Terdahulu, sedia maklum Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah dimasukkan ke penjara beberapa tahun dahulu. Namun sepanjang proses perbicaraannya, ia mengambil tempoh selama 10 setengah tahun untuk berada dalam penjara.

Selepas beliau bebas, beliau sampat berkongsikan pengalamannya sepanjang berada di dalam penjara selama lima tahun, sama seperti banduan lain yang tiada keistimewaan yang diberikan.

Datuk Seri Anwar Anwar Ibrahim Kongsi Pengalaman Masuk Penjara

Menurutnya, 10 setengah tahun beliau berada dalam penjara cukup lama sangat mencabar baginya.

“Pengalaman dalam penjara banyak pengalaman baru, bukan sekejap. 10 setengah tahun tu memang lama. Allah saja tahu, Azizah nak datang jumpa tak boleh, kalau berjumpa pakai telefon ada cermin tu, nak sentuh tangan Azizah pun tak boleh. Hatiku luluh..Macam lagi Khai Bahar tu.” Ujarnya sambil berjenaka.

Datuk Seri Anwar Anwar Ibrahim Kongsi Pengalaman Masuk Penjara

” Jadi apa yang saya lakukan, takkan la bac Al-quran dari pagi sampai malam. takk. baca, hafal, kemudian saya baca buku dari jam 8 pagi sampai 12.30 tenghari non stop. Buku falsafah, ekonomi, agama, tafsir, apa saja buku saja baca. Kemudian rehat sebentar, zohor, makan. Teh tarik tak ada ya, teh o tawar ada.”

IKLAN

“Mula-mula saya tidur atas lantai, dengan faktor umur saya sakit, doktor datang menasihati pihak penjara agar tidur dikatil dikhuatiri ada masalah lain datang. Makan saya diberikan katil. Kemudian saya didapati pucat, tak nampak matahari kerana berkurung. ”

“Di kesunyian petang, saya menyanyi lagu Azizah dari P Ramli. ‘Biar cantik rupamu dipandang mata ~ ” Ujar Anwar Ibrahim sambil menyanyi

“Saya tak ada macam orang tengok baik, baca quran, tak ada.. saya menyanyi juga..bukan salah bagi saya. Malam begitu juga, kita ibadah dan sebagainya..begitulah” Katanya

“Jadi saya berfikir macam mana nak jumpa Azizah, anak cucu ni? Kalau pergi mahkamah boleh.minta hak jumpa, tapi tak boleh, saya kalah.. tapi tak apa, pergi mahkamah pun dah syukur asalkan saya dapat keluar sekejap ”

“Tapi saya akui, pegawai penjara cukup baik dengan saya. Sampaikan hari ini saya dibebaskan, saya ditemuramah oleh TVC, Mereka tanya kenapa pegawai penjara menangis? saya kata bukan sebab dia nak saya masuk balik, tak..dia menangis sebab kami dah jadi kawan baik dan saya hormat mereka, saya tak salahkan mereka.”

IKLAN

“Nak masuk lokap saya tu ada 13 pintu besi, dari depan sampai nak masuk tempat saya. Macam penyangak atau penyamun besar saya ni. Macam mana saya nak lari..” Tambahnya

“Doktor dan Nurse juga baik dengan saya. Itu takyah cakap la…saya kata sakit telinga tapi tak sakit telinga. Asalahkan dapat keluiar sekejap jadilah.. hehe jagan bagitahu Azizah naa. ” Gurau Anwar Ibrahim

“Begitulah.. banyak lagi saya nak cerita. Tapi itulah, ada cerita yang seksa banyak lah.. you fikir yang tak boleh jumpa anak isteri, penyeksaan besar bagi saya. ”

IKLAN

“Dekat sana saya tak tahu apa yang berlaku, tak ada surat khabar, tv, radio dan sebagainya. Cuma 2 bulan sebelum saya dibebaskan baru ada tv. Saya tengoklah tv1 tv3 hari-hari.”

Video

@ikaaaaa223 Replying to @armadafirman nah part 2 #fyp #anwaribrahim #penjara #dsai ♬ original sound – ikaaa

Akhir katanya, dia berpesan pada semua yang hadir pada majlis itu bahawa dia berharap yang dia lalui ini tidak harus berlaku pada rakyat Malaysia. Kalau salah cakap, lawan, banta, itu adalah hak masing-masing. Tidak ada siapa yang harus dihukum atas berbezaan pendapat.

sumber : Tiktok ikaaa

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI