Teknologi yang semakin berkembang kini membuatkan mak ayah gagal menyekat penggunaan telefon kepada anak-anak.

Ada mak ayah yang memberikan hanya dua jam sehari, namun ada juga yang memberikan pada anak setiap hujung minggu. Terpulang pada mak ayah.

Elak Anak Kerap Gosok Mata, Boleh Sebabkan Komplikasi!

Apa yang ibu ayah perlu tahu adalah terlampau kerap menonton televisyen dan telefon membuatkan mata anak berpasir, gatal dan kering. Ini akan membuatkan mereka menggosok mata.

Elakkan kerana anak boleh terdedah risiko Keratokonus. Inilah yang dikongsikan oleh Dr Malar menerusi Instagramnya.

Kalau anak selalu sangat gosok mata berhati-hati sebab boleh dapat penyakit keratokonus. Anak-anak banyak tengok gajet, telefon dan televisyen.

Elak Anak Kerap Gosok Mata, Boleh Sebabkan Komplikasi!

 

IKLAN

Kalau waktu biasa kita berkelip mata lebih kurang 17 kali dalam seminit tapi kalau kita tengok tv atau telefon, kita hanya kelip mata dari 4 hingga lima kali sahaja seminit.

Jadinya bila kerdipan mata berkurang, mata akan rasa berpasir, kering dan mata akan rasa penat.

Bila berlaku tiga situsi ini kanak-kanak akan mula gosok mata mereka. Tindakan gosok mata ini akan merosakkan atau pun mencederakan lapisan kornea.

Elak Anak Kerap Gosok Mata, Boleh Sebabkan Komplikasi!

 

IKLAN

Sepatutnya permukaan kornea rata, licin dan agak tebal tetapi bila selalu digosok, permukaan kornea akan berubah, jadi terlampau nipis dan sedikit terbonjol di bahagian hadapan.

Jadi bila kornea rosak, dia akan dapat penyakit keratokonus. Keratokonus ini menyebabkan rabun dan silai yang terlampau tinggi dan tak boleh dibetulkan dengan cermin mata biasa malah ada kanta khas.

Jadi mak ayah tolong pantau anak. Saya sendiri faham dan akui memang anak-anak akan tengok tv dan telefon terutama musim cuti sekolah.

Elak Anak Kerap Gosok Mata, Boleh Sebabkan Komplikasi!

IKLAN

Jadi kalau anak kerap menggaru mata, tolong dapatkan ubat titisan air yang ada pelembap dan titiskan ubat titis mata supaya kurang berpasir dan kering.

Kurangkan skrin time pada anak-anak. Bukan anak-anak sahaja, kita yang dewasa pun berpotensi untuk dapat masalah ini kalau terlampau lama bekerja dengan telefon. Jagalah kesihatan mata kita.

Menarik:  Siti Nurhaliza Nak Jaga Kesihatan Di Usia 45 Tahun, Tak Fokus Tambah Anak

Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI