Bila dinding rumah ada masalah dengan kelembapan, cat akan mudah kelihatan bertompok-tompok, cat tidak tahan lama malah keadaan dinding seakan ‘menggelupas’ atau ‘terkopek’.

Bila ini terjadi, memang akan menampakkan kecacatan pada ruang kediaman.

Untuk menyelesaikan masalah ini, boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Ashura AT ini dengan melakukan semula sapuan cat dengan kaedah yang lebih baik.

Nak tahu lanjut, baca perkongsian ini.


Teknik Mengecat Dinding dan Baiki Dinding Lembap (cara kami)

Disebabkan rumah kami ni dah berusia lebih 10 tahun, jadi kami buat keputusan untuk cat guna kaedah terbaik bagi kasi tahan lagi lama.

1. Mulakan mengecat dengan undercoat 2 layers. Kalau brand Jotun dipanggil primer. Brand Nippon dipanggil wall sealer. Texture primer memang cair, boleh refer gambar 2 beza aplikasi primer & finishing.

2. Finishing kami pakai Jotun Cover Plus, dulu dikenali sebagai Easy Clean. 1 layer je InshaaAllah dah perfect, tapi ada bahagian kena cover lagi 1 layer sebab dinding lama warna gelap.

3. Kami tak campur air/thinner dengan cat sebab saya nak larutan cat perfect. Ada tukang cat buat sebab nak saving cat & nak cepat kering. Terpulang. Sebelum cat pun dinding dibersihkan & scrap cat lama yang nak tertanggal. Kalau pakai undercoat & finishing bagus, inshaaAllah ok je ‘re-coat’ tanpa tanggal semua cat lama.

IKLAN

4. Dinding bermasalah boleh menyebabkan undercoat & finishing tak melekat kat dinding. Dalam gambar 4, kami ada masalah dinding lembap & jadi kekuningan. Ada juga dinding bercapuk, tak blend dengan cat baru.

5. Solusi kami pakai wall sealer Acrylic 5170 Nippon. Harga keras, 1 liter je almost RM30. Tapi Alhamdulillah 2 kali coating, settle masalah. Saya coated kawasan problem je dan cat finishing semula. Bau dia memang kuat chemicals berbanding primer biasa.

IKLAN

6. Untuk rangka pintu & pintu nanti kami cat guna Nippon 9000 Gloss Finish. Gloss ni memang sesuai cat bahagian pintu berbanding matt (kami dah cuba, matt tak lawa).

So far cat Jotun kami pakai memang bagus. Bau tak kuat, mesra alam & coating dengan baik permukaan dinding. Cuma, kalau dinding bermasalah, boleh ikhtiar pelbagai jenis Wall Sealer brand Nippon.

Ekstra tip

Ikut pengalaman kami juga, boleh je nak upah orang cat dinding. Cuma, cadangan saya beli cat siap2 yang kita nak & pesan jangan campur air untuk ketahanan lebih lama, terutama kalau rumah cat semula. Sebab pembuat cat ni sebenarnya dah cipta chemicals perfect untuk ketahanan cat terbaik. Kalau kita tak follow guide, itu yang nanti cat bermasalah. Lepas tu kita kata cat tak bagus pula.

Sumber : Ashura AT

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club