin baru nk honeymoon kt cni. Wlupon bukan hotel exclusive, tapi dpt bilik yng ada pool kt depan tu boleg fefeling2 duduk villa kt bali. Dan sy akan sediakannjfk servis untuk room decoration smpena birthday / anniversary

 

Saranan 

Dinasihatkan bagi keluarga lain yang ingin lakukan apa yang saya buat, perkara paling penting adalah kena berani dan nekad jika mahu renovate rumah. Kena buat kira2 supaya tiada masalah kewangan tambahan. Mcm sy , bajet asal saya utk renovate hanya 80k termasuk kolam. Tapi ada perkara yang tidak dijangka dan kos pon bertambah.. cuma jika mahu dijadikan kediaman tetap, aspek keselamatan sangat2 perlu tingkatkan sb ada pool bg keluarga yang ada anak kecil.