Terinspirasi membaca perkongsian ini, bila mana seorang anak yang memberi keutamaan untuk membahagiakan kedua orang tuanya. Dirinya yakin, bila mana ibu ayah rasa bahagia dengan anak-anak, kehidupan anak-anak juga akan bahagia.

Atas hal ini, anak ini telah menghadiahkan sebuah kereta mewah untuk orang tuanya. Jom ikuti perkongsian ini dan semoga turut dapat memberi inspirasi buat orang lain untuk terus berbakti dan memberikan kebahagiaan kepada insan yang telah  banyak berkorban untuk membesarkan kita.

Jom semak perkongsian ini.

Ini kisah BMW Percuma.

Saya nak menulis ni pun saya tak tahu nak mula dari mana sebenarnya. Tapi yang pasti saya nak cakap Allah tu baik. Sangat baik. Kita mintak apa pun Dia bagi. Semua Dia bagi sebijik macam kita mintak.

Takde satu pun doa yang Allah tak makbul. Semua makbul. Tinggal lagi cara kita doa tu betul ke tak je. Mulut mintak lain, hati rasa lain. Yang dalam hati tu lah yang makbul. Because feelings are the prayers.

Sebelum ni saya dah banyak share stories Ajaib student-student & Followers saya di wall ni kan. Yang dapat duit, dapat project ratus-ratus ribu tiba-tiba tak sangka-sangka. Yang dapat pergi Umrah & Haji percuma tu dah ramai sangat dah. Kisah yang dapat kereta percuma pun dah ada 3,4 orang dah share. Dapat kedai percuma, dapat anak balik lepas dah banyak tahun tak jumpa pun ramai.

MasyaAllah. Tu semua tu, bukan kebetulan. Takde satu pun kebetulan. Semua Allah atur. Semua ada sebab. Sampai tahap tak boleh fikir dah saya, ya Allah. Tahap tak logic langsung sampai kereta percuma, rumah percuma, yang orang duk kejar seumur hidup. Allah boqleh bagi macamtu je.

Kisah saya pulak macamni. Masa malam raya haritu, adik saya masuk ICU. Adik lagi sorang pula bersalin malam raya. Jadi kita gembira dan sedih dalam satu masa yang sama.

Bila adik masuk ICU tu. Mak saya cakap kat saya. Abang long, tolong doa lah cara awak. Sebab mama tak boleh doa. Mama ada fear. (Kan saya kata, what ever we fear, itu lah doa kita. Because feelings are prayers).

Yela, mak mana tak takut anak bertarung nyawa di ICU kan. Sebenarnya saya dalam hati ni takut juga. Adik kita kan. Mesti rasa risau, takut. Sedih, bimbang semua ada. It’s natural. Saya pun manusia macam anda juga. But I’m fully aware of my emotions.

So, saya duk fikir. Ya Allah terima kasih sembuhkan adik aku. Walhal dalam hati masa tu takut apa-apa jadi kat dia. So, dalam hati tu tak benar lagi prayers saya. Kan dalam kelas saya ajar CITF. Calm, Intention, Trust, Flow. Tapi calm tu saya tak dapat. Sebab takut tu sangat besar.

Lama saya termenung. Then saya dapat. Aku kena buat something yang buat aku terlalu happy sampai terlupa fear aku ni. Saya tanya diri. Apa yang aku happy?

Jawapnya, saya happy bila saya boleh gembirakan parents saya. Benda saya nak mintak ni benda besar ni. Nak adik sembuh sakit. Nak dia sihat macam biasa. Saya fikir aku kena buat something big juga ni. Then i decided nak hadiahkan kereta BMW sebijik pada mak ayah saya.

Then malam tu saya doa sungguh-sungguh. Ya Allah aku nak bahagiakan mak ayah aku ni. Aku nak bagi BMW sebijik. Tahu tak apa jadi? Tak sampai beberapa hari, Allah tu Maha Baik. Dia bagi Rezeki dari sumber tak di sangka-sangka. Selonggok dapat. Macam takde effort langsung. Seolah-olah macam duit dapat free. Subhanallah.

Sampai nangis-nangis saya fikir balik. Then saya cakap kat wife. Jom lah yang. Kita gi tengok kereta. Long story short, Kitorang pun pergi kedai, test drive model lain, BMW juga, tapi SUV. Dah nak bayar dah ni. Wife saya cakap, bang. Yang ni cantik bang.

Kitorang ni tak minat kereta. Dan tak pernah amek port pun pasal kereta. Asal cantik je, bab engine ke apa semua tak tahu.

IKLAN

Saya kata kat wife. Ha, kalau cantik amek jela. Bagitaw kat salesman tu, cancel yang tadi, amek yang ni. Salesman tanya, taknak test drive ke? Saya kata takyah lah, nak bagi hadiah kat orang je ni.

Then salesman tu siap semua document, dia tanya. Nak buat loan berapa tahun?

Saya cakap, takyah loan lah, saya bayar cash. Sampai cina tu tengok atas bawah atas bawah. Betul ke budak ni? Dengan pergi pakai selipar jepun, seluar koyak-koyak, baju tshirt dengan muka tak mandi semua cukup. Mai beli kereta Ratus Ribu bayar Cash? Hahahaha.

Pendekkan cerita, lepas sign je cheque tu. Saya rasa lega, rasa happy, rasa accomplishment, rasa full with power, rasa excitement, rasa Amazing sangat. Dan that moment. Saat penuh dengan semua elevated Emotions tu. Saya mula doa untuk adik saya yang di Hospital tadi.

Alhamdulillah, petang tu beli, malam tu izin Allah adik saya dah discharged dah balik rumah. Masa saya sedang menulis ni, dia ada duk tengah tengok tv kat bawah tu. Alhamdulillah makin sihat, jauh sangat lah beza dengan time di ICU haritu. MasyaAllah bila you understand the whole concepts of vibrations, Energy, Frequency, Prayers, kita tau macamana nak tackle situations tak cemas.

Alhamdulillah 3 hari lepas kereta sampai ke rumah. Menangis mak saya, waktu saya serahkan satu kunci pada beliau. Then petang tu, kitorang pergi ke office ayah. Saya bagi kunci di basement parking dalam gambar ni. Menangis jugak ayah saya dapat surprise yang tak di sangka-sangka ni.

Sebenarnya kereta ni takde apa pun nak di bandingkan dengan segala jasa dan pengorbanan mereka pada saya selama ni.

IKLAN

Alhamdulillah. Takde apa yang lebih menggembirakan dari melihat mak ayah, adik beradik kita semua happy.

Semalam saya ajar di Kelas Online saya. Rezeki kita terletak pada Kesenangan dan Kebahagiaan orang lain. Dan orang yang paling utama kita bahagiakan, itu ibu bapa kita, keluarga kita, anak isteri kita, then baru bahagiakan orang sekeliling kita. Bahagiakan orang keliling, Rezeki tu dia datang tak tertahan. Percaya lah.

MasyaAllah, lepas buat ni. Sekejap je Allah ganti balik. Allah ganti berlebih-lebih pulak tu. Subhanallah.

Apa yang saya nak sampaikan pagi ni, bukan nak tunjuk saya kaya. Tapi nak tunjuk Allah tu MAHA KAYA. Kita nak apa, mintak saja. Semua Dia bagi. Sebab Dia Allah.

Saya selalu pesan. Sama mudah bagi Allah nak bagi kita 10 ringgit dengan 10 juta ringgit. Itu sama mudah. Yang buat susah itu hati kita tak yakin. Minda kita pakai logic. Energy tak flow bila kita sekat dengan dua benda ni.

Alhamdulillah, sekarang setelah beribu-ribu stories yang saya dapat. Semua ajaib. Semua Amazing. Saya sangat yakin dengan kuasa Allah. Hari-hari nampak. Diri sendiri dah berkali-kali dapat alami pengalaman Ajaib begini. MasyaAllah.

Mintak lah apa saja. Dia boleh bagi, sebab Dia Allah.

-Afnan Rosli-
Be Happy

 

sumber : Afnan Rosli