Home Famili Ekapol Wira Di Hati Keluarga Mangsa. Kenali Personaliti Jiran Thailand Kita...

Ekapol Wira Di Hati Keluarga Mangsa. Kenali Personaliti Jiran Thailand Kita Ini!

Ayuh kita kenali lebih dekat personaliti jiran kita dari negara Thailand ini yang juga kini merupakan seorang wira di hati semua.
Ekapol Wira Di Hati Keluarga Mangsa. Kenali  Personaliti Jiran Thailand Kita Ini!
Kisah hidupnya
Menjawat jawatan dalam Moo Pa sebagai Pembantu jurulatih dan berasal dari Mae Sai, utara Thailand.  Pekerjaannya adalah juga pembuat kopi.

Kini berusia 25 tahun. Pada 2003, ibu bapa dan adiknya yang berusia 7 tahun maut akibat wabak penyakit yang berlaku di utara Thailand.

Ekapol anak yatim piatu waktu umur 10 tahun.Membesar dengan neneknya di Mae Sai di utara Thailand.

Dia juga ditempatkan di kuil Buddha selama 10 tahun dalam proses menguatkan jiwanya selepas kehilangan kesemua ahli keluarganya.

Pengalaman peritnya mengajar erti ketabahan dalam apa jua kesengsaraan yang dihadapi sejak dari kecil dan semua itu disalurkan kepada 12 anak didiknya itu.

Kawan rapat Ekapol percaya, semangat dan peribadi Ekapol itu disalurkan kepada budak-budak berkenaan.

“Dia amat menyayangi mereka lebih daripada dirinya. Saya tahu dia ajar mereka supaya kuat semangat sama seperti kekuatan semangat yang ada pada dirinya,” kata Joy Khampai.

Waktu pertama kali ditemui pasukan penyelamat, Ekapol antara yang paling lemah. Sebab apa? Sebabnya semua makanan dikongsikan dengan 12 pemainnya.

IKLAN

Ekapol juga sempat menitipkan kata-kata melalui surat memohon maaf buat ibu bapa pemainnya.

Beliau minta maaf dengan seikhlas hati.

Nak tahu apa kata ibu bapa pemain?

Ekapol Wira Di Hati Keluarga Mangsa. Kenali  Personaliti Jiran Thailand Kita Ini!

IKLAN

Sedikit pun mereka tidak menyalahkan Ekapol, malah amat berterima kasih dan bersyukur kerana Ekapol dapat menjalankan peranan sebaik mungkin.

Mereka juga berjanji akan melayan Ekapol dengan baik selepas diselamatkan nanti.

Jadi, Ekapol adalah wira dalam kes ini.

Ekapol yang mengetuai 12 pemainnya daripada, pasukan bola sepak, Moo Pa (Wild Boars) memasuki gua di pergunungan Doi Nang Non pada 23 Jun lalu.

IKLAN

Pergunungan yang terletak di sempadan Thailand-Myanmar itu mempunyai banyak air terjun dan gua yang menarik untuk diterokai.

Sepatutnya, pada tarikh kejadian, ketua jurulatih, Nopparat Khanthavong, 37, dipertanggungjawabkan untuk aktiviti itu namun tugas itu diserahkan kepada Ekapol kerana beliau mempunyai temu janji yang tidak dapat dielakkan.

Nopparat sempat memberi nasihat di Facebook milik Ekapol supaya menunggang basikal di bahagian belakang pemainnya “Pastikan kamu menunggang basikal di belakang mereka supaya kamu dapat melihat dan memerhatikan mereka. Jaga diri,” tulis Napparat.

Selepas gagal dihubungi di mana harapan dilihat sudah berakhir, kumpulan diketuai Ekapol itu ditemui dengan selamat oleh dua penyelam pasukan penyelamat.

Itupun selepas sembilan hari mereka dilaporkan hilang.

Ekapol Wira Di Hati Keluarga Mangsa. Kenali  Personaliti Jiran Thailand Kita Ini!

Ekapol (kiri) dianggap wira oleh keluarga mangsa kerana berjaya menenangkan kesemua mangsa sepanjang terperangkap di perut gua Tham Luang.
sumber : Sinar Harian